PoIis Arah Berhenti Tepi, Gadis Gelabah Fikir Mana Nak Cari RM1OOO. Sekali Terkedu Ini Niat Sebenar Polis

Seorang gadis melalui pengalaman mendebarkan apabila polis mengarahkan keretanya supaya berhenti untuk pemeriksaan ketika sekatan jalan raya.

Menceritakana kjdian tersebut, gadis berkenaan, Nurul Syafika Zamree berkata, ia berlaku pada petang Khamis lalu ketika dalam perjalanan dari rumahnya di Sagil di Tangkak, Johor ke pekan Tangkak untuk membeli barang.

Menurut gadis berusia 20 tahun itu, dalam perjalanan itu dia bersama seorang rakan yang tinggal berdekatan dengan rumahnya perlu melalui sekatan jalan raya.

” Masa nak pergi OK, lepas. Masa nak balik tu, tiba-tiba ada abang polis bagi isyarat pada kereta saya. Trafik agak perlahan ketika itu kerana ada roadblock.

Ingat marah sebab pakai mask tak penuh, rupanya..

” Bila sampai turn saya, polis suruh saya berhenti ke tepi. Masa tu memang cuak sebab ingatkan mereka marah sebab saya pakai pelitup muka tak penuh, setakat di bawah hidung.

” Dalam perjalanan balik saya kunyah makan di dalam kereta, jadi mungkin sebab itu pelitup muka terjatuh ke bawah sedikit,” katanya kepada mStar.

Syafika berkata, perasaan gemuruhnya amat dirasai apabila membayangkan nilai kompaun sebanyak RM1,000 sekiranya melanggar SOP.

” Saya fikir habislah mana nak cari RM1,000 untuk bayar kompaun. Saya masih belajar, mana ada duit sebanyak itu.

” Berhenti di tepi jalan, rupa-rupanya polis kata tayar hadapan kereta bocor. Masa tu macam tak percaya dalam kedaan masih cuak,” ujar anak sulung daripada dua beradik itu.

Masalah tayar bocor diselesaikan dengan bantuan anggota polis dan Rela. Syafika (gambar kecil) melalui pengalaman mendebarkan di sekatan jalan raya.

Menurut pelajar Diploma Kejururawatan di KPJ International College di Johor Bahru itu, dia tidak menyedari tayarnya mengalami kebocoran kerana menggunakan ‘tayar nipis’.

” Memang saya tak rasa sepanjang perjalanan balik dari kedai sebab tak ada langgar mana-mana lubang atau jalan yang tak elok.

” Lagipun jarak dari kedai ke roadblock tu hanya dua kilometer, mungkin tayar tu mula kempis bila nak dekat roadblock sebelum disedari polis,” tambahnya.

Dia yang mulanya mahu menghubungi bengkel untuk mendapat bantuan berkata, anggota polis di lokasi kejadian menawarkan bantuan untuk membantu menukarkan tayar ganti.

Peluh menitik muka abang polis

” Ada abang polis, polis trafik dan Rela. Polis trafik tu berlari ke bengkel dekat roadblock nak pinjam spanar untuk tukar tayar ganti. Nampak peluh menitik kat muka abang polis trafik tu,” katanya.

Syafika berkata, perasaan gementar bertukar malu disebabkan kejadian berlaku di tepi sekatan jalan raya yang menyaksikan aliran trafik perlahan di kedua-dua hala.

” Memanglah tak ada buat salah tapi sebab kereta saya parking betul-betul kat roadblock, orang mesti ingat ada sesuatu yang tak kena. Mesti fikir polis buat spot check.

” Lebih-lebih lagi semasa polis buka but kereta keluarkan tayar ganti. Orang lain mesti sangka saya bawa ddah.

” Malu, dalam hati kata cepatlah abang polis tutup but tu,” ujarnya secara berseloroh.

Mengambil masa kira-kira 30 minit, masalah tayar keretanya yang bocor dapat diselesaikan dengan bantuan anggota polis dan Rela.

” Terima kasih banyak kepada abang-abang polis dan Rela yang membantu. Walaupun sedang bertugas buat roadblock, tapi mereka tak lupa memberi bantuan kepada masyarakat yang dalam kesusahan,” katanya.