Dpt 9A Tapi Tak Dapat Masuk U, Bapa Trpaksa Buat Pinjaman Utk Masukkn Ank ke Kolej Swasta Tp Akhirnya Ditipu

Seorang pemandu lori, yang mendakwa menjadi mngsa penipuan pinjaman bank dan berdepan kes mhkamah, berkata dia pernah merancang untuk membunvh diri.

M Arumugam, 42, mendakwa dia dan tunangnya ditipu oleh seorang individu yang dikenali di Facebook untuk mendapatkan pinjaman bank bagi menampung belanja pendidikan tinggi anaknya.

Katanya, dia meminta bantuan Tommy (bukan nama sebenar) kerana statusnya yang disenarai hitam daripada membuat pinjaman bank.

” Anak saya mendapat 9A dalam peperiksaan SPM. Dia nak melanjutkan pelajaran dalam bidang perguruan namun tidak mendapat sebarang tawaran daripada universiti awam.

” Jadi, saya nak ingin nak masukkan dia di kolej swasta.Tapi, saya tidak mampu kerana gajinya tidak banyak. Lagi pun, saya disenarai hitam untuk mengambil pinjaman.

” Saya mula mengenali Tommy melalui Facebook. Dia kata mampu mendapatkan pinjaman untuk saya.

” Dan saya hanya perlu bayar dia komisen lapan peratus selepas mendapat pinjaman,” kata bapa kepada empat anak hasil daripada perkahwinan pertama kepada Malaysiakini.

Dia berkata jumlah pinjaman bank mereka berdua kira-kira RM40,000.

Arumugam berkata dia mempercayai Tommy kerana tidak meminta sebarang wang pendahuluan.

” Tetapi, dia kata hanya mampu memperoleh separuh daripada jumlah pinjaman yang dimintanya. Dia kata boleh menguruskan lagi baki jumlah yang diminta oleh saya atas nama tunang saya.

” Saya percaya dia dan berikan maklumat tunang saya. Selepas seminggu dia panggil kami dan beritahu bahawa permohonan kami berjaya dan perlu buka akaun bank baru supaya pinjaman itu dimasukkan dalam akaun baru itu. Kami pun buka akaun baru.

” Kemudian, Tommy kata dia perlu kad ATM bank kami supaya dia mengeluarkan wang komisen dia dan pulangkan baki pinjaman kami.

” Dia juga minta kami serahkan kad ATM melalui kurier ke alamat dia untuk memastikan dia tidak menipu kami. Kami pun buat apa yang diminta,” katanya yang berasal daripada Johor.

Arumugam berkata dia hanya sedar ditipu selepas menerima panggilan daripada pihak polis.

” Selepas, beberapa hari saya menyerahkan kad ATM, kami terima panggilan daripada pihak polis katanya bahawa terdapat laporan ke atas akaun bank kami.

” Saya terkejut mendapati Tommy menggunakan akaun bank kami, menipu 27 individu dengan janji mendapatkan pinjaman bank.

” Berbeza dengan kami, kesemua mereka membayar wang pendahuluan kepada Tommy. Semua bayaran dibuat dalam akaun bank kami.

” Tommy ‘sapu’ semua dan sangkutkan kami dalam kes ini,” katanya.

3 kes mengaku salah, 3 tunggu bicara, 21 lagi akan dituduh

Menurutnya, dia bersama tunangnya telah berdepan tiga pertuduhan di mhkamah, tiga kes lagi masih menunggu tarikh perbicaraan dan 21 lagi belum didakwa.

Dia berkata akan berdepan 13 kes manakala tunangnya pula 14 kes.

Sudah beli racun dan rancang bunvh diri 

Katanya, perkara itu menyebabkan panik dan mereka sekeluarga merancang untuk membunvh diri dengan cara minum racun.

” Saya tahu membunvh diri bukan penyelesaian. Tetapi, disebabkan tekanan yang tinggi kami terpaksa mengambil keputusan tersebut.

” Kami sudah beli racun. Nasib baik, anak perempuan saya memberitahu perkara ini kepada neneknya dan dia (ibu saya) sempat menahan kami daripada membunvh diri,” katanya.

Arumugam juga berkata dia telah banyak mengeluarkan wang susulan pertudvhan itu.

” Daripadanya, dua kes kami bayar denda RM500 masing-masing di Mhkamah Johor. Satu kes di Bukit Mertajam Pulau Pinang diselesaikan selepas kami diminta membayar RM5,000 kepada pengadu supaya kes itu boleh ditarik balik.

” Kami bayar RM5,000 kepada seorang pegawai polis. Kes lain masih dalam proses pertudvhan di mhkamah.

” Masalah kami ialah, pertudvhan ini di merata tempat. Di Johor, Pahang, Negeri Sembilan, Pulau Pinang dan sebagainya. Jadi, kami menghadapi kesukaran untuk menhadir ke semua kes.

” Tunang saya dah dipecat kerja selepas majikan mendapat tahu isu ini. Saya terpaksa cuti untuk hadir ke mhkamah. Kami juga dah jual kereta, motosikal dan banyak barang lain untuk menghadapi kes-kes ini,” katanya.

Ketika ditanya kenapa mereka mengakui salah dalam dua kes pertama, Arumugam membalas bahawa dia “tiada pilihan”.

” Kami dinasihati oleh pihak polis dan timbalan pendakwa raya untuk berbuat demikian dan membayar denda sahaja.

” Sebagai contoh, dalam kes pertama, jamin ditawar adalah lebih RM3,000 sekiranya tidak mengaku salah. Manakala, denda RM500 kalau mengakui.

” Jadi, kami tidak ada pilihan lain. Terpaksa mengakui (bersalah),” katanya.

Arumugam juga berkata telah membuat dua laporan polis termasuk ke atas Tommy.

” Ya, kami dah buat dua laporan polis. Namun, sehingga kini tidak ada tangkapan dibuat.

” Kami, harap sangat Tommy ini dapat ditangkap, Jika tidak maka lebih ramai akan menjadi mngsa seperti kami,” katanya.

PSM tulis surat kepada Peguam Negara

Sementara itu, Timbalan Presiden Parti Sosialis Malaysia (PSM) S Arutchelvan, yang membantu keluarga tersebut, berkata beliau telah menulis surat kepada Peguam Negara Idrus Harun supaya pertudvhan ke atas mereka dibuang.

” Mereka ini bukan bukan penjenayah. Cuma mngsa penipuan oleh pihak ketiga.

” Maka, adalah wajar kepada peguam negara membebaskan mereka daripada semua tudvhan,” katanya.

S Arutchelvan

Tambah, beliau selain Peguam Negara, beliau turut menulis surat kepada Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat, Ketua Polis Negara, Abdul Hamid Bador dan Presiden Majlis Peguam Negara Salim Bashir Bhaskaran.

” Kami buat surat kepada mereka pada 15 Julai ini. Harap keadilan ditegakkan dan mngsa penipuan tidak dihukum,” katanya.

Sumber: Malaysiakini