Titah Paling Ditunggu-Tunggu, SuItan Johor Akhirnya Bersuara SusuIan 779 Guru ToIak VAKSlN

Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar hari ini bertitah para guru perlu menjadi contoh serta melindungi murid dan bukan membahayakan mereka dengan menolak untuk menerima vksin COVlD-I9.

Sultan Ibrahim menerusi hantaran di laman Facebook rasmi baginda bertitah hal ini kerana pengambilan vksin adalah penting dan perlu dipertingkatkan bagi mencapai sasaran imuniti kelompok di negara ini, seterusnya berupaya membendung penularan jngkitan.

” Kakitangan awam termasuk golongan guru perlu memahami betapa pentingnya pengambilan vksin untuk melindungi diri, keluarga serta masyarakat.

” Guru-guru patut jadi contoh dan melindungi anak murid, bukannya memb4hayakan mereka, apatah lagi sesi persekolahan akan dibuka tidak lama lagi.

” Saya dan keluarga juga sudah lengkap mengambil dua dos vksin. Jangan mudah terpngaruh dengan golongan antiv4ksin sebagaimana saya tegaskan sebelum ini.

” Percayalah pakar perubatan kita yang bertauliah. Mereka yang menolak vksin tanpa sebab sahih seolah-olah merelakan diri dij4ngkiti,” titah baginda.

Baginda dalam pada itu bertitah agar semua rakyat Johor dapatkan sunt1kan vksin dengan segera, supaya boleh kembali bekerja, berniaga dan menjalani kehidupan seperti biasa.

Semalam, Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim menitahkan Pengarah Pendidikan Negeri Johor dan seramai 779 guru di negeri ini yang dilaporkan menolak untuk menerima vksin COVlD-I9 menghadap baginda dalam masa terdekat.

Tunku Ismail menerusi dua ciapan di akaun Twitter baginda hari ini bertitah, pertemuan itu akan diadakan dalam masa terdekat.

” Keutamaan kami adalah untuk mengatasi pandemik ini secepat mungkin supaya rakyat, negeri boleh kembali dan meneruskan kehidupan seperti biasa.

” Insya Allah kita boleh selesaikan masalah ini dengan cara berhemah,” titah baginda dalam ciapan berkenaan.

Terdahulu, seramai 779 guru di negeri ini menolak untuk menerima vksin COVlD-I9.

Pengerusi Pendidikan, Penerangan, Warisan dan Budaya Johor, Mazlan Bujang berkata, Jabatan Pendidikan Negeri Johor (JPNJ) akan membantu memberi penerangan mengenai kepentingan vksin supaya golongan terbabit menerimanya.

” Kerajaan Johor akan memanggil 779 guru yang menolak vksin itu secara individu untuk diberi penerangan supaya mereka faham kepentingan vksin apatah lagi sesi persekolahan dijangka dibuka Oktober nanti.

” Sehingga 19 Ogos lalu, seramai 45,448 atau 96.26 peratus guru di Johor sudah menerima dos pertama vksin COVlD-I9.

” Berdasarkan statistik, seramai 23,746 guru sudah lengkap kedua-dua dos sunt1kan vksin.

” Bagi anggota kumpulan pelaksana (AKP) pula, seramai 6,539 atau 91.43 peratus sudah menerima dos pertama dan seramai 2,816 atau 39.37 peratus sudah lengkap kedua-dua dos.

” Bagi staf sokongan operasi pula, seramai 9,236 atau 71.49 peratus sudah menerima dos pertama dan seramai 7,030 atau 54.42 peratus lagi sudah lengkap kedua-dua dos sunt1kan vksin,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Puteri Wangsa berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Nor Hayati Bachok (Amanah- Maharani) berkenaan kadar v4ksinasi guru di negeri ini pada Persidangan Keempat DUN Johor yang ke-14, hari ini.

Sementara itu, Mazlan berkata, JPNJ menyokong penuh kerjasama antara kerajaan negeri dan Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) bagi memastikan program v4ksinasi mencapai 100 peratus.

Katanya, kerjasama itu membabitkan warga sekolah, ibu bapa dan penjaga ketika pembukaan sesi persekolahan nanti.

” Merujuk kenyataan media Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bertarikh 15 Ogos 2021, sesi pembukaan sekolah secara berperingkat akan bermula pada 3 Oktober.

” Pemakluman awal akan dibuat sekiranya terdapat keperluan perubahan tarikh hasil penilaian risiko oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN),” katanya.

Sumber:maIaysiakini