Semasa

Keluar Tergesa-Gesa Lepas M4ki PoIis. Lelaki Meluru Masuk BaIai Semula Sambil Dikejar Orang Awam

Belum reda lagi kejadian sebelum ini yang melibatkan pemandu mab0k yang meragvt ny4wa orang awam, kali ini timbul lagi kes lain yang menyebabkan keced3raan.

Seorang lelaki dipercayai mab0k mengam0k dan meInggar lima orang awam dan gerai bazar Ramadan dengan kenderaan pacuan empat roda di Bukit Sentosa, Hulu Selangor, petang semalam.

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Arshad Kamaruddin berkata, anggota bertugas di kaunter pertanyaan Balai Polis Bukit Sentosa diser4ng dengan kata-kata kes4t oleh svspek berusia 32 tahun itu 6.35 petang semalam.

” Selepas itu, svspek keluar dari Balai Polis Bukit Sentosa dengan tergesa-gesa sebelum lima minit kemudian dia meluru masuk ke balai dengan memandu kenderaan pacuan empat roda Toyota Hilux.

” Beberapa orang awam dilihat mengejar svspek kerana dia meInggar orang awam di lokasi berkenaan,” katanya dalam kenyataan, malam tadi.

Arshad berkata, siasatan awal mendapati svspek dipercayai dalam keadaan mab0k dan mem4ki hamun anggota polis yang bertugas di kaunter pertanyaan Balai Polis Bukit Sentosa.

” Svspek kemudian pergi ke tapak penjaja yang dikumpulkan setempat di Persiaran Orkid, Bukit Sentosa dan meInggar orang awam dan gerai makanan di bazar itu.

” Ekoran kejadian ini, lima orang awam termasuk seorang wanita berusia antara 40 hingga 50 tahun ced3ra dan dilaporkan berada dalam keadaan stabil,” katanya.

Beliau berkata, setakat ini, dua kereta, dua motosikal dan dua khemah di tapak perniagaan itu rosak akibat diInggar svspek.

Menurutnya, terdapat lima laporan polis diterima daripada orang awam membabitkan peniaga gerai yang ced3ra serta mengalami kerosakan gerai.

” Svspek ditahan dan siasatan lanjut berhubung kejadian itu sedang dijalankan mengikut Sksyen 307 Kanun Kesksaan, Seksyen 90 Akta Polis

Orang awam baling kayu

Terdahulu dua lelaki ced3ra selepas diInggar kenderaan pacuan empat roda Toyota Hilux dipercayai dipandu lelaki mab0k di tapak peniaga di Bukit Sentosa, Hulu Selangor, hari ini.

Ketua Jabatan Siasatan Jnayah (JSJ) Selangor, Datuk Fadzil Ahmat berkata, pihaknya sudah menahan pemandu berusia 30-an itu.

” Dalam kejadian jam 6.30 petang itu, svspek dipercayai memandu dalam keadaan mab0k hingga mengakibatkan dua lelaki ced3ra.

” Kami sudah menahan svspek kerana didapati memandu kenderaan secara melulu,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Beliau berkata, siasatan lanjut berhubung kejadian itu sedang dijalankan.

Terdahulu, terdapat beberapa rakaman video memaparkan beberapa anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) dan orang awam membaling kayu dan objek ke arah kenderaan itu yang dipandu secara melulu tular di media sosial, hari ini.

Rakaman video itu turut memaparkan kenderaan terbabit merempuh gerai makanan di kawasan terbabit.

Menerusi ruangan komen, orang ramai mula mendesak kerajaan agar tndakan tegas dikenakan terhadap pmandu mab0k.