Tidak Mahu Jawab Soalan Pihak Media, Rupanya Mngsa Yang Terselamat Ini Sangat Dikenali Ramai

Orang ramai dikjutkan dengan rakaman vdeo sebuah helikopter terhem-pas di kawasan padang berhampiran sebuah sekolah di Taman Melawati di sini, hari ini.

Beberapa klip video berjaya dirakam oleh penduduk sekitar dan telah tular di Whatsapp serta media sosial lain.

Menurut Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), kjdian terbabit membabitkan dua helikopter yang bertembung di udara dan terhem-pas.

Difahamkan terdapat empat mngsa termasuk seorang wanita di mana dua mngsa lelaki tidak sedarkan diri dan disahkan telah meninggI dnia.

Susulan dari itu, pihak poIis mengesahkan identiti dua mngsa yang m4ut dalam nahas helikopter di Ampang pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, ACP Mohamad Farouk Eshak berkata, dua mngsa yang m4ut adalah Mohd Irfan Mohamed Rawi dan Mohd Sabri Baharom.

Manakala, dua mangsa yang terselamat adalah Datuk Ahmad Jauhari Yahya yang juga bekas Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines Berhad (MAS) dan Tan Chai Elan.

Beliau pada masa sama turut menyerahkan siasatan terperinci kepada Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM).

Beliau berkata demikian dalam sidang media di lokasi kejadian sebentar tadi.

Bekas CEO MAS terselamat, tidak mahu beri kenyataan pada media dan terus naiki kereta polis

Sementara itu Datuk Ahmad Jauhari Yahya, 66, yang ketika ditemui di lokasi n4has helikopter terh3mpas berhampiran sebuah sekolah di Taman Melawati di sini, hari ini tidak mahu memberi apa-apa kenyataan.

” Taknak.. taknak (enggan diganggu media),”

” Saya tidak mahu diganggu,” kata beliau ringkas.

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines Bhd (MAS) itu berada di lokasi kejadian dan dikawal pegawai polis dipercayai bagi membantu siasatan.

Ahmad Jauhari terselamat selepas helikopter dinaikinya bersama Tan Chai Eian, 56, mendarat cemas dalam kawasan sekolah berkenaan.

Beliau dan Tan kemudiannya dilihat meninggalkan lokasi kejadian dengan menaiki kenderaan polis pada 3 petang.

Nama Ahmad Jauhari Yahya yang menjadi CEO Malaysia Airlines Bhd ketika 2014 mula di kenali ramai di mana ketika itu berlaku tr4gedi yang menggmparkan dunia apabila pesawat Malaysia Airlines, penerbangan MH370 hilang daripada imbasan radar semasa dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing, China.

Sebagai CEO, beliau antara individu yang sering muncul di kaca televisyen bagi memberi kenyataan susulan kjdian itu yang kekal misteri sehingga kini.

Terdahulu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya Asisten Komisioner Mohamad Farouk Esha berkata, polis menerima laporan kejadian pada 12 tengah hari.

Dalam kejadian itu, dua helikopter dipercayai bertembung di udara sebelum sebuah daripadanya terh3mpas menyebabkan dua individu terkor-ban, manakala sebuah lagi berjaya melakukan pendaratan cmas.

M4yat dua mngsa iaitu Leftenan Kolonel (B) Mohd Sabri Baharon, 56, dan Mohd Irfan Fikri Mohamed Rawi, 41, dihantar ke hospital berhampiran untuk b3dah siasat.

Sehingga 3 petang ini, pasukan keselamatan masih menjalankan siasatan lanjut di lokasi.