‘Silalah Klu Brani Hadap Polis Ustazah’ – Jwapan Sharifah Amani Bila Ustazah Nak Periksa Per1od Ke Tak

Kisah berkenaan pelajar sekolah permpuan yang terpksa menjalani pemeriksaan dtg buIa.n atau ha1d menjadi bualan hangat di kalangan netizen.

Rmai yang berkongsi pengalaman dan pendapat mengenai isu terbabit yang dianggap sebagai satu gngguan sksuaI.

Malah turut berkongsi pandangan sama mengenai isu terbabit adalah pelakon Sharifah Amani dan pengacara Sharifah Aleya.

Menurut Aleya, isu berkenaan menjadi punca ibunya, Fatimah Abu Bakar tidak membenarkannya untuk bersekolah asrama.

” Ini mesti penyebab kenapa ibu saya berkeras tidak mahu saya ke sekolah berasrama. Walaupun hakikatnya saya masih berdepan situasi ‘betul ke per1od? Nanti cikgu check baru tahu!!!’ di sekolah harian biasa.

” Tetapi kami akan terus pulang ke rumah, tak berani nak menipu. Takut kantoi.

” Sudah tentu saya pernah ditanyakan soalan terbabit beberapa kali, saya hanya membalas ‘What!?!’ dengan wajah (WTF), jadi ia dapat membantu saya mengekang isu itu rasanya.

” Sekiranya hal sama berlaku kepada anak permpuan saya, seseorang akan kena nanti,” ciapnya di Twitter.

Begitu juga adiknya, Sharifah Amani yang pernah memberikan amaran kepada ustazah di sekolahnya.

” Dulu ustazah pernah nak periksa saya, kemudian saya teringat mama cakap kalau ada sesiapa yang sentuh kita tanpa keizinan, kita boleh heret ke polis.

” Jadi saya jawab kat ustazah ‘silalah kalau berani hadap polis ustazah’. Member cuak kemudian lepaskan saya. Nasib baik mama ajar kami,” cerita Amani.

Sementara itu, Aleya turut menyanggah pertanyaan segelintir pengguna yang terdiri daripada kaum lelaki berkenaan tindakan memeriksa (dengan cara meraba) untuk mendapat kepastian.

” Jantan-jantan yang duk tanya ‘kalau tak raba, macam mana nak pastikan pelajar tu per1od ke tak?’, dengan segala hormatnya pergi mamp#s!

” Sebelum kau jah4namkan hidup bini, anak permpuan, adik permpuan, kakak kau. Bukan hak kau untuk cari kepastian,” ujarnya.

Terdahulu, kecoh di media sosial apabila ada pengguna yang meminda pandangan daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri mengenai paksaan pelajar untuk buktikan diri mereka datang bulan.

Wanita itu pada dasarnya mahukan penjelasan apabila ada sesetengah sekolah yang memaksa pelajar permpuan membuktikan mereka ‘uzur’.

Menurutnya, ada sekolah yang didakwa tergamak mencalit kemaluan pelajar untuk menunjukkan darah kepada guru atau pengawas sekolah.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun juga memandang serius amalan sesetengah guru memeriksa pelajar permpuan untuk memastikan mereka memakai tuala wanita sekiranya mereka tidak berpuasa.

Terdahulu, kisah sesetengah sekolah yang memaksa pelajar permpuan membuktikan yang mereka datang ‘buIa.n’ atau ha1d yang dipaparkan di Gempak semalam mencetuskan pelbagai reaksi dan pandangan.

Namun, apa yang mengejutkan ada segelintir pembaca turut mengambil peluang untuk berkongsi kisah dan pengalaman yang sama.

Menurut salah seorang pembaca, dia dulu pernah berdepan msaIah tersebut hingga ada cikgu yang sanggup menunggu di pintu depan tandas.

” Siapa yang dtg buIan tapi tak dapat tunjuk pad, guna tisu tunjuk bukti. Bukan apa ramai sangat yang datang bulan dan muka sama je setiap kali tiba waktu solat,” tulisnya.

Seorang lagi pengguna turut berkongsi kisah ketika di menjalani Program Latihan Khidmat Negara (PLKN).

Menurutnya, dia disuruh mencaIit drah menggunakan tisu selepas memberi alasan tidak dapat mengerjakan solat.

” Eh sama dulu, masa kat PLKN macam tu juga, Bagitahu cikgu tak dapat solat, dia bagi tisu suruh calit darah tunjuk dekat dia,” tulisnya.

Sumber:gempak