Exam SPM Bru Nk Mula, Tiba2 Van Jnzah Msuk Skolah. Jasad Sorang Bapa Dibawa Brjumpa Anak Utk Kali Trakhir

” Menghampiri jam 10.00 pagi untuk peperiksaan Sejarah K2.. Van jnzah singgah ke sekolah.. Seorang ayah yg sudah tidak bernya.wa dibawa berjumpa anak buat kali terakhir..”

Itu perkongsian seorang guru Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Simpang Beluru, Kuala Kangsar, Perak yang meraih simpati orang ramai.

Suasana hiba menyelubungi apabila van jnzah yang membawa jasad bapa kepada seorang Calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sekolah itu memasuki perkarangan sekolah, hari ini.

” Semoga Allah memberikan kekuatan kpd Muhammad Haikal Iskandar utk menjawab SPM. Kuatkan semangat…

” Mohon doakan Allah berikan kekuatan kepada Muhammad Haikal Iskandar utk menjawab SPM…Anak ini diuji dengan peme.rgian ayahnya hari ini…Allahu Akbar…

” Semoga Allah menempatkan roh Allahyrham dalam kalangan orang2 yg beriman dan beramal soleh… aamiin ya rabbal’alamin” tulis Badariah Mohd Mohaidin.

Vdeo detik itu sempat dirakam guru bimbingan dan kaunseling sekolah tersebut yang memaparkan pelajar berkenaan diberi kesempatan menatap wajah bapanya yang sudah tidak berny.awa buat kali terakhir sebelum tular di media sosial.

Menurut Badariah, jnzah bapa kepada Muhammad Haikal Iskandar Zamry, 18, itu dibawa ke sekolah atas cadangan ibu pelajar terbabit memandangkan peperiksaan kertas mata pelajaran Sejarah yang dihadapi tidak memungkinkan Muhammad Haikal Iskandar menatap jnzah bapanya itu.

Katanya, bapa pelajar itu pada mulanya k.oma ketika diraw.at di Hspital Taiping sejak kelmarin akib.at komp.Iikasi b.uah pingg.ang, hati selain jngkit.an k.uman dalam drah namun pelajar terbabit tidak berpeluang menziarahi arw.ah disebabkan prosedur operasi standard (SOP) mengekang w.abak COVlD-19.

” Arw.ah meningg.aI dnia semalam namun baru hari ini jnzah dibenarkan keluar dari hospital untuk dikebu.mikan. Bagaimanapun Haikal (Muhammad Haikal Iskandar) tetap ingin menduduki kertas hari ini walaupun sedia tahu ayahnya sudah tiada.

” Ketibaan van jnzah ke sekolah sememangnya untuk beri peluang kepada Haikal menatap wajah arw.ah buat kali terakhir memandangkan peperiksaan yang didudukinya sehingga petang.

Terlewat 20 minit 

” Jika Haikal balik rumah untuk menghadiri pengebu.mian ayahnya memang tidak sempat, bahkan Haikal terlewat 20 minit berbanding calon lain yang sudah masuk menduduki kertas Sejarah 2 ketika menghabiskan masa menatap arw.ah bapanya itu,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya, sebelum ketibaan van jnzah itu, Haikal ditenangkan guru-gurunya yang melihat dia menangis tanpa henti pada waktu rehat selain menyediakan bilik khas bagi dia bertenang dan melepaskan emosinya yang tidak begitu stabil.

Beliau berkata, Haikal yang mengikuti aliran Sains Kemanusiaan adalah anak sulung dari tiga beradik dengan latar belakang keluarganya adalah dari keluarga kurang berkemampuan.

Reaksi warganet

Sementara itu menerusi ruangan komen, rata-rata warganet berasa sebak mengenangkan nasib menimpa pelajar itu yang kehilangan insan tersayang dan dalam masa sama perlu menempuh peperiksaan.

Malah warganet mendoakan Haikal agar berjaya dalam peperiksaan dan menjadi anak yang soleh yang selalu mendoakan arwh bapanya.

” Bukan mudah nak hadapi dugaan ini..semoga dia berjaya dlm peperiksaan dan semoga arw.ah ayahnya ditempatkan di kalangan org beriman…Selalu mendoakan arw.ah kerana doa anak yg soleh adalah amalan yg akan mengiringi arw.ah di sana…” tulis Firdaus

” Bukan calang-calang dugaan yang diterima oleh adik ni… orang yang hebat, dugaan dia juga hebat… al-Fatihah buat arw.ah ayah adik ni. Saya doakan adik ini terus tabah…” tulis Akmal.

Sumber:hmetr0