‘Mak Berpesan Supaya’ – Ibu Ayah Pergi Serentak Kerana COVlD-l9, Lima Beradik Yatim Piatu Sekelip Mata

” Mak ada berpesan agar saya jaga adik sebaiknya,”

Demikian luahan sayu Muhammad Haidir Rodzi, 23, dari Bandar Sunggala, Port Dickson yang kehilangan kedua ibu dan bapanya akibat COVlD-l9.

Siapa sangka, dugaan hidup datang menimpa dan sebagai seorang abang sulung, beliau perlu memikul amanah yang cukup besar kerana perlu menjaga empat adiknya selepas ibu dan bapa mereka meninggI dnia.

Terdahulu, bapa kepada lima beradik itu, Rodzi Tahar, 55, yang mempunyai sejarah pnyakit buah pinggang disahkan meninggI dnia kira-kira pukul 4.30 pagi di Hspital Tampin (HT) pada 31 Mei lalu.

Sementara ibu mereka, Nazita Idris, 45, pula menghmbuskan nfas ter­akhir ketika dirawat di unit rwatan rapi (lCU) Hspital Tuanku Ja’afar (HTJ) di Seremban pada pukul 2.30 petang kelmarin.

Apa yang lebih menyedihkan, nenek kepada lima beradik itu yang tinggal bersama mereka, Faridah Md. Shahar, 75, turut po-sitif dan kini dirawat di Hspital Tampin.

Muhammad Haidir Rodzi berkata, dia dan empat adik­nya yang berusia tujuh hingga 20 tahun kini menjalani kuarantin selepas disahkan po-sitif COVlD-l9.

Menceritakn semula kisah kem4tian bapanya, Muhammad Haidir berkata, detik hitam dalam keluarga mereka bermula pada 26 Mei lalu apabila bapanya mula merasa tidak sedap badan selain sering kesejukan.

” Keesokkan harinya, abah terpaksa tangguhkan untuk menjalani diaIisis kerana tidak sihat.

” Pada hari Jumaat, keadaan abah makin tervk apabila dia mula sesak nfas sebelum kami membawanya ke Hspital Port Dickson (HPD).

” Semasa di HPD, abah jalani ujian calitan COVlD-l9 dan keesokan harinya, keputusan ujian caIitat mengesahkan abah po-sitif COVlD-l9,” katanya ketika dihubungi K0smo! di sini semalam.

Muhammad Haidir berkata, susulan keputusan po-sitif itu, bapanya telah dibawa ke Hspital Tampin untuk rwatan COVlD-l9.

” Ketika berada di wad hspital, abah masih sempat meng­hubungi mak kerana mak meng­alami msaIah penglihatan ak1bat kata-rak.

” Keesokan hari­nya, pihak hspital maklumkan mak juga po-sitif COVlD-l9 dan perlu dihantar ke HTJ,” katanya.

Ibu bapa kepada lima beradik ini meninggI dnia akibat COVlD-l9.

Tambah Muhammad Haidir, sehingga kini mereka sekeluarga tidak mengetahui punca kepada jngkitan COVlD-l9 yang menimpa keluarganya.

” Abah meninggI dnia pada 31 Mei lalu iaitu kurang seminggu selepas dimasukkan ke hspital.

” Keadaan ketika itu sangat sdih kerana kami memang rapat de­ngan mak dan abah. Setiap pagi, adik bongsu akan memeIuk abah selepas bangun dari tidur.

Kami hanya mampu mnangis

” Selepas kem4tian abah, kami dikejutkan pula dengan panggilan video oleh kakitangan hspital yang menunjukkan keadaan mak.

” Ketika itu, mak tidak memberikan reaksi dan keadaannya sangat kri-tikaI.

” Sedih lihat keadaan mak, kami dapat lihat banyak tiub pada badan dan mak juga susah untuk bernfas. Sekitar pukul 2.30 petang, doktor sahkan mak sudah tiada.

” Ketika itu kami hanya mampu mnangis sambil berpeIukan.

” Tiada apa yang kami mampu lakukan ketika ini,” katanya yang memaklumkan kedua-dua jnzah orang tuanya dikebvmikan Tanah Perkubvran Kampung Sawah Sunggala.

Ditanya mengenai perancangan masa depan, beliau me­ngakui tugas mencari rezeki dan membesarkan adiknya kini terletak di bahunya.

” Sebelum ini, hanya adik ke­dua yang bekerja sebagai pengawal keselamatan kerana saya jaga mak dan abah yang sak1t.

” Selepas habis kua­rantin, saya akan mula cari kerja. Malah, semasa kali pertama panggilan vi­deo, mak ada pesan agar saya jaga adik sebaiknya,” katanya.

Dalam pada itu, orang ramai yang ingin membantu bagi meringankan beban keluarga ini boleh menyumbang ke akaun Ambank milik Muhammad Hai­dir bernombor 8881013464888.

Sumber:k0smo