Janna Nick Buat Pngakuan Mngejutkan Dua Kali Cuba Bunvh Dri, ‘Saya KeI4r Tangan Depan Adik Sendiri’

SeIepas beberapa minggu berehat daripada media sosial, pelakon Janna Nick tampil mend.edahkan dia rupa-rupanya menghdap pnyakiit biipoIar.

Mnerusi perkongsian di Instagram, Janna atau nama sebenarnya, Nurul Jannah Muner, 26, berkata dia kini sedang menjalani rwatan dengan mengambil ubat atas nasihat doktor.

” Saya telah didiagnos secara klinikal menghdap pnyakiit biipoIar. (Sekarang) saya berehat daripada menggunakan media sosial untuk fokus pada diri sendiri.

” Sudah seminggu (dan masih berterusan) saya makan ubat ant1depre.ssant.

” Selama ini saya ingatkan fikiran saya berfungsi sama seperti orang lain… ingatkan semua orang ada lebih daripada tiga atau empat suara dalam kepala mereka,” katanya.

BiipoIar merupakan pnyakiit kemuru.ngan manik yang menyebabkan g.angguan menta.I.

Pelakon drama Marry Me Senorita ini juga mnganggap suara-suara dalaman yang sering bermain di fikirannya adalah sesuatu yang normal sehinggalah dia mendapatkan rwatan.

” Saya memang ingat ia adalah normal untuk suara dalaman itu… untuk sentiasa bercakap satu sama lain seperti sedang melakukan perbincangan kumpulan.

” Sehinggalah saya sedar (yang perkara itu tidak normal) selepas saya mula makan ubat.

” Saya tak tahu (pnyakiit biipoIar ini datang) disebabkan faktor genetik atau disebabkan kehidupan masa siIam saya,” ujarnya lagi.

Kekasih kepada aktor Dini Azan Schatzmann, 27, ini juga membuat pend.edahan mngejutkan bahawa dia pernah membuat c.ubaan bvnuh diiri sebanyak dua kali diusia remaja.

” Seawal usia lapan tahun saya rasa nak m4ti. Kehidupan kanak-kanak saya tidak seperti rakan-rakan yang lain. Seingat saya, sep4k teraj4ng memang jadi ‘makanan’ buat saya.

” Saya pernah cuba untuk bvnuh diiri ketika usia 14 tahun dengan menela.n beberapa biji panad0I yang dicampurkan dengan ubat-ubat lain yang saya boleh dapati pada ketika itu.

” Saya tidak mempunyai sebuah keluarga yang sempurna… dulu duduk dekat sekolah berasrama, jauh.

” Kali kedua saya cuba bvnuh diiri adalah setahun selepas itu… ketika tahun saya sedang menduduki PMR (Penilaian Menengah Rendah), saya keIa.r pergelangan tangan di hadapan adik saya sendiri,” luahnya.

Menerusi laporan mStar sebelum ini, Janna memuat naik sebuah video sedang mnangis disebabkan tekanan yang dihadapinya.

Dalam video tersebut, pengacara Melodi itu berulang kali memberitahu dia penat memikirkan tentang kerja, namun terpaksa meneruskan demi mencari rezeki untuk keluarga.

Sekilas info Janna Nick

Janna atau nama sebenarnya Nurul Jannah binti Muner dilahirkan pada 1 Jun 1995 di Sungai Petani, Kedah.

Beliau merupakan anak kedua daripada empat beradik dalam keluarganya. Adik-beradik beliau ialah abang sulungnya, Mohamad Firdaus, dua adik perempuannya, Nurul Balqish dan Nur Iris Rose Sofiea.

Beliau berdarah kacukan Cina, Pakistan dan Thai di sebelah kedua-dua ibu bapanya.

Janna juga bergiat aktif dalam pasukan sorak di sekolah bersama adiknya, beliau juga pernah bergiat aktif dalam pertandingan nyanyian semasa zaman persekolahannya. Janna dan keluarganya pernah menetap di Amsterdam, Belanda selama 3 tahun sewaktu beliau masih kecil.

https://www.youtube.com/watch?v=41xfURhFbZE

Sumber:mstar