Semasa

Hadir ke Mhkamah Berkerusi Roda, Wanita Sebabkan Kem4tian Anggota TLDM Bakal Hadapi 5 Pertduhan

Terkini, pemandu wanita yang menyebabkan kem4tian seorang anggota tentera dalam kmIangan Sabtu lalu, tiba di perkarangan Kompleks Mhkamah Johor Bahru jam 8.40 pagi tadi.

Memakai jaket berwarna hitam, wanita terbabit dilihat disorong menaiki kerusi roda oleh polis trafik pengiring sebelum memasuki Mhkamah Majistret.

Difahamkan dua pertudvhan akan dikenakan terhadapnya iaitu Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu secara cuai sehingga menyebabkan kem4tian serta Sksyen 15(1)(a) Akta Ddah Berb4haya 1952 kerana memasukkan ddah ke dalam badan.

Selain itu, wanita berusia 23 tahun itu dijangka berdepan lima pertudvhan termasuk memandu secara melulu sehingga menyebabkan kem4tian, penyalahgunaan ddah serta tidak memiliki lesen memandu.

Lesen takde, roadtax pun tamat tempoh

Terdahulu, orang ramai terkejut sebaik mendapat tahu wanita berkenaan bukan hanya memandu di bawah pengaruh ddah, malah tidak mempunyai lesen memandu.

Bukan itu sahaja, dikatakan cukai jalan kereta dipandu wanita berusia 23 tahun itu juga sudah tamat tempoh.

Dia ditahan Ahad lalu kerana menyebabkan kmIangan yang mengorbankan seorang lelaki di Kilometer 4 Jalan Johor Bahru – Kota Tinggi di sini.

Dalam kjadian 9 pagi itu, Mohd Rizal Buseri, 31, yang juga anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) meninggI dnia selepas Honda Accord dipandu dirempvh Perodua Myvi yang hilang kawalan.

Sebelum itu, Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Mohd Padzli Mohd Zain berkata, ujian saringan ke atas pemandu itu mendapati dia posiitif ddah.

Mohd Padzli berkata, siasatan awal pihaknya mendapati kmIangan kira-kira 9 pagi itu berlaku apabila pemandu Perodua Myvi hilang kawalan dan melanggar tembok pembahagi jalan sebelum merempvh Honda Accord dan Proton Iswara di persimpangan lampu isyarat menghala Plaza Pelangi.

” Akibatnya, Perodua Myvi dan Honda Accord terbalik dan pemandu Honda Accord p4rah di kepala serta meninggI dnia di tempat kjadian,” katanya.

Pemandu Proton Iswara berusia 78 tahun pula cedera.

Balu Allahyrham serah pada pihak berkuasa

Sementara itu, ketika orang ramai tidak henti-henti memberi komen mengec4m wanita terbabit, balu kepada Allahyrham pula tidak banyak memberi komen.

Nurul Asyiken Amir, 31, baIu kepada Allahyrham Mohd Rizal Buseri yang meninggI dnia dalam kmIangan di Kilometer 4 Jalan Johor Bahru-Kota Tinggi, Sabtu lalu berkata beliau kini masih bersedih dengan kjadian tersebut.

” Terima kasih atas bantuan diberikan. Buat masa ini kami sekeluarga masih bersedih dengan kjadian yang berlaku.

” Sebarang tindakan lanjut kami serahkan kepada pihak berkuasa,” katanya.

Semoga kjadian ini dapat memberi pengajaran kepada mereka di luar sana terutama golongan muda, bukan sahaja mematuhi peraturan keselamatan jalan raya, bahkan memberi kesedaran tentang bah4ya penyalahgunaan ddah.

Takziah buat keluarga Allahyrham Mohd Rizal Buseri, semoga r0h arwh ditempatkan di kalangan orang beramal soleh dan diberikan ganjaran syurga oleh Allah swt..