Punca Utama Korea Utara Putuskan Hbungan DipIomatik Dengan Malaysia. Rupanya Hal Kecil Saja

Kerajaan mngarahkan semua kakitangan dipIomatik Kedutaan Korea Utara di Kuala Lumpur dan ahli keluarga meningglkan negara ini dalam tempoh 48 jam mulai hari ini.

Wisma Putra dalam satu kenyataan memaklumkan, tndakan itu diambil selepas Korea Utara memutuskan hbngan dipIomatik dengan Malaysia, ekoran seorang rakyatnya yang menetap di negara ini, Mun Chol Myong, diekstradiisi ke Amerika Syarikat untuk mnghadapi tvduhan pengubahan wang hram.

Menurut kenyataan itu, Malaysia berhak melindungi hak dan kedaulatannya sebagai tndak balas terhadap keputusan Korea Utara yang memtuskan hbngan dipIomatiknya dengan negara ini.

Malah, Malaysia amat kcewa dengan keputusan yang dibuat Korea Utara dan menyifatkannya sebagai tndakan yang tidak knstruktif serta tidak menghrmati semangat setia kawan sebagai anggota komuniti antarabangsa.

” Malaysia sudah menganggap Korea Utara sebagai rakan rapat sejak menjalinkan hbngan dipIomatik pada 1973.

” Malaysia antara negara terawal yang berbuat demikian dan sentiasa menyokong republik itu ketika mereka berdepan saat sukar walaupun selepas kejadian pembu.nvhan Kim Jong Nam pada 2017.

” Dalam hal ini, keputusan sebelah pihak Korea Utara tanpa alasan kukuh sudah tentu menggnggu keamanan, kestabilan dan kemakmuran di wilayah ini.

” Pada masa sama, keputusan Korea Utara itu juga memksa kerajaan menutup Kedutaan Besar Malaysia di Pyongyang yang operasinya ditangguhkan sejak tahun 2017,” menurut kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu lagi, Malaysia sebagai negara yang mendaulatkan undng-undng dan keadilan, memastikan proses ekstradiisi rakyat Korea Utara, Mun Chol Myong dibuat mengikut prinsip undng-undng.

Malah, Malaysia turut mengetepikan beberapa tuntutan Korea Utara yang meminta kerajaan campur tangan dalam urusan sistem kehakiman dan perundangan negara.

” Proses ekstradiisi dibuat selepas semua proses undang-undang diikuti.

” Hak Chol Myong ketika dalam taha.nan di Malaysia turut dijamin dan dipenuhi termasuk akses kepada peguam serta lawatan oleh ahli keluarganya,” katanya.

Chol Myung ditahan pihak berkuasa Malaysia pada 14 Mei 2019 susulan w.aran tngkap mengikut Sksyn 13 (1) (b) Akta Ekstradiisi 1992 susuIan dkwaan knspirasi penggubahan wang hram serta meInggar skatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Suspek dihadapkan ke Mhkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 13 Disember 2019. Permohonan writ ha.beas crpus di Mhkamah Tinggi pada 29 Disember tahun sama dan rayuannya di Mhkamah Persektuan pada 8 Oktober tahun lalu ditolak selepas mhkamah mendapati prmohonan dan ryuannya tidak berasas di bawah Akta Ekstradiisi.

Sementara itu, Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein menerusi ciapan di akaun Twitter rasminya memberitahu operasi Kedutaan Malaysia di Pyongyang ditangguhkan sejak tahun 2017 dan semua kakitangan dipIomatik negara serta keluarga mereka sudah pulang ke tanah air sejak itu.

Korea Utara hari ini mengumumkan bahawa negara itu memutuskan hbngan dipIomatik dengan Malaysia.

Menurut Kementerian Luar Pyongyang, ia adalah tndak balas terhadap tndakan Malaysia mengekstradiisi seorang rakyat Korea Utara ke Amerika Syarikat (AS), awal bulan ini.

Kementerian itu menyifatkan tndakan berkenaan sebagai ‘jnayah tidak boleh dimaafkan’ yang didakwa dilakukan kerana teka.nan AS.

Sumber:hmetr0