‘Budak Yang Menebar Roti Canai Itu, Kini Ketua Polis Johor’ – Ayob Khan Tidak Pernah Lupa Asal Usul

Sekiranya anda menyangka Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay hanya hebat membnteras pengg4nas dan s1ndiket jnayah besar, ternyata anda silap.

Di sebalik imejnya yang tidak asing lagi dengan ketegasan membanteras jnayah, Ayob menonjolkan sisi berlainan apabila mempamerkan kemahiran menebar roti canai pada program Singgah Sahur Kelab Media Johor (KMJ),di Johor Bahru, awal pagi tadi.

Pada program itu, kemahiran Ayob dilihat masih tidak luntur ketika beliau tanpa rasa kekok menebar dua biji roti canai sambil bergurau mesra dengan pengamal media pada program santai berkenaan.

Kata Ayob, kemahiran menebar roti canai itu dimiliknya sejak kecil ketika membantu bapanya di sebuah kedai makan di Pendang, Kedah.

” Saya belajar tebar roti canai ini pada tahun 1978 waktu itu saya berumur 12 tahun, membantu orang tua saya di kedai makan,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI.

Satu rakaman video pendek berdurasi 64 saat memaparkan ‘aksi’ beliau menyediakan juadah kegemaran segenap lapisan rakyat Malaysia itu juga turut tersebar di media sosial.

Ayob dilihat bersahaja menebar adunan tepung dalam video tular berdurasi satu minit, telah menarik perhatian wartawan dan pegawainya yang terpegun melihat aksinya menebar roti canai.

Secara kebetulan, dalam catatan Instagram yang tidak bertarikh, Ayob memuat naik gambarnya ketika usia remaja pada 1978, sedang membuat roti canai di kedai kopi milik keluarga di kampung halamannya di Pendang, Kedah.

” Ayubkhanmydin 1978 – Kedai Kopi Mydin, Tanah Merah, Pendang, Kedah. Kami tidak dapat melupakan siapa kami atau dari mana kami datang,” katanya.

Pada program itu, beliau menyambut kehadiran rombongan KMJ diketuai Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad, yang turut diiringi Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Penerangan, Warisan dan Budaya Johor, Mazlan Bujang.

Ayob Khan berkata, penganjuran seumpama itu secara tidak langsung dapat mengeratkan silaturahim antara kerajaan negeri, agensi kerajaan seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan industri media.

” Kerjasama sebegini dapat memantapkan lagi sebarang penyaluran maklumat, termasuk aktiviti yang berkaitan.

” Sumbangan media dari segi laporan berita yang dikongsikan berhubung kejayaan polis Johor, amat besar ertinya.

” Dalam kalangan kontinjen selain Bukit Aman, Johor ialah antara yang paling tinggi dari segi perkongsian media meliputi laporan kejayaan besar dicapai polis negeri ini.

” Ia adalah sumbangan media dalam membantu menaikkan imej PDRM di Johor,” katanya kepada pemberita selepas program itu di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, di sini.

Pada 11 Ogos 2016 Ayob dilantik sebagai Ketua Penolong Pengarah Counter Terrorism (E8) dengan memangku pangkat Deputi Komisioner.

Beliau yang kini berusia 55 tahun terkenal dengan usaha melumpuhkan kumpulan miIit.an D.aish dan pengg4nas lain.

Selain itu, anak jati Pendang, Kedah itu turut menjadi tumpuan pengg4nas antarabangsa terutama dari kumpulan D.aish kerana kesungguhannya memburu anggota miIit.an yang cuba mensabotaj dan menjalankan kegiatan subversif di negara ini.

Semoga Allah sentiasa melindungi Datuk Ayob Khan dalam dedikasinya melaksanakan tugas.

Sumber:astr0awani