‘Dah Bagi Diskaun Dan Hanya Minta RM3OOk Pun Tak Bersyukur’ – Bekas Isteri PU Raihan

Cerita berkenaan isu membabitkan sebuah rumah banglo antara Pencetus Ummah (PU) Raihan Husni dengan bkas isterinya, Ain Qaiyimah terus menjadi perhatian ramai.

Terkini, ibu kepada dua cahaya mata itu menyifatkan bkas suaminya sebagai individu yang tidak bersyukur apabila enggan bersetuju dengan tuntutan mut’ah sebanyak RM3OO,OOO sebagai tebus nilai rumah berkenaan.

” Sebagai bkas isteri PU Raihan, saya tampil diri untuk memberitahu yang harga rumah sebenarnya mencecah RM5OO,OOO.

” Saya dah bagi banyak diskaun dan hanya minta RM3OO,OOO pun tak bersyukur,” katanya.

” Then saya cakap takpe lah biarlah rumah saya terkubvr kat situ dan taknak minta apa2 tuntutan. Bila cakap macam tu dia nak robo.hkan pula.

” Entahla saya tak faham la dgn dia, apa yg dia nak sebenarnya?” ujar Ain lagi.

Ain tampil menjelaskan di ruang komen Instagram mStar susulan kenyataan Raihan sebelum ini yang tidak bersetuju dengan nilai tuntutan tersebut.

Ujar Raihan, dia percaya nilai banglo tersebut tidak seperti yang dituntut Ain atas beberapa faktor termasuk hanya terdapat dua bilik tidur selain perabot dan peralatan rumah akan dikosongkan.

Malah Raihan juga memaklumkan dia tidak berniat untuk merobo.hkan kediaman yang dibina di atas tanah milik bapanya itu seperti laporan sebelum ini.

Mengulas mengenai hal berkenaan, Ain bagaimanapun berkata dia sendiri tidak memahami apa yang dikehendaki bkas suaminya itu.

” Dah tak ada niat nak robo.h pula… memang putar belit sangat ni,” kata Ain lagi.

Sebelum ini Ain mendkwa mempunyai bukti pendakwah bebas itu mahu merobo.hkan kediaman yang dibina menggunakan wangnya selepas mereka bercrai.

Bagaimanapun Raihan berkata dia sedia menunggu proses undang-undang bagi menyelesaikan pertikaian berkenaan.

Proses tuntutan mut’ah Ain terhadap Raihan dijadual berlangsung di Mhkamah Rendah Syariah di Hulu Langat pada 16 Jun depan.

Raihan sebelum itu tampil menjelaskan bahawa isu dia dengan sengaja mahu merobo.hkan rumah berkenaan sebenarnya tidak berbangkit.

Menerusi perkongsian di Facebook, Raihan mendedahkan butiran tuntutan Ain selaku plaintif yang meminta bkas suaminya membayar mut’ah sebanyak RM3OO,OOO.

Ujar Raihan, dia bagaimanapun tidak bersetuju dengan jumlah tuntutan berkenaan.

” Pada 6 Mei lalu saya tanpa gagal hadir ke Majlis Sulh di Mhkamah Rendah Syariah Hulu Langat tepat pada masanya.

” Tetapi apabila mendapat tahu tentang tuntutan mut’ah sebanyak RM3OO,OOO itu sebenarnya adalah bayaran tebus harga rumah, sememangnya saya berhak untuk tidak bersetuju,” kata Raihan.

Tambah pemenang tempat keempat rancangan Pencetus Ummah 2016 ini, dia yakin nilai rumah berkenaan tidak seperti yang dituntut Ain atas beberapa faktor.

” Kenapa saya tidak bersetuju? Kerana ia merupakan rumah dua bilik yang dibina atas tanah yang pemiliknya masih ayah kandung saya sehingga saat ini.

” Saya pasti rumah itu nilainya tidaklah seperti jumlah yang dituntut, apatah lagi setelah segala perabot dan perhiasan dibawa keluar nanti.

” Jadi bagi saya tiada isu tentang saya tidak bertnggungjawab, tidak beri kerjasama atau jauh sekali dengan sngaja ingin meruntvhkan rumah itu,” katanya.

Sumber:mstar