Kata-Kata Paling Dinantikan Dari Panglima ATM Selepas K0rea Utara Kata, ‘MaIaysia Akan Terima Akibat’

Angkatan Tntera Malaysia (ATM) meningkatkan tahap kesiapsiagaan terutama berkaitan kseIamatan siber susulan kenyataan berb.aur ugvtan dikeluarkan Kaunselor Kedutaan Kore.a Utara di Malaysia Kim Yu-Song.

Panglima ATM Jeneral Tan Sri Affendi Buang berkata, pertamanya ATM akan memastikan negara ini selamat dengan meningkatkan tahap kesiapsiagaan.

Menurutnya, anc4man di zaman ini bukan sahaja berbentuk fizikal tetapi turut berkaitan kseIamatan siber.

” Kita akan buat pemerhatian terutama dalam kseIamatan siber dan akan buat yang terbaik yang mana pasukan kami bekerja keras.

” Matlamat ATM akan memastikan semua selamat dalam segala sudut,” katanya pada sidang media selepas Majlis Perasmian Tim Pemantau Antarabangsa Mindanao ke -16 (TPA M-16), di Dewan Perkasa, Wisma Perwira ATM, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Yu-Song yang mengatakan Malaysia perlu menanggung akiibat daripada tndakan itu apabila mengenakan pendkwaan terhadap rakyatnya.

Dalam kenyataannya kepada media sebelum keluar meninggalkan kedutaan pada Ahad, Yu Song berkata, Malaysia akan menerima akibat daripada tndakan yang dilakukannya.

” Kejadian ini adalah hasil nyata daripada konspirasi anti Kore.a Utara yang dibuat dari dasar k.eji oleh Amerika Syarikat (AS).

” Kami tidak berpuas hati dengan tndakan meletakkan warganegara kami yang tidak bers4Iah dan secara membuta tuli berpihak kepada musuh utama negara kami.

” Pihak berkuasa Malaysia akan memikul sepenuhnya tanggungjawab terhadap kesan yang bakal dihadapi akibat daripada tndakannya susulan ketegangan dipIomatik antara kedua-dua negara,” katanya.

Yu Song berkata, tndakan terbaharu Malaysia yang mengekstradisi seorang warga Kore.a Utara itu telah menghancurkan seluruh asas hubungan dua hala antara Malaysia dan Kore.a Utara yang dibina atas dasar kedaulatan.

Pada Jumaat, Malaysia memberi tempoh 48 jam kepada pegawai dan kakitangan Kedutaan Kore.a Utara untuk meninggalkan negara.

Keputusan tersebut diambil selepas Kore.a Utara bertndak memutuskan hubungan dipIomatik dengan Malaysia kerana tidak berpuas hati terhadap tndakan kerajaan Malaysia mengekstradisi seorang warganegaranya ke AS.

Terdahulu, mahkamah Malaysia memutuskan seorang ahli perniagaan Kore.a Utara boleh diekstr.adisi ke Amerika Syarikat, untuk menghadapi pertvduhan pengubahan wang hram.

Malaysia dan Kore.a Utara mewujudkan hubungan dipIomatik pada 1973, serta mengecapi pelbagai pencapaian dipIomatik dan perdagangan hinggalah pada 2017, apabila Kim Jong-nam iaitu abang tiri pemimpin Kore.a Utara Kim Jong-un, dibunvh di Malaysia.

Mengulas mengenai TPA M-16, Affendi berkata, pasukan itu akan bergerak pada 26 Mac ini ke Manila, Filipina sebelum menjalani proses kuarantin.

” Selepas itu baru mereka akan bergerak ke Mindanao dan proses serah tugas dengan TPA M-15 akan dilakukan di sana.

” Seterusnya TPA M-15 akan bergerak pulang ke Malaysia pada 10 April ini sementara TPA M-16 akan meneruskan tugas pemantauan dan mengawasi proses gncatan snjata antara kerajaan Filipina dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF),” katanya.

Sumber:hmetr0 dan sinar