Pulanglah Sajad Sampai Bila Mahu Bersmbunyi, Tak Lama Lagi Dah Nak Raya

Pej4m celik, pejam celik sudah hampir tiga bulan usahawan ksmetik, Nur Sajad atau nama sebenarnya, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman hilang daripada pandangan umum.

Ada yang kata, Sajad kini bersmbunyi di ThaiIand. Ada pula yang mendkwa pernah ternampak kelibat penyanyi lagu Bobo Di Mana itu di Johor serta Kelantan.

Sajad di mana? Di mana pun keberadaannya, Merak Jalanan berharap pemuda berusia 36 tahun itu keluar dari tempat persmbunyian dalam kadar segera, lebih-lebih lagi raya sudah nak dekat.

Nanti murung dengar lagu raya

Seorang teman Merak Jalanan berkata, Sajad perlu gentIemen dalam berhdapan dengan kes yang dihadapinya.

” Jat ni, aku peliklah. Kenapa mahu menyoro.k sedangkan dia tak berhadapan sebarang pertduhan atau hukvman yang berat di mhkamah.

” Sampai bila dia mahu bersmbunyi? Raya dah nak dekat ni. Aku risau dia kemurungan bila dengar lagu raya,” kata seorang rakan lagi.

Merak Jalanan mahu ingatkan Sajad, sambutan 1 Syawal di ‘perantauan’ tidak semeriah sambutan di negara sendiri biar pun ketika ini kita berdepan pndemik Covid-19.

Bagi yang malas membaca dan tiada klu kenapa Sajat menghilangkan diri, biar Merak Jalanan jelaskan kenapa dia diburu pihak berkuasa.

Pertama, pada 23 Februari lalu, Mhkamah tinggi Syariah Shah Alam mengeluarkan tngkap terhadap Sajad kerana gagal menghadirkan diri pada sebutan semula kesnya berhubung menghiina lslam tanpa sebarang sebab.

Kedua, Sajad bersmbunyi sebaik waran tngkap dikeluarkan mhkamah dalam usaha mengelak dikesan pihak Jabatan Agama lslam Selangor (JAlS).

Apa pun, jika benar Sajad bersmbunyi di luar negara, Merak Jalanan berharap dia tidak mengalami sebarang kesukaran untuk menjalani ibadah puasa dan mudah mendapat makanan halaI untuk berbuka dan bersahur.

Sementara itu, pada hujung Mac lalu, Sajad telah menafikan beliau bersmbunyi daripada Jabatan Agama lslam Selangor (JAIS) dan pihak berkuasa.

Nur Sajad atau nama sebenar, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman, menerusi rakaman di ‘live’ IG menjawab berhubung isu m.urt4d dan bersmbunyi daripada dicekvp pihak berkuasa.

” Masa bila kita nak jadi pelarian, buat apa nak jadi pelarian, masa bila saya menyorok dan saya bukan menyorok tetapi hanya mendiamkan diri daripada media sosial Instagram.

” Pihak poIis tidak mencari saya kerana mereka mempunyai urusan yang lebih penting berbanding saya,” katanya.

Ketika rakaman tersebut, Nur Sajad tidak mendedahkan wajahnya namun mengatakan diri berada dalam keadaan baik.

Terdahulu, awal April lalu, Ketua PoIis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador (kini sudah bersara) meminta Sajad agar segera keluar dari tempat persmbunyiannya.

Menurutnya, ketika ini, pihak poIis masih belum mendapat sebarang perkembangan tentang kedudukan dan keberadaan usahawan kontroversi terbabit yang dipercayai sedang berada di luar negara.

Tambah beliau, pihaknya turut berasa hairan dengan tindakan yang dilakukan Nur Sajad ketika ini iaitu dengan melarikan diri memandangkan dia tidak menghadapi sebarang pertuduhan atau hukvman yang berat di mhkamah.

Abdul Hamid turut menjelaskan bahawa poIis sebelum ini telah berjaya mengesan keberadaan Nur Sajad dan cuba untuk menahannya namun terdapat beberapa kekangan terutama kewujudan lorong tikus di sempadan negara telah menggagalkan usaha tersebut.

” Saya harap dia bertanggungjawab, itu private life dia, saya tahu, (tetapi) janganlah apabilah dia berada di luar negara ke, tempat persmbunyian, dia masih lagi hendak mencuit perasaan orang ramai (dengan kenyataan dan tindakan yang dilakukannya), (saya minta dia) balik (dan) pergi ke mhkamah,

” Dia sudah memang di luar negara, masa dia lari dari mhkamah itu kita tidak dapat kesan, hanya kita tahu lebih kurang dia di mana.

” Kita ada teknik mengesan misalnya ada di Kedah, Perak, kita cuba hendak menahan dia di sempadan. Tetapi kena faham, sempadan kita bukan sahaja tembok, kalau mereka gunakan lorong tikus ini, sukar bagi kita,” ujarnya.

Sumber:sinarharian dan astr0awani