‘Kenapa Ayah Tak Boleh Kerja?’ – Anak Seakan Tahu Apa Bakal Trjadi, Kunci Bapanya Tidak Bagi Pergi Brtugas

Sebak! Itu yang mampu diungkapkan apabila satu video yang tular di media sosial menunjukkan seorang anak kecil ‘mengunci’ bapanya di bilik.

Aksi kanak-kanak kecil itu seperti tidak mahu melepaskan bapanya pergi bertugas.

Menerusi vdeo yang tular, kanak-kanak lelaki itu dikatakan anak kepada salah seorang kru kapaI seIam tentera, KRl Naggala 402 yang hilang iaitu Imam Adi.

Vdeo tersebut dikatakan dirakam beberapa hati sebelum bapa kanak-kanak itu bertugas di KRl Naggala 402.

Anak kecil kelihatan memaksa bapanya untuk berdiam diri di bilik dan tidak dibenarkan keluar dengan terus memegang tombol pintu sebelum menutupnya.

Video tersebut dirakam oleh isteri Imam Adi yang bertanya kepada anaknya: “Kenapa (ayah) tidak boleh kerja?”

” Tidak boleh,” kata anaknya yang tidak membenarkan bapanya untuk keluar bekerja.

Dilaporkan, serpihan kapaI KRl NanggaIa 402, yang hilang bersama 53 kelasi di perairan utara Pulau Bali dan mengesahkan aset tentera itu tnggelam.

KapaI seIam milik tentera Indonesia yang hilang kira-kira pukul 10.37 pagi Rabu lalu itu hanya mempunyai bekalan oksigen sehingga jam 3 pagi Sabtu dan operasi mencarinya masih berterusan.

Ia yang juga satu daripada lima dimiliki tentera Indonesia hilang Rabu lalu ketika menjalani latihan ketnteraan menggunakan torpedo di perairan Bali.

KapaI seIam itu dikatakan terputus hubungan ketika tnggelam sedalam 700 meter di dasar laut, melebihi keupayaan aset itu untuk bertahan terhadap tekanan persekitaran.

KRl NanggaIa 402 seberat 1,300 tan jenis 209 diesel elektrik adalah kapaI seIam penyer4ng yang dibina pada 1978 dan diserahkan kepada Indonesia pada Oktober 1981.

Aset itu pernah dibaik pulih pada 1989 di Jerman dan kemudian pada 2012 di Korea Selatan dengan strukturnya diganti serta naik taraf ke atas sistem penggerak, sonar dan senjata.

Semalam, lndonesia mengesahkan sudah menemui serpihan daripada kapaI seIam tentera, KRl NanggaIa 402, yang hilang bersama 53 kelasi di perairan utara Pulau Bali.

Menurut Ketua Tentera Laut, Yudo Margono, yang mengumumkan perkara itu, kira-kira enam serpihan kapaI itu ditemui bersama beberapa komponen dan barangan dalam kapaI seIam ‘maIang’ itu.

” Dalam tempoh beberapa hari ini kita menemui serpihan dan barangan dari lokasi terakhir kapaI seIam itu menyelam.

” (Barangan) itu tidak akan terkeluar dari kapaI seIam jika tiada tekanan luar atau tanpa kerosakan pada peluncur torpedo,” katanya kepada pemberita sebentar tadi.

KapaI seIam milik tentera Indonesia itu dikesan hilang sejak tiga hari lalu iaitu pada Rabu lalu pada kira-kira jam 10.37 pagi.

Sehubungan itu, harapan menyelamatkan 53 kelasi kapaI seIam itu bertambah tipis, lebih-lebih lagi kerana bekalan oksigen dipercayai habis jam 3 pagi tadi.

Sehubungan itu, operasi menyelamat kini berubah kepada usaha mencari dan mengeluarkan aset itu dari perairan Bali, di mana ia menjalani latihan ketenteraan.

Ketika ratusan anggota tentera dikerah mencari KRl NanggaIa 402, pihak berkuasa memaklumkan kapaI seIam buatan Jerman itu hanya memiliki bekalan oksigen untuk tiga hari selepas terputus hubungan sejak Rabu lalu.

Bagaimanapun, tempoh tiga hari itu berakhir pada awal pagi tadi, manakala kapaI seIam yang membawa 53 kelasi itu masih belum ditemui.

KapaI seIam itu yang juga satu daripada lima dimiliki tentera Indonesia hilang Rabu lalu ketika menjalani latihan ketenteraan menggunakan torpedo di perairan Bali.

Menurut pihak berkuasa, KRl NanggaIa 402 yang menjalani beberapa naik taraf menyertai latihan tentera laut di pesisir pantai Bali ketika ia meminta kebenaran untuk menyelam dan kemudian terputus hubungan.

Meskipun banyak pihak mengharapkan keajaiban dalam misi mencari dan menyelamat (SAR) itu, kesan tumpahan minyak di kawasan kapaI seIam berkenaan dipercayai hilang menggambarkan kemungkinan berlaku kerosakan tangki minyak.

KapaI seIam itu dikatakan terputus hubungan ketika tnggeIam sedalam 700 meter di dasar laut, melebihi keupayaan aset itu untuk bertahan terhadap tekanan persekitaran.

Pihak berkuasa belum memaklumkan sebarang kemungkinan yang menyebabkan kehilangan kapaI seIam itu atau mengulas persoalan sama ada aset berusia puluhan tahun itu membawa muatan berlebihan.

Negara jiran, Singapura dan Malaysia selain Amerika Syarikat (AS) serta Australia turut menghantar bantuan dalam SAR itu dengan hampir 24 kapaI peran.g dikerah melakukan pencarian meliputi kawasan seluas 34 kilometer persegi.

Sumber: bharian dan mstar