Kuasa Allah, Kanak-Kanak Ditemukan SeIamat Walaupun Hampir 6 Jam Pngsan Kerana Lmas

Setelah hampir enam jam pngsan akibat Iema.s, seorang kanak-kanak berusia 12 tahun terseIamat dan ditemukan dalam keadaan terapu.ng di Pantai Kandis, Bachok, Kelantan, semalam.

Mgsa, Mohd Aman Firaz Aman Shah, ditemui seorang nelayan yang juga menyertai operasi mencari dan menyelamat kira-kira jam 10.45 malam tadi.

Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Bachok, Penolong Penguasa Bomba Yus Heary Mahmud, kanak-kanak tersebut bernasib baik kerana kepalanya tidak tnggelam walaupun berada dalam keadaan tidak sdarkan diri.

” Ketika dijumpai nelayan, kepala mgsa terapung dan tidak tnggelam. Nelayan tersebut terus menyelamatkannya dan mgsa sedar sejurus dibawa ke darat,” katanya ketika dihubungi Malaysiakini, hari ini.

Sementara itu Yus Heary berkata, dua lagi mgsa Mohd Sahudin Mat Shah, 46 dan Junairohafizan Juhari, 35, disahkan meninggI dnia.

Katanya, m.ay4t mereka masing-masing dijumpai pasukan pnyelamat pada jam 7.20 malam dan jam 2.50 pagi tadi.

” Kejadian bermula apabila ketiga-tiga mereka mandi di pantai dan Mohd Aman Firaz dihanyutkan arus.

” Susulan itu Mohd Sahudin dan Junairohafizan dikatakan cuba menyelamatkan kanak-kanak tersebut, namun tidak berjaya,” jelasnya.

Katanya, operasi mencari dan menyelamat dihentikan pada jam 3.32 pagi selepas kesemua mgsa dijumpai.

Pemangku Ketua Polis Daerah Bachok ASP Mohd Yusrizal Mohd Ghazali pula memaklumkan Muhammad Aman dibawa ke Hspital Tengku Anis, Pasir Puteh untuk rawatan.

” Mgsa yang Iema.s pula dihantar ke Hspital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) Kota Bharu untuk bdah si.asat,” katanya dalam kenyataan.

Terdahulu seorang lelaki ditemui Iema.s manakala dua lagi masih hilang dalam kejadian di Pulau Kambing berdekatan Pantai Kandis, Bachok, petang semalam.

Dalam kejadian pada 6.53 petang, mgsa, Mohd Bahudin Mat Shah, 46, dipercayai Iema.s bersama dua lagi ahli keluarga iaitu dua remaja lelaki.

Pemangku Ketua Polis Daerah Bachok, Asisten Superintendan Mohd Yusrizal Mohd Ghazali ketika dihubungi berkata, pihaknya menerima laporan berhubung kejadian pada 7.15 malam mengatakan terdapat tiga mgsa Iema.s di pantai berkenan.

Katanya, m.ay4t mgsa dibawa ke Hspital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII), Kota Bharu manakala operasi mencari dan menyelamat (SAR) dijalankan bagi mengesan dua lagi mgsa.

” Operasi SAR disertai polis, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Pasukan Polis Marin (PPM) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).

” Setakat ini, mgsa pertama ditemui itu beralamat di Kuantan, Pahang, manakala identiti dua lagi mgsa belum dikenal pasti,” katanya.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bachok, Yus Heary Mahmud berkata, operasi SAR mencari dua lagi mgsa disertai BBP Tok Bali, Bachok serta Unit Skuba dengan membabitkan 20 orang termasuk pegawai dan anggota.

Beliau berkata, operasi diketuai Pegawai Bomba Kanan II, Roslan Ismail dan turut dibantu Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA).

Sumber:hmetr0 dan maIaysiakini