‘Kes NeeIofa Smpai Trending Tapi Knapa Kes Tokti Snyap Je’ – Ntizen Mahu Siti Nurhaliza Diambil Tndakan

Penyanyi kesayangan ramai, Datuk Seri Siti Nurhaliza seakan berterusan menjadi sasaran ntizen kerana didkwa gagaI mematuhi prosedur operasi standard (SOP) bagi mencegah penvIaran COVlD-19.

Trbaharu penganjuran majlis aqiqah, maulid dan tahnik anak kedua Siti, 42, iaitu Muhammad Afwa Khalid mencetuskan pertikaian dalam kalangan orang ramai.

Ntizen rata-ratanya tidak bersetuju dengan tndakan Siti dan suaminya, Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa mengund4ng pendakwah terkenal, Ustaz Azhar Idrus yang difahamkan menetap di Terengganu di kala Iarangan merentas negeri masih dikuatkuasakan.

MaIah penganjuran majlis di kediamannya itu pada minggu lalu juga dilihat sebagai tidak snsitif dengan situasi semasa apabila kes harian jngkitan COVlD-19 masih lagi mencatatkan empat angka.

SeIain Azhar Idrus, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, pendakwah selebriti, Ustaz Don Daniyal dan Ustaz Iqbal Zain Al Jauhari turut menjadi tetamu istimewa Siti dan suami.

Momen sekitar majlis berkenaan dikongsikan Siti di Instagram.

Susulan itu, ntizen menggesa pihak berkuasa untuk mengambil tndakan sewajarnya terhadap penganjuran majlis tersebut.

” PDRM boleh la sama.n Tokti (Siti Nurhaliza) dan keluarganya… sebelum isu tahnik banyak sahaja event mereka buat tapi tiada juga tndakan.

” Tokti dan keluarga langsung tidak fikir kesan ya bila buat macam ini… macam hidup dekat dunia kayangan mereka sahaja. Agak ignor4nce (tidak peka) dengan isu semasa.

” Itulah aku pernah kata, kenapa kes Tokti macam senyap sahaja tak macam kes Neelofa sampai trending?” tulis ntizen.

Sebelum ini, ntizen turut mempertikaikan isu SOP di hospital tempat Siti melahirkan putera sulungnya itu apabila mereka membenarkan kehadiran ramai pelawat selain Datuk K.

Ia kerana kebanyakan hospital tidak akan membenarkan pelawat lebih-lebih lagi untuk wanita yang baru bersalin.

Usaha mStar untuk mendapatkan reaksi daripada pihak Siti bagaimanapun tidak berhasil.

Terdahulu, vdeo dimuat naik anak tiri Datuk Seri Siti Nurhaliza iaitu Asyraf Khalid yang memaparkan Siti menerima kunjungan ramai tetamu di hospital selepas melahirkan anak kedua pada 19 April lalu tular sehingga didakwa melanggar prosedur operasi standard (SOP).

Asyraf yang juga ahli perniagaan ketika dihubungi berkata, dia bersama individu lain sudah mendapat kebenaran pihak hospital selain patuh dengan SOP ditetapkan.

Menurut Asyraf, dia tidak membawa jurukamera dan jurugambar, sebaliknya disediakan pihak Siti Nurhaliza Productions (SNP) bagi tujuan rakaman,” katanya kepada Harian Metro.

Namun, Asyraf yang juga suami kepada penyanyi dan usahawan, Tya Ariffin memohon maaf sekiranya perkara itu mengundang pertikaian segelintir pihak.

” Mungkin ada juga salah saya di situ dan saya belajar dari kesilapan itu. Kalau ikut kebiasaan, jika dapat adik baharu mestilah nak kena pergi tengok. Tapi, dalam keadaan sekarang normal itu sudah berubah.

” Jadi, saya minta maaf jika perkara ini ada mengguris sesiapa termasuk ntizen. Saya dengan keluarga okay. Harapnya perkara ini tak dibesarkan dan biarlah ia reda,” katanya.

Bagaimanapun, video berkenaan sudah dipadam di Instagram dan saluran YouTube Tya Ariffin Family.

Sebelum ini, tular gambar dan video memaparkan Siti menerima kunjungan ramai termasuk jurugambar dan jurukamera selepas dia melahirkan anak di sebuah pusat perubatan di Selangor hingga mengundang kecaman ntizen.

Siti dan suami, Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa yang berkahwin pada 21 Ogos 2006 dikurniakan anak pertama, Siti Aafiyah pada 19 Mac 2018 dan kini sudah berusia tiga tahun.

Sumber:mstar dah hmetro