Pergi Dengan Tenang Dan Seperti Tersenyum, Aming Pesan Pada Ibu Tutup Aurat Sebelum MeninggI

Kanak-kanak yang pernah tular di media sosial menerusi vdeonya yang petah berkata-kata sambil memberi nasihat dilaporkan meninggI dnia di kediamannya di Tawau pada awal pagi Khamis.

Muhammad Aming Salleh Abdullah atau lebih dikenali sebagai Aming berusia lapan tahun meninggI dnia selepas mengalami ses4k nfas kira-kira jam 1.30 pagi.

Perkara itu disahkan ibunya, Santi Sabri, 33, ketika dihubungi Sinar Harian.

Menurut Santi, anaknya itu tiba-tiba mengadu mengalami ses4k nfas sebelum meninggI dnia.

Katanya, sebelum ini anaknya itu berada dalam keadaan yang sihat dan aktif tanpa sebarang penyakit atau dij4ngkiti COVlD-I9.

” Tiada juga apa-apa, cuma dia makan mee segera saja kemudian ses4k nfas. Saya sangka dia biasa-biasa saja, sebab anak saya tidak s4kit.

” Sempat lagi dia angkat barang-barang saya, azan dan solat,” katanya.

Dia berkata, anak bongsunya itu turut sempat memberi pesanan kepadanya supaya menutup aurat dengan sempurna.

” Sebelum meninggI dnia, sempat lagi dia berpesan kepada saya, tutup rapat-rapat aurat supaya bapa tidak menanggung d.osa.

” Saya tidak sangka anak saya pergi begitu saja, sebelum dia meninggI, saya dan suami ada di sisinya,” luahnya dengan perasaan cukup hiba.

Sebelum itu, Sinar Harian pada 3 Februari lalu pernah melaporkan kisah Allahyrham apabila vdeo-vdeo yang dirakamnya banyak berunsur nasihat termasuk situasi terkini berkaitan pndemik COVlD-I9.

Salah satu vdeonya turut mendapat perhatian daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika beliau menjadi Menteri Kanan (Keselamatan) sebelum ini.

Vdeo berunsur nasihat supaya orang ramai mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) memakai pelitup muka dimuat naik melalui Facebook miliknya pada 27 Oktober tahun lalu telah diulang siar dan tular di media sosial.

Sementara itu, jnazah Muhammad Aming Salleh Abdullah selamat dikebvmikan pada jam 11 pagi di tanah perkubvran Kampung Titingan, Tawau.

Menurut ibunya, Santi Sabri, 33, semua urusan pengebvmian anak bongsunya yang dikenali sebagai Aming telah disempurnakan oleh ahli keluarga terdekat.

” Syukur Alhamdulillah semuanya telah selesai dan dipermudahkan segala urusan kami.

” Sepanjang pengurusan jnzah dilakukan, dia ‘pergi’ dengan tenang. Ketika meninggI pun seperti tersenyum dan seperti orang tidur sahaja, lagi pun dia bukan sak1t,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Khamis.

Laung azan dan solat jam 1 pagi

Santi berkata, memang agak peIik memikirkan apabila anaknya yang berusia sembilan tahun itu tiba-tiba melaungkan azan dan solat pada jam 1 pagi sebelum meninggI dnia.

” Semua perkara yang dikatakannya aneh tetapi memang dia sering memberi nasihat kepada saya dan juga melalui vdeo-vdeonya yang tular.

” Sehingga kini, saya masih tidak menyangka yang anak saya telah tiada, malah baru semalam (Rabu) dia membantu saya menjual di pasar Sin Onn,” katanya.

Bagaimanapun, Santi berkata, dia reda dengan apa yang terjadi dan menganggapnya sebagai ujian mereka sekeluarga.

Dalam pada itu, pmrgian Aming pada awal pagi Khamis akibat ses4k nfas mendapat perhatian Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menerusi hantaran di laman Facebooknya, Ismail Sabri mengucapkan takziah kepada ahli keluarga Aming atau nama sebenarnya, Muhammad Aming Salleh Abdullah.

” Al-Fatihah. Mendapat perkhabaran sedih tentang pemergian Allahyrham adik Muhammad Aming yang dilaporkan meninggI dnia selepas mengalami ses4k nfas kira-kira jam 1.30 pagi tadi.

” Saya pernah membuat hantaran di media sosial berkenaan pesanan yang baik-baik yang disampaikan oleh Allahyrham Adik Aming pada 23 Januari lalu,” katanya.

Menurut beliau, Aming merupakan seorang kanak-kanak yang baik dan bijaksana.

” Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah untuk Allahyrham adik Aming yang kita sayangi.

” Takziah saya ucapkan kepada keluarga Allahyrham adik Aming. Semoga tabah menghadapi ujian ini,” katanya.

https://www.youtube.com/watch?v=Ugf0v4-9Tyw

Sumber:sinarhrian