Pernah TuIar Bertahun DibeI4sah Suami, Ibu Muda Baru Mahu Bangkit Hasil Bntuan Ramai Kini Kr1tikaI

Ksah piIunya pernah menjadi perhatian ramai selepas dikongsikan oleh aktivis masyarakat, Natipah Abu dalam satu posting di Facebook lebih sebulan yang lalu.

Prkongsian tersebut mengisahkan betapa kehidupan ibu muda bernama Khodijah bersama empat anaknya yang masih kecil terkpai-kpai selepas bkas suaminya terIiibat dengan pnyaIahgunaan d.ad4h.

Tdak bertndak sebagai ketua keluarga yang melndungi anak dan isteri, sebaliknya leIaki tersebut juga sering meImpiaskan am4rahnya tanpa mengira waktu.

Tbuh ibu muda berusia 32 tahun ini dan anak-anaknya penuh dengan ksan bira.t dek sikap bara.n lelaki tersebut.

” Ditanya bagaimana dan mengapa dirinya masih terus bertahan sedangkan dia sudah bertahun did3ra suami, maka jawapannya ‘saya tak kerja, anak saya semuanya kecil lagi. Kalau saya bercrai, anak saya nak makan apa.

” Mak saya pun orang susah, ayah saya pun dah tak ada’.

” Selain terpaksa menada.h tbuh sebagai hbuan dipukvI, mereka anak beranak kadang-kadang terpksa mengikat prut. Namun Khodijah tetap ingin mempertahankan rumh tngganya.

Kes ibu muda ini mendapat perhatian pihak Natipah untuk diberikan bantuan dan smbangan agar bangkit semula membina kehidupan baharu.

” Sehinggalah enam bulan yang lalu, dia tidak dapat menymbunyikan lagi keadaannya dari kaum keluarga setelah berb.irat seluruh tbuh dan Ieba.m seluruh wajah dibeI4sah suami,” cerita Natipah.

Tidak tahan dengan keadaan tersebut, Khodijah akhirnya nekad membuat Iporan poIis dan sejak bkas suaminya dibe.rkas, mereka tidak lagi berhbung sehingga kini.

Menurut Natipah, kes Khodijah mendapat perhatian pihaknya lantas smbangan orang ramai disalurkan kepada ibu muda tersebut untuk membina kehidupan baharu di samping anak-anaknya.

” Berkat sedekah Jumaat, kita telah menyediakan sebuah warung di hadapan rumah ibu Khodijah yang mana kedudukannya betul-betul di simpang jalan, laluan utama keluar masuk kampung yang mempunyai kepadatan penduduk yang ramai.

Warung bihun sup yang diusahakan Khodijah ini adalah smbangan pihak Natipah hasil bantuan orang ramai menerusi Sedekah Jumaat.

” Warung yang menjual makanan ringan dan bihun sup ini mendapat sambutan yang amat memuaskan. Kita menyediakan semua kelengkapan berniaga.

” Juga membelikan sebuah motosikal untuk kemudahan Khodijah dan menyumbang sejumlah wang tunai untuk meringankan segala pennggungannya,” kata Natipah yang sudah 11 tahun berkecmpung dalam lapangan aktiviti kebajikan dan misi kemanusiaan.

Namun takdir Tuhan tiada siapa menduga, perkhabaran yang diterima pada Isnin memaklumkan Khodijah berada dalam keadaan kr.itikaI selepas tidak sdarkan diri secara tiba-tiba, begitu mngejutkan Natipah.

” Dia dan anak-anak baru saja menarik nafas lega setelah dibantu oleh kita semua baru-baru ini.

” Dan dia memulakan hidup baru dengan bahagianya tetapi hari ini kita menerima khabar yang sungguh mendu.kacitakan.

” Khodijah tiba-tiba tidak sdarkan diri di rumah ibunya pagi tadi (Isnin) dan dikejarkan ke hspital.

” Terasa dunia seakan terhenti berputar dan berderai hati ahli keluarga bila pemriksaan dktor mendapati berlaku pend4rahan yang kr.itikaI di dalam kepalanya,” cerita Natipah.

Menurutnya, perkembangan terbaharu yang diterima daripada ahli keluarga Khodijah memaklumkan pasukan perubatan berjaya melakukan pembdahan untuk menyelmatkan nywanya.

Natipah (depan) aktif dalam lapangan kebajikan dan misi kemanusiaan sejak 11 tahun lalu.

” Namun Khodijah masih tak sdarkan diri… keluarganya pun sedang menunggu tndakan selanjutnya daripada dktor.

” Ya Allah, kasihan anak-anak yang masih kecil. Mereka sudah tiada kasih ayah, kini ibu pula s.akit.

” Marilah kita sama-sama doakan agar Allah permudahkan segala urusan Khodijah dan smbuhkan dia seperti sediakala hendaknya,” katanya lagi.

Natipah turut berkongsi keadaan terbaharu Khodijah di laman Facebooknya yang mana sehingga kini meraih lebih 100 shares.

Menjengah ke ruangan komen pula, rata-rata netizen melahirkan rasa simpati malah turut mendoakan ibu muda tersebut diberikan kesmbuhan.

Sumber:mstar