‘Wang Smpanan Saya Dh Habis Guna’ – Keadaan Mak Jah Sekarang, Terpksa Gadai Smua Barang Kemas

PeIakon, Maimunah Ahmad, 73, atau lebih dikenali sebagai Mak Jah bersyukur kesihatannya kini semakin pulih selepas disahkan menghidap knser r.ahim tahap satu pada 2016.

Berkngsi mengenai usahanya merwat pnyakit itu, Mak Jah berkata, dia menggunakan semua wang simpanannya untuk menampung kos perubatan.

” Alhamdulillah, sekarang saya makan ubat yang diberikan doktor sebulan sekali bagi memastikan knser itu tidak kembali aktif. Keadaan saya pun dah semakin pulih.

” Dalam usaha saya untuk berubat, memang saya kena gunakan semua wang simpanan sampai habis. Barang kemas pun saya terpaksa k.orbankan sebab kos perubatan mencecah RM52,000.

” Alhamdulillah, atas doa keluarga, kawan-kawan dan peminat, kesihatan saya sudah semakin baik,” katanya kepada HarianMetro.

Disebabkan pnyakit itu juga, Mak Jah kini terpaksa membataskan kerja-kerja lakonannya.

” Pihak produksi yang menawarkan kerja lakonan kepada saya pun kebanyakannya sudah sedia maklum mengenai keadaan kesihatan saya.

” Kalau dulu, dalam usia 60-an, saya masih boleh berlakon watak-watak kasar dan ganas contohnya dalam filem B.ohsia Jalan Kembali, tapi sekarang dah tak kuat macam dulu lagi.

” Ada juga tawaran yang saya terpaksa tolak kerana keadaan kesihatan tidak mengizinkan,” katanya.

Sementara itu, setiap tahun, Mak Jah akan menyertai sekolah pondok sepanjang Ramadan. Namun, tahun lalu dan tahun ini, penularan Covid-19 menghalangnya daripada berbuat demikian.

Jadi, dia akan banyak menghabiskan masa ke surau atau masjid berdekatan rumah.

Sebelum ini kisah Mak Jah pernah mendapat perhatian pada 2019 apabila beliau mengakui pernah berdepan d.ugaan g.etir dalam hidup apabila disahkan menghdap knser r.ahim tahap satu pada 2016 sehingga tidak dapat aktif bekerja.

Paling menye.dihkan dia tidak mempunyai sumber kewangan yang banyak bagi menampung kos rwatan dan terpksa menggdai barang kemas untuk membiayai rwatan pnyakitnya.

Ketika itu Mak Jah berkata dia akur masih gagal menebus barang kemas yang digadainya untuk membiayai kos rwatan tersebut.

” Alhamdulillah, keadaan kesihatan pnyakit saya beransur baik. Untuk berlakon, buat masa sekarang saya memang tiada tawaran.

” Jadi, bila dah tak kerja saya memang tak boleh nak tebus semula barang kemas sudah digadai itu kerana tidak berkemampuan dari segi kewangan,” katanya kepada HarianMetro.

Buat kerja amal basuh telekung

Masih mampu berjalan dan mengurus diri dengan baik, Mak Jah berkata bagi mengisi masanya dia juga melakukan aktiviti kebajikan.

” Setiap minggu saya akan ke beberapa surau di pusat membeli-belah atau kawasan rehat dan rawat (R&R) bagi menghantar telekung bersih dan mengambil yang kotor dibawa balik ke rumah untuk dibasuh.

” Melakukan kerja amal ini sangat menenangkan jiwa saya walaupun hanya membersihkan kelengkapan untuk orang bersolat,” katanya.

Ujar Mak Jah, pada usianya kini dia lebih tenang dan selesa membuat kerja amal dan tidak lagi memikirkan kerjaya lakonannya.

Mak Jah yang sudah membintangi lebih 100 drama dan menjayakan berpuluh-puluh filem berkata dia juga bahagia menguruskan keperluan seorang cucunya, Erin, yang juga kanak-kanak istimewa di rumah.

Sumber:hmetro