Sungguh Insan Terpilih, 3OO Orang SoIat Jnzah Ghaib Untuk Allahyrhamah Siti Sarah Di MasjidilHaram

Satu Malaysia tersentak dengan berita pemrgian insan seni bernama Siti Sarah Raissuddin.

Selepas tiga hari ditidvrkan, siapa sangka Siti Sarah Raissuddin hanya bangkit dengan satu pnggilan lIahi ke negeri abadi.

Tiada lagi tawa ceria, senyuman manis dan kelincahan fizikal daripada insan yang mesra dibahasakan Sarah itu.

Tepat pukul 5.13 lagi, hay4t dunianya berakhir di atas katil unit rwatan rapi, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), semalam.

Satu realiti pah1t yang sukar ditelan terutama buat suaminya, Shuib sekeluarga, namun itulah yang berlaku.

Sarah gugvr daripada perjuangan, namun sempat meninggalkan harta yang menjadi amanah akhirnya, sebuah anugerah ny.awa yang hanya sempat diperjuangkan selama tujuh bulan dalam rahimnya bernama Ayash Affan.

Nota ringkas berbunyi; “5.13 pagi, 9 Ogos 2021 bidadari syurga saya pergi buat selamanya,” tulisan Shuib dalam Instagramnya, cukup menjadi awan mendung meruntun banyak jiwa, khususnya Shuib sendiri.

Shuid diberi peluang solat jnazah isteri

Semalam, Shuib diberi peluang untuk menunaikan solat jnzah isterinya, Allahyrham Siti Sarah Raissuddin di Hspital Canselor Tuanku Muhriz, Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM (HCTM)..

Penyelaras Pengurusan Jnzah HCTM, Ustaz Mohd Sanusi Mustafa berkata, bagaimanapun Shuib bersama beberapa ahli keluarga terdekat perlu memakai peralatan perlindungan diri (PPE) ketika proses solat jnzah dilakukan.

Shuib dapat kiriman vdeo solat jnzah isteri di Mekah

Sementara terbaru, menerusi satu perkongsian terbaru di Instagram, Shuib berkongsi rasa terharu dan sebak sebaik mengetahui bahawa solat jnzah ghaib buat isterinya telah dibuat di Masjidil Haram, Mekah.

Berkongsi rakaman vdeo perbualan bersama sahabat termasuk Nabil, Shuib terkjut apabila mendapat kiriman mesej mengatakan warga Malaysia yang berada di sana telah meminta imam di masjid di wilayah Mekah untuk mengadakan solat jnzah ghaib Allahyhrm Siti Sarah.

Manakala dalam vdeo berasingan pula, Shuib memanjatkan rasa syukur kepada Ilahi kerana tidak menjangka isteri turut mendapat penghormatan solat jnzah ghaib yang dilakukan di Masjidil Haram.

” Allahuakbar, Allah Maha Besar.

” Dapat kiriman vdeo solat ghaib jnzah dalam Masjidil Haram. Allah terlalu sayang you Ibu. Bergembiralah di syurga bidadariku Siti Sarah”, tulis Shuib.

Perkongsian Shuib itu mendapat reaksi orang ramai termasuk rakan artis yang meluahkan rasa syukur kerana sungguh bertuah insan bernama Siti Sarah.

Ustaz Abdullah Khairi komen

Turut menulis di ruang komen adalah pendakwah popular Ustaz Abdullah Khairi.

Kata Ustaz Abdullah, beliau turut cemburu dengan pemrgian Siti Sarah meskipun bukanlah ulama terkenal tetapi mendapat penghormatan sehingga ke Mekah.

” Hebat insan yg bernama Siti Sarah Raissudin. Dia bukan ulamak atau ustaz terkenal atau pemimpin negara, tapi auranya sampai ke Masjid Haram. Inilah contoh untuk para isteri. Cemburu saya dengan kebaikan apakah yang dilakukan..” tulis Ustaz Abdullah Khairi.

Semalam, pada pukul 1.20 tengah hari ini, jnzah Allahyarham Siti Sarah Raissuddin selamat dikebvmikan di Tanah Perkubvran Islam Kampung Sungai Pusu, Gombak.

Shuib dan adik bongsu Siti Sarah, Ahmad Yazeed mengiringi jnzah sehingga ke li4ng Iahad dengan lengkap memakai peralatan perlindungan diri (PPE).

Jnzah anak kedua daripada tiga beradik itu dikebvmikan di lokasi sama kubvr arwah ibunya, Nur Aini Mohamad yang meninggI dnia pada 26 Jun 2013.

Suasana pilu menyelubungi tanah perkvburan dengan kehadiran lebih 100 ahli keluarga, rakan artis, media serta peminat.

Siti Sarah disahkan meninggI dnia di Unit Rawatan Rapi (ICU) HCTM jam 5.13 pagi, hari ini.

Sebelum itu, Allahyrham dimasukkan ke lCU hospital berkenaan selepas tahap oksi.gen menurun pada 4 Ogos lalu. Pada hari yang sama dia sepatutnya memotong gelang kuarantin.

Siti Sarah kemudiannya ditidurkan sebelum pembdahan dijalankan bagi mengeluarkan bayi dalam kandungan pada 6 Ogos lalu dan arwh selamat melahirkan bayi lelaki diberi nama Ayash Affan pada jam 5 petang.

Terdahulu, Siti Sarah bersama Shuib dan tiga anak mereka termasuk pembantu rumah disahkan positif COVlD-I9 pada 27 Julai lalu.

Pasangan itu yang berkahwin pada 26 Februari 2011 terlebih dulu dikurniakan tiga anak iaitu Uwais Alqarni, 10; Dzahira Talita Zahra, 8; dan Ariq Matin, 6.

Al-Fatihah buat Allahyrham Siti Sarah Raisuddin, semoga ditempatkan dikalangan para syuhada. Aamiin.

Sumber:k0smo dan IG Shuib