‘Ya Dia Kini Berada di Negara Jiran’ – Sajad Dipercayai Smbunyi Di Thailand, Tapi Ada Satu Jadi PersoaIan

” Ya dia kini berada di negara jiran.”

Demikian kenyataan yang dibuat oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador apabila ditanya tentang lokasi persmbunyian usahawan kosmetik kntroversi Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman.

Manakala sumber pula memberitahu, Sajad, 36, dipercayai sedang bersmbunyi di Thailand selepas menghilangkan diri susulan wara.n tngkap dikeluarkan mahkamh.

Terdahulu Sajad dikenakan wara.n tngkap selepas gagal hadir sebutan semula pertvduhan berpkaian wanita di Mahkamh Tinggi Syariah Shah Alam, Selangor.

Sumber memberitahu Harian Metro bahawa, Sajad kini sedang bersmbunyi di Thailand.

Ditanya bagaimana dia IoIos ke negara jiran itu, sumber itu bagaimanapun tidak mendedahkannya.

Ini yang menjadi persoalan…

Menjadi persoalan sama ada Sajad menggunakan laluan tikus untuk keluar dari Malaysia ke Thailand ataupun dia menggunakan pakej perlancongan yang membenarkan pelancong asing memasuki negara berkenaan selain kunjungan perniagaan.

Sementara itu, Tan Sri Abdul Hamid Bador ketika dihubungi mengesahkan bahawa Sajad kini sedang berada di negara jiran namun beliau tidak menyatakan negara dimaksudkan.

” Ya dia kini berada di negara jiran. Cuma saya nasihatkan kepada dia pulang dan pergilah ke mahkamh,” katanya kepada HarianMetro.

HarianMetro sebelum ini melaporkan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) sudah berkongsi maklumat berkaitan usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman, 36, atau Sajad yang didkwa berkemungkinan sudah berada di luar negara.

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud dilaporkan berkata, bagaimanapun pihaknya tidak akan mendedahkannya kerana dikhuatiri mengganggu siasatan.

Muhammad Sajjad menctuskan kntroversi baru-baru ini apabila memuat naik video mahu kluar daripada lslam selepas menghilngkan diri susulan wara.n tngkap dikeluarkan mahkamh terhadapnya berhubung kes dikendalikan Jabatan Agama lslam Negeri Selangor (Jais) mengikut Sksyn 10, Enakmen Jnyah Syariah Negeri Selangor.

Pada 6 Januari lalu, Nur Sajad mengaku tidak bersIah atas pertvduhan itu yang dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim Syarie Mohamad Khalid Shaee aka Shaii.

Dia didkwa meIakukan perb.uatan itu dalam majlis bacaan Yasin dan solat hajat, pada 7.30 malam, 23 Februari 2018 di premis kecantikannya, NurSajad Beauticion, Jalan Serai Wangi G16/G, Sksyn16, Shah Alam.

Bagi perbuatan itu tertvduh didkwa mengikut Sksyn 10(a) Enakmen Jnyah Syariah (Negeri Selangor) 1995 yang mempe.runtukkan hvkuman tidak melebihi RM5,OOO atau pnjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit ksIahan.

Pulanglah Sajad

Terdahulu poIis menggesa usahawan kosmetik kontroversi, Nur Sajad agar keIuar daripada persmbunyian dan berhadapan dengan kes di Mahkamh Tinggi Syariah Shah Alam.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, keputusan Sajad atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman untuk bersmbunyi adalah sangat aneh kerana dia tidak menghadapi tvduhan serius di mahkamh.

Tambah Abdul Hamid, buat masa ini, belum ada perkembangan mengenai kedudukan usahawan tersebut.

” Saya harap dia bertanggungjawab, itu private life dia, saya tahu, walau sedang bersmbunyi, dia masih lagi hendak mencuit perasaan orang ramai (dengan kenyataan dan tndakan yang dilakukannya).

” Saya minta dia balik dan pergi ke mahkamh. Dia sudah memang di luar negara, masa dia lari dari mahkamh itu kita tidak dapat kesan, hanya kita tahu lebih kurang dia di mana.

” Kita ada teknik mengesan misalnya ada di Kedah, Perak, kita cuba hendak menahan dia di sempadan. Tetapi kena faham, sempadan kita bukan sahaja tembok, kalau mereka gunakan lorong tikus ini, sukar bagi kita,” ujarnya.

” Dia masih bersmbunyi, kalau dia nak muat naik aktiviti dia, tak apa lah, kita tunggu kerana jerat tidak akan lupa pelanduk. Dia (akan) baliklah,” katanya.

Sumber:hmetro