Wanita Terpaksa Lahirkan Bayi Dalam Kereta di Balai Bomba. Pegawai Ceritakan Apa Yang BerIaku

Se0rang wnita selamat meI.ahirkan bayi permpuannya dalam kereta di perkarangan Balai Bomba dan Pnyelamat (BBP) Kota Anggerik, Sksyn U8 dekat sini, semalam.

Menurut Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Norazam Khamis, dalam kjdian pada jam 7 malam itu wanita berusia 29 tahun itu difahamkan, dalam perjalanan ke hspital bersama suaminya.

” Pasangan suami isteri itu dipercayai dalam perjalanan dari rumah mereka di Puncak Alam ke Hspital Shah Alam.

” Bagaimanapun, wanita itu berasa s4kit dan air ketvbannya sudah pcah lalu mereka memasuki perkarangan BBP Kota Anggerik untuk mendapatkan bntuan,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Beliau berkata, wanita itu kemudian selamat meIa.hirkan bayi perempuan dengan bntuan pegawai bomba, Norsyuhadah Ahmad.

Katanya, bayi itu kemudiannya diserahkan kepada pihak ambuIans Kementerian Kesihatan (KKM) untuk tndakan lanjut.

Terdahulu, insiden berkenaan dikongsi di Facebook Bomba Channel yang mana tndakan anggota bomba yang sedia membantu itu mendapat pujian masyarakat.

Pegawai bomba kongsi pengalaman sambut keIahiran

Menjadi bidan terjun menymbut keIahiran seorang bayi dalam kereta, adalah pengalaman sukar dilupakan pegawai Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Anggerik, Norsyuhadah Ahmad, sepanjang lebih 10 tahun berkhidmat dalam pasukan itu.

Norsyuhadah, 33, adalah pegawai yang membantu menymbut bayi perempuan seorang wanita yang meIa.hirkan anak di dalam kereta di perkarangan BBP Kota Anggerik di sini, malam tadi.

Beliau berkata, pngalaman membantu wanita bersalin itu adalah yang pertama buat dirinya, mencetuskan 1,OO1 perasaan yang sukar untuk diungkapkan.

” Saya masuk bertugas pada jam 8 malam dan dimaklumkan ada wanita yang dalam kecmasan mahu bersaIin. Secara kebetulan malam tadi hanya saya seorang sahaja anggota wanita yang bertugas.

” Berikutan itu, saya diminta melihat serta membantu apa yang patut sementara menanti ketibaan ambuIans yang sudah dihubungi.

” Ketika menghampiri untuk membantunya, saya turut berdebar kerana tiada pengalaman menymbut keIa.hiran bayi sebelum ini.

” Bagaimanapun, saya hanya bertawakal dan bersiap sedia menymbut bayi itu apabila wanita berkenaan memaklumkan kepala bayi sudah mulai keluar,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Norsyuhadah mengakuinya, beliau pada mulanya agak pan1k melihat bayi serta air ketvban berI.vmuran di tangannya, namun bertukar lega melihat wanita itu tersenyum sejurus ditunjukkan bayi yang baru diIah1rkan.

” Saya memang amat bersyukur dan gembira melihat wanita itu tersenyum walaupun baru melalui kes4kitan yang amat sgt ketika meI.ahirkan.

” Ia pengalaman baharu dan memberi 1,OO1 rasa pada saya kerana selama ini tidak pernah mengendalikan kes seperti ini,” katanya yang sudah hampir 10 tahun berkhidmat di balai berkenaan.

Terdahulu, wanita berusia 29 tahun serta suaminya dalam perjalanan ke Hspital Shah Alam daripada rumah mereka di Puncak Alam.

Bagaimanapun, ketika dalam perjalanan ke hspital, air ketvban wanita itu pcah menyebabkan suaminya bertndak memasuki perkarangan balai yang terletak di Sksyn U8 Bukit Jelutong untuk mendapatkan bantuan.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Norazam Khamis berkata kjdian itu berlaku sekitar jam 7 malam dan wanita itu selamat meIa.hirkan pada jam 8.28 malam.

Wanita dan bayinya kemudian diserahkan kepada petugas perubatan ambuIans Kementerian Kesihatan (KKM) yang tiba sejurus kemudian.

Sumber:bharian