Perginya Seorang Seniman Hebat, Pelakon Veteran Terkenal Abu Bakar Omar MeninggI Dnia Pagi Jumaat

PeIakon veteran Abu Bakar Omar menghm.buskan nfas trakhir pada pukul 9.04 pagi di Kedah Medical Centre (KMC) Alor Setar, Kedah akiibat msalah jntung.

Brita duka tersebut dikongsikan anak Allahyrham, Mohd. Zainuddin Abu Bakar menerusi satu hantaran pagi ini.

” Dikemuliaan pagi Jumaat, 4 Ramadan bersamaan 16 April 2021 pukul 9.04 pagi, dengan sdih keluarga memaklumkan bahawa ayahanda kami, Abu Bakar Omar telah dijemput kmbali ke rhmatullah.

” Jnzah akan diuruskan di No. 7, Jalan Bukit Nyamuk, Mukim Kurung Hitam, Kuala Nerang, Kedah dan solat jnzah dijangka selepas solat Jumaat.

” Malam tadi kami ada ke hspital selepas ayah mengadu kepnatan. Selepas diperiksa, doktor ada memaklumkan jntung ayah seperti ada msaIah.

” Bapa saya tidak mempunyai sebarang pnyakit k.ronik. Malam tadi pun boleh berbual-bual lagi,” katanya.

Jnzah akan disolatkan sekali lagi di Masjid Al-Ghufran sebelum disemadikan di Tanah Perkvburan Islam Akar Peluru, Jalan Pegawai Alor Setar, Kedah selepas solat Asar.

” Mohon doakan ayahanda kami diampuni segala khilafnya dan ditempatkan bersama para Solohin.

” Bagi pihak keluarga kami memohon maaf atas segala salah silap almarhum ayahanda kami sepanjang hayat beliau bersama masyarakat warga nusa ini,” tulisnya.

Terdahulu, penyampai radio Suria FM iaitu Sharifah Shahirah mengesahkan Abu Bakar Omar meninggI dnia pada pagi Jumaat.

Dalam pada itu, Zainuddin memberitahu jnzah akan diruruskan di kediaman arwh yang terletak di Kampung Bukit Nyamuk Kuala Nerang dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Akar Peluru Jalan Pegawai Alor Setar, Kedah selepas solat asar.

” Jnzah akan diuruskan di rumah dan akan dikebvmikan di Tanah Perkubvran Islam Akar Peluru Jalan Pegawai Alor Setar Kedah selepas solat asar,” ujarnya.

Allahyrham mempunyai isteri bernama Faridah Abdul Manaf dan empat orang anak yang masih hidup serta seorang anak yang sudah meninggI dnia.

Sebagai seorang pelakon, arwh banyak membintangi filem serta telefilem dan antara yang popular iaitu Cinta Kolestrol (2003) dan paling terbaharu Khilaf Terakhir yang ditayangkan pada Januari lalu.

Allahyrham juga mendapat pencalonan dalam Festival Filem Malaysia menerusi filem lakonanya iaitu Bila Hati Telah Retak (1993), Rentak Desa (1990) dan Hingga Hujung Nyawa (2004).

Berikut merupakan anugerah yang pernah dimenangi oleh Abu Bakar Omar;

Anugerah Sri Angkasa

1983 – Pelakon Lelaki Terbaik (Drama) – Senja Belum Berakhir di samping Uji Rashid
1990 – Pelakon Lelaki Terbaik (Drama Radio) – Bukan Kerana Kasih

Anugerah Skrin

1999- Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik – Mata Hati
2012- Pelakon Lelaki Terbaik – Gincu Ayah

Dilahirkan di Titi Gajah, Alor Setar, Kedah pada 25 April 1948, Abu Bakar pernah membintangi beberapa filem pecah panggung seperti Fenomena, Hingga Hujung Nyawa dan Duyung.

Allahyrham meninggI dnia pada usia 73 tahun.

Sumber:k0smo dan mstar