Rumah Disimbah Cat Walaupun Tak Pernah Pinjam Ahlong Tapi Knp Tiada Tndakan PoIis? Ini Pnjelasan Peguam

Sedikit terlewat untuk saya membuat penulisan berkenaan dengan kes keluarga Puan Huda Muhamad tetapi penting juga untuk saya berkongsi berkenaan dengan prosedur Iaporan poIis.

Kes ini telah dikongsikan oleh ribuan orang malahan juga dilaporkan dalam Buletin Pagi di TV3. Saya harap supaya kejadian ini tidak menimpa kita dan semoga Puan Huda dan keluarga menemui jalan penyelesaiannya.

Secara kesimpulannya, suami Puan Huda membeli rumah di Seri Kembangan dari seorang lelaki Cina.

Lelaki ini banyak membuat pinjaman dengan Ah Long dan menggunakan alamat rumah mereka.

Malahan ada pinjaman baru yang dibuat oleh lelaki ini dengan memalsukan dokumen TNB dan meletakkan alamat rumah Puan Huda. Natijahnya, kesemua Al Long yang menuntut hutang ini akan mencari si Penghutang di rumah Puan Huda.

Dicampaknya kertas-kertas bertulisan Cina serta salinan kad pengenalan si Penghutang, mereka sering kali datang ke rumah Puan Huda untuk menuntut hutang. Rumahhnya pernah juga dirantai oleh Ah Long. Paling teruk, disimbahnya cat merah!

Puan Huda juga telah membuat Iaporan poIis dan menemui jalan buntu. Jadi kisahnya ini telah dimuatnaik di Facebook miliknya. Terkini pihak poIis telah membuka kertas siasatan di bawah Sksyen 427 Knun Kesksaan.

Tadi ada di dalam messenger, ada mesej yang saya terima sebelum kes ini disiasat oleh pihak poIis.

Soalannya “Kenapa tiada tndakan oleh pihak poIis? Bukankah ini melibatkan siasatan awam?”

Isu berkaitan kenapa tiada tndakan poIis diambil ini sering ditanya kepada saya, bukan sahaja kes yang ini, barangkali juga kes yang lain.

Kita juga barangkali menghadapi situasi yang sama, Iaporan poIis tidak diambil tndakan. Jadi saya hendak jelaskan prosedur berkenaan Iaporan poIis.

Saya petik keputusan Yang Arif Hakim Mahkamah Rayuan dalam kes Mohd Azran Rahmat & Anor v. Mazlan Aliman [2016] 7 CLJ 163 iaitu selaras dengan Sksyen 107 Knun Tatacara Jnayah (KTJ), apabila terdapat Iaporan poIis, pihak poIis berkewajipan menjalankan siasatan untuk memutuskan sama ada terdapat syak munasabah bahawa satu kesalahan telah dilakukan.

Siasatan ini untuk membolehkan pihak poIis memberi Iaporan status kepada orang yang memberi maklumat di bawah s. 107 Knun Tatacara Jnayah (‘KTJ’).

Pihak poIis wajib menyiasat dan memberi Iaporan status jika orang yang memberi maklumat tersebut di bawah s. 107 menghendakinya.

Malahan Sksyen 107 (4) memperuntukkan bahawa adalah menjadi tanggungjawab poIis untuk menerima Iaporan berkait dengan kesalahan yang dilakukan di Malaysia.

Bermakna poIis perlu mengambil Iaporan pengadu dan siasatan akan dibuat berdasarkan Iaporan poIis untuk memutuskan sama ada terdapat kesalahan dilakukan.

Ada juga situasi yang mana, Iaporan telah dibuat tetapi tiada tndakan lanjut daripada pihak poIis.

Apakah hak kita? Benarkah pihak poIis tidak mengambil tndakan?

Selaras dengan Sksyen 108 KTJ memperuntukkan bahawa sekiranya poIis mendapati Iaporan tersebut bukanlah merupakan satu kesalahan yang boleh ditangkap, kes ini akan dirujuk kepada Mahkamah Majistret.

Kalau dirujuk kepada Mahkamah Majistret, jangan salah faham bahawa Majistret yang akan kendalikan bagi pihak kita. Biasanya dalam situasi begini, ada surat cover yang dikeluarkan oleh pihak poIis untuk kita rujuk kes kita kepada Tuan Majistret.

Jangan pula kita bawa cover letter dari pihak poIis yang mengatakan kes ini dirujuk kepada Majistret kepada Tuan Majistret dan minta beliau selesaikan kes kita.

Kita perlu melantik peguam dan menuntut secara sivil di mahkamah sivil. Kes ini bukan di mahkamah jnayah.

Saya rumuskan penjelasan di atas ya, Iaporan poIis dibuat, poIis perlu ambil Iaporan. Kemudian poIis perlu memutuskan bahawa adakah kesalahan itu boleh tangkap atau tidak?

Ada elemen jnayah atau tidak?

Bermaksud ada elemen jnayah atau tidak ? Atau adakah kesalahan yang dilaporkan terkandung dalam mana-mana kesalahan jnayah dalam mana-mana Akta?

Kes-kes yang biasa dilaporkan yang bukan merupakan kesalahan boleh ditangkap misalnya, kes hutang tidak dibayar, kes perjanjian tidak disempurnakan, kes perbalahan suami isteri yang tidak melibatkan pukul biasanya berg4duh isteri keluar rumah atau isteri alami tekanan emosi, kes suami cur4ng, kes jiran tidak puas hati, kes f1tnah-memf1tnah di sosial media dll

Jadi perlu faham juga bahawa bukan kesemua Iaporan poIis akan dijalankan siasatan dan diambil tndakan atau dilakukan tangkapan.

Pada kadar harian, terdapat banyak Iaporan poIis yang dibuat. Barangkali sampai juga ribuan Iaporan setiap hari. Pihak poIis juga perlu meneliti sama ada kesemua Iaporan ini ada elemen jnayah untuk diteruskan dengan siasatan atau tangkapan.

Jadi penting untuk kita memahami proses Iaporan poIis. Manalah tahu esok lusa kita pula yang melaporkan dan tiada tndakan pula.

Kita berbalik pula pada kes Puan Huda. Alhamdulilah telah ada tndakan yang diambil dan poIis telah menyiasat ada elemen di bawah Sksyen 427 KK iaitu melakukan khianat secara merosakkan harta benda yang bernilai RM25 dan lebih.

Namun demikian, yang tidak seronok adalah punca orang yang meminjam wang hutang ini jika terlepas begitu sahaja. Saya harap si penghutang ini akan ditahan dan disiasat juga bagi penipuan.

Sumber:fb Nor Zabetha