‘Mudin MeIambai2 Tgn Sblum TnggeIam’, Saksi Cerita Satu Persatu. Bapa Pula Hampir Ptam Lihat Jasad Anak

” Mudin tak menjer1t minta toIong, tapi kami nampak tangannya melambai-lambai sebelum perlahan-lahan teng-geI4m dalam sungai,”

Itu kata saksi kjdian Ie-mas, Mohd Amirul Adam Mohd Zaid.

Dalam kjdian 5.15 petang hari ini, mgsa, Wan Mohd Azamudin Wan Aznan, 16, ditemukan Ie-mas dalam sungai di Kampung Perupok, Tikat, Kota Bharu, Kelantan ketika cuba menyeIamatkan dua remaja lain.

Mohd Amirul Adam, 12, berkata sebelum tr4-gedi itu, dia bersama tiga rakannya bermain bola di padang tidak jauh dari sungai itu sebelum dia tersepak bola ke dalam sungai itu.

Menurutnya, seorang rakannya, Adam turun ke dalam sungai untuk mengambil bola, namun Ie-mas dan meminta toIong sebelum seorang lagi rakan iaitu Arif cuba menyeIamatkannya.

Katanya, Arif turut Ie-mas seperti Adam dan apabila melihat keduanya dalam keadaan tercung4p-cung4p di dalam air, Mudin yang berada tidak jauh dari lokasi segera trjun ke dalam sungai.

Mudin berjaya mnyeIamatkan dua rakannya dengan memikul keduanya di belakang, namun sebaik hampir ke tebing, dia kelihatan tidak berdaya sebelum Ie-mas.

Terdahulu berita melaporkan seorang remaja m4ut manakala tiga lagi terseIamat dalam kjdian Ie-mas di Sungai Keladi, Kampung Perupok Tikat, Pantai Cahaya Bulan (PCB), di sini pada petang Selasa.

Mgsa yang m4ut, Wan Mohd Azamudin Wan Aznan, 16, manakala mereka yang terseIamat ialah rakan karib mgsa, Mohd Amirul Adam Mohd Zaid,14, serta dua beradik, Mohd Adam Mohd Kamil, 12, dan Mohd Arif Idham, 11.

Kjdian berlaku kira-kira jam 5 petang apabila Mohd Adam Ie-mas ketika cuba mengambil bola yang jatuh ke dalam sungai.

Mohd Amirul Adam berkata, melihatkan Mohd Adam terkapai-kapai, Mohd Arif bertndak trjun ke dalam sungai untuk menyeIamatkan abangnya.

” Kemudian, kedua-duanya pula Ie-mas menyebabkan saya yang tahu ber3nang bertindak trjun untuk mnyeIamatkan mereka namun gagal serta turut Ie-mas kerana tertelan banyak air.

” Kjdian betul-betul di hadapan rumah Wan Mohd Azamudin yang menyedarinya dan terus terjun untuk menyeIamatkan kami sebelum saya berjaya naik ke tebing,” katanya ketika ditemui di lokasi kjdian.

Katanya lagi, seorang penunggang motosikal kebetulan lalu di lokasi itu kemudian terjun dan berjaya menyeIamatkan dua beradik berkenaan.

” Dalam kekalutan itu, Wan Mohd Azamudin menjer1t meminta toIong kerana dia tidak tahu ber3nang.

” Saya nampak dia melambaikan kedua-dua belah tangannya sebelum kemudian hanya tinggal jari telunjuk lalu dia teng-geI4m,” katanya sambil mnangis.

Dalam pada itu, suasana di lokasi kjdian diselubungi h1ba apabila ada keluarga yang hampir p1tam ketika ma-y4t Wan Mohd Azamudin ditemui di dasar sungai pada jam 6.35 petang.

Bapa ar-wah, Wan Aznan Wan Ibrahim, 52, dilihat berkali-kali mengesat air mata dan menadah tangan berdoa meredai pemrgian anaknya itu.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat ketika dihubungi mengesahkan kjdian dan ma-y4t dihantar ke Hspital Raja Prempuan Zainab II (HRPZ II) untuk b3dah s1asat.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan PnyeIamat (BBP) Kota Bharu, Zukeri Shafie yang ditemui di lokasi kjdian berkata, pihaknya menerima panggilan kcmasan pada jam 5.23 petang dan tiba pada jam 5.49 petang.

” Seramai 19 anggota daripada BBP Kota Bharu termasuk lima Pasukan PnyeIamat Di Air (PPDA) menggerakkan oprasi mncari dan mnyeIamat (SAR) pada kedalaman sungai 3.3 meter.

” Keadaan air sungai berlumpur dan mgsa ditemui dalam jarak tiga meter dari tempat dia teng-geI4m. Ma-y4t diserahkan kepada polis untuk tindakan lanjut,” katanya.

Sumber:hmetr0 dan s1narharian