‘Ambillah Kedai Runcit Saya Sebagai Ganti’ – Luahan Peniaga Kecil Tak Mampu Bayar Kmpaun RM5Ok

” AmbiIIah kedai runcit saya sebagai ganti, memang saya tidak akan mampu untuk membayar kmpaun sebanyak RM5O,OOO”.

Itu luahan Mansah Marjurin, 47, iaitu antara tiga peniaga yang dikenakan kmpaun RM5O,OOO pada Ahad lalu bagi ksaIahan beroperasi lebih masa ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Mansah yang berniaga kedai runcit di Jalan Chempaka di sini berkata, sememangnya dia tiada kemampuan untuk membayar kmpaun kerana bayaran rumah juga sudah tertunggak tujuh bulan selain sebuah kereta ditarik oleh pihak bank sejak PKP.

Menceritakn kjadian jam 11.40 malam itu ketika didatangi empat anggota poIis, bapa kepada tiga anak berusia tiga hingga sembilan tahun itu berkata, premis kedai runcit miliknya sudah ditutup, namun hanya pintu kecil tidak berkunci kerana ketika itu ada saudara datang berkunjung.

” Memang saya sudah menutup kedai dengan keseluruhan pintu sudah dikunci, namun jam 10 malam saudara isteri datang berkunjung di kedai dan ketika itu kami sedang berborak di dalam kedai.

” Pintu kecil pula dibuka kerana ada anak kecil yang keluar masuk, bukannya untuk pelanggan. Selepas itu saya terkejut apabila anggota poIis datang dan bertanyakan kenapa kedai masih beroperasi.

” Saya sudah menjelaskan dengan menunjukkan pintu gril yang ditutup namun tetap dis4man dengan jumlah RM5O,OOO,” katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Memang saya tidak mampu bayar

Mansah yang berasal dari Bukit Tinggi, Klang mengakui sangat terkjut melihat jumlah kmpaun yang dikenakan kerana pendapatan mereka sekeluarga hanya bergantung kepada jualan kedai runcit dan isteri juga tidak bekerja.

” Sejak malam itu, saya buntu dan tidak mengetahui apa yang perlu dilakukan.

” Saya juga belum membuat rayuan di Pejabat Kesihatan Daerah kerana masih dalam suasana terkejut. Mungkin hari ini baru saya pergi membuat rayuan.

” Jika diminta bayar, memang saya tidak mampu, ambillah kedai runcit saya sebagai ganti,” katanya yang tinggal di Taman Tanjung Mas, di sini.

Dia turut berharap ada pihak tampil membantunya selain membantu dua peniaga lain yang dikenakan jumlah kmpaun sama.

Media semalam melaporkan, Ketua PoIis Kelantan, Datuk Shafien Mamat memaklumkan, pihaknya mengambil pendekatan untuk meneliti kmpaun RM5O,OOO yang dikenakan terhadap tiga peniaga termasuk peniaga burger di sini, Ahad lalu.

Beliau dilapor berkata, pihaknya akan memanggil semula orang yang dikenakan kmpaun (OKK) membabitkan tiga peniaga itu.

” Peniaga berkenaan akan dipanggil untuk ditawarkan nilai kmpaun mengikut garis panduan (Penetapan Nilai Tawaran Kmpaun dan Kadar Pengurangan Kmpaun) yang ditetapkan bagi ksIahan mengikut Akta 342 dan peraturan-peraturan di bawahnya,” katanya dipetik.

Terdahulu hangat diperkatakan di media sosial isu peniaga burger dan peniaga colek yang dikenakan kmpaun masing-masing RM50 ribu kerana beroperasi melebihi masa.

Rata-rata m4ti akal memikirkan bagaimana anggota poIis berkenaan sanggup terus mengeluarkan kmpaun walaupun menyedari orang yang disam4n itu cuma peniaga kecil.

Sumber:hmetr0