Pernah di Puncak, Shaheizy Sam Akui Zaman Glamor Sudah Berlalu. Kini Tidak MaIu Meniaga di Bazar

Pernah bergelar bintang paling popular di era kegemilangannya, pelakon Shaheizy Sam mengakui dia tidak berasa maIu untuk turun padang meniaga di kawasan tumpuan awam seperti di bazar Aidilfitri.

Menurut Sam atau nama sebenarnya, Shaheizy Sam Abdul Samad, 39, dia menganggap zaman glamornya sudah lama berlalu dan kini semakin serius dalam bidang perniagaan.

” Fasa glamor untuk saya dah berlalu… bila saya turun padang (meniaga di bazar), ia bukan tentang saya, sebaliknya ia mengenai pembeli dan peminat yang selama ini sentiasa menyokong produk saya.

” Sekarang ini bukan fasal status, kalau saya seorang yang jaga status sudah tentu saya hanya akan turun event yang diadakan di hotel sahaja.

” Bagi saya, power (popular dan terkenal) macam mana pun, m4ti nanti jadi tanah juga, orang lain juga yang turun li4ng tanamkan kita,” katanya kepada mStar.

Sam ditemui pada majlis perasmian vendor raya Aidilfitri Gelek Raya 2021 yang diadakan di Aeon Big, Seksyen 23, Shah Alam, baru-baru ini.

Pelakon filem blokbuster Polis Evo ini juga berkata dia masih berpegang teguh dengan pendirian untuk mengambil tawaran satu atau dua filem sahaja setahun bagi mengekalkan ‘branding’ namanya.

” Saya sekarang memang fokus untuk berlakon satu atau paling banyak pun dua filem sahaja dalam setahun.

” Bukan apa, bila saya terlalu kerap berlakon macam tahun 2013 dulu, dia dah jadi macam tak ikhlas nak berlakon sebab saya buat benda yang sama, skrip yang sama… dia seolah macam tiada cabaran.

” Bila kita buat kerja tak ikhlas, kita buat kerja pun ala kadar sahaja (saya tidak mahu jadi begitu),” katanya.

Fakta menarik Shaheizy Sam

Pemilik nama sebenar Shaheizy Sam bin Abdul Samad ini dilahirkan pada 4 September 1982 di Petaling Jaya, Selangor.

Beliau ialah anak bongsu daripada 4 orang adik-beradik kepada pelakon dan dramatis, Khaty Fudziah Musa bersama bekas Timbalan Ketua Polis Selangor, Allahyarham Abdul Samad Jaaman.

Tiga lagi adik-beradiknya yang turut terlibat dalam bidang seni iaitu salah seorang abangnya Ahmad Shah Al-Jeffry yang pernah menempa nama sebagai ahli kumpulan pop 90-an, A to Z.

Kakaknya, aktres Zizie Ezette pula terkenal sebagai salah seorang aktres ternama yang banyak membintangi drama dan telefilem serta pernah dua kali meraih trofi Pelakon Wanita Terbaik.

Seorang lagi abangnya, Samzy Fuzette pula sekadar mencuba nasib dalam bidang lakonan selama beberapa tahun dan kini aktif dalam bidang perniagaan.

Penglibatan keluarga Mummy Khaty dalam bidang seni bertitik-tolak daripada pembabitan Zizie Ezette dalam bidang lakonan ketika berusia 14 tahun serta kemunculan Jeff bersama A to Z pada 1996.

Semuanya bermula setelah kem4tian bapa Sam pada 9 April 1995 akibat k4nser yang kr.onik. Allahyrham sempat menitip pesan kepada Khaty untuk menentukan hala tuju keluarga.

Ibu tunggal lima anak itu berkata, ketika itu suaminya menyuruh dia memilih sama ada bekerja di pejabat atau menemani Zizie ke lokasi penggambaran.

Menurut Kathy, jika dia mahu Zizie menjadi pelakon, dia perlu berhenti kerja kerana arwh suaminya bimbangkan keselamatan anaknya itu.

Apabila Zizie mendapat tawaran berlakon filem Kekasih Awal dan Akhir pada 1993, suaminya memberikan kata dua itu.

Demi menyahut cabarannya, Khaty sanggup berhenti kerja dan menemani Zizie hingga dirinya pula ditawarkan menjadi pelakon. Biarpun pada mulanya suaminya tidak suka anak-anak menjadi artis, akhirnya Allahyrham merestui.

Shaheizy membuat kemunculan pertamanya dalam bidang lakonan pada 1995 menerusi filem Sama Tak Serupa bersama Aznil Nawawi sebelum melonjak naik dalam bidang perfileman melalui filem kntroversi Bohs.ia: Jangan Pilih Jalan Hitam (2009) dan filem aksi komedi Adnan Sempit (2010-14).

Sam telah berlakon dalam beberapa filem pecah panggung termasuk Jangan Pandang Belakang Congkak (2009), Evolusi KL Drift 2 (2010), Sekali Lagi (2011), Bini-Biniku Gangster (2011), SAM: Saya Amat Mencintaimu (2012), Mamak Cupcake (2014),[2][3] dan Polis EVO (2015-18).

Beliau telah menerima pelbagai anugerah dan pencalonan dalam televisyen, filem dan platform lain, termasuk dua pencalonan bagi Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-22 (menerusi Bohs.ia: Jangan Pilih Jalan Hitam) dan ke-23 (menerusi Evolusi KL Drift 2), serta memenangi Pelakon Lelaki Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-24.

Beliau turut memenangi Bintang Paling Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2014.

Anugerah lain yang diraih oleh beliau termasuk Anugerah Shout!, Anugerah Skrin, Anugerah Blokbuster, Anugerah Pilihan Pembaca Media Hiburan dan Anugerah Lawak Warna.

Pada Jun 2018, Harian Metro menyenaraikan beliau sebagai salah seorang dari 10 pelakon popular yang meraih pengiktirafan di peringkat global.

Sumber:mstar