Lelaki Bawa P4rang Cuba Ros4kkan Bas. Sekali Pakcik Pemandu Bas Itu Bukan Calang2, Berkicap Dia Kena Balik

” Jangan nilai buku dari luaran.. Jangan pandang orang sebelah mata”

Mungkin itu pepatah sesuai ditujukan buat seorang lelaki yang ‘berkicap’ selepas jnayah beliau dipatahkan seorang pakcik yang bukan calang-calang.

Terdahulu, leIaki terbabit yang disyaki berada di bawah pengaruh alko.h0I ditah4n berikutan melakukan perbuatan kh1anat awam dan mero.sakkan harta milik sebuah syarikat dalam kjadian pada Jumaat.

Ketua PoIis Daerah Port Dickson, Superintendan Aidi Sham Mohammed berkata, dalam kjadian jam 8.30 malam itu, suspk yang datang secara tiba-tiba telah meme.cahkan cermin pintu bas sebelah kiri.

Suspk turut bertndak menyer4ng pemandu bas mengunakan par4ng.

Katanya, semasa kjadian bas tersebut sedang berhenti di tepi pondok hentian bas, berhadapan Klinik Kesihatan Port Dickson.

” Pmandu bas itu memaklumkan seorang lelaki yang menunggang motosikal tiba-tiba berhenti di hadapan bas.

” Semasa kjadian, suspk telah parkir motosikalnya di hadapan bas dan bertindak mengambil sebilah prang yang berada di dalam bakul motosikalnya.

” Dia lalu bertindak memec4hkan cermin pintu bas, serta cuba untuk mencderakan pengadu sehingga berlaku pergeIvtan antara mereka.

” Semasa pergeIvtan, pengadu berjaya mermpas par4ng daripada suspk dan suspk telah terduduk di tempat duduk penumpang bas.

” Pengadu mngalami kecderaan luka jari tangan dan di bahagian pipi, manakala kerosakan pada bas adalah cermin pintu bas pcah, dengan anggaran kerugian lebih kurang RM1,000,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada Sabtu.

Rupanya pemandu bekas askar

Menurut Aidi lagi, pemandu bas tersebut merupakan seorang pesara askar dan mempunyai pengalaman dalam Tmpur Tanpa Snjata (TTS) yang membolehkannya menundukkan suspk.

” Pemandu bas itu adalah pesara tentera yang sudah berkhidmat selama 21 tahun selain mempunyai pengalaman ilmu mempertahankan diri, tmpur tanpa snjata.

Suspk kemudiannya dibawa ke Balai PoIis Port Dickson untuk diserahkan kepada pihak polis.

” Pmandu bas itu membawa suspk ke Balai PoIis Port Dickson untuk diserahkan kepada polis. Hasil semakan dapati suspk mempunyai satu rkod jnayah lampau manakala uj1an s4ringan air kncing adalah negat1f.

” Punca kjadian masih belum diketahui dan semasa kjadian suspk berada di bawah pengaruh alko.h0I,” katanya.

Aidi Sham berkata, pmandu bas itu pula kemudian mendapatkan rwatan luar di Hospital Port Dickson.

Suspk kini ditahan reman selama empat hari sehingga 29 Jun ini.

Kes dis1asat di bawah Sksyen 324 knun Kesksaan kerana mencderakan menggunakan snjata dan Sek 427 Knun Kesksaan kerana perbuatan Kh1anat terhadap harta awam.

Jika disab1t kslahan boleh dikenakan pnjara sehingga lima hingga 10 tahun atau dnda atau kedua-duanya sekali.

Reaksi warganet

Dalam pada itu, menerusi ruangan komen rata-rata warganet mengucapkan tahniah kepada pakcik pemandu bas itu kerana berjaya ‘mengajar’ pemuda terbabit.

Warganet turut kagum dengan kehebatan pakcik itu kerana meskipun sudah lama bersara sebagai tentera tetapi masih mempunyai kekuatan berIwan dengan lelaki yang jauh lebih muda.

” Suspek salah orang ni apa pun terbaik dan tahniah di atas kejayaan dan kehebatan bekas tentera berkenan tuan memang terbaik mantap jangan tengok usianya tapi pukulan nya memang terbaik”, komen Izhar Fighter

” Area PD tu kebanyakkan abg2 askar n pakcik2 pencen askar yg lepak area situ….. silap haribulan kau cri pasal mmg makan buku Iima komando.” komen Ekudz Mahaguru

Sumber:hmetr0 dan sinarhrian