‘Ya Mereka Anak Saya’ – Pngakuan Mngejutkan Ellie Suriaty Kenapa Anak Dia Buat Laporan PoIis

” Ya mereka anak saya, Azrell Omar Iskandar 17 tahun dan Nur Azreen 12 tahun bersama seorang sahabat mereka Hanif 17 tahun telah membuat report poIis..”

Demikian perkongsian pelakon dan pengarah Ellie Suriaty Omar di salah satu Instagram milik beliau yang menarik perhatian ramai.

Ellie berkata demikian sebagai respon kepada Iaporan berita sebelum ini yang mendkwa anak kepada seorang pelakon terkenal membuat Iaporan poIis bagi menoIak vksin.

” Laporan poIis dibuat sebagai covering report berkenaan hak individu untuk menoIak vksin experimental COVlD-I9 ke atas pelajar sekolah berumur antara 12 – 17 tahun. Tarikh 30 Ogos 2021 jam 2.30 petang.

” Merdeka 31 Ogos 2021. Saya mendidik anak-anak supaya berani menghadapi hidup.

” Jangan t4kut dengan fitn4h akhir zaman. Nilai kehidupan tidak boleh dibeli dengan tawaran sepotong roti atau segunung emas. Tauhid. Harapan hanya Pada ALLAH SWT.

” ALLAHUAKHBAR. Semoga ALLAH SWT melindungi anak-anak kita semua….Al – Min Ya Rabbal ‘Alamin….” tulis Ellie.

Terdahulu, memetik Iaporan HarianMetro, dua remaja lelaki dan seorang kanak-kanak perempuan membuat Iaporan poIis bagi menyatakan hak mereka untuk menoIak svntikan vksin yang akan dilaksanakan kerajaan terhadap pelajar.

Pelajar, Azrell Omar Azri Iskandar, 17, berkata, dia membuat keputusan untuk membuat Iaporan poIis kerana tidak mahu mengambil vksin atas alasan bimb4ng sekiranya berlaku perkara tidak diingini terhadap dirinya.

” Apa yang berlaku terhadap saya selepas menerima vksin, semuanya atas tnggungan saya sendiri. Justeru itu, saya berhak menoIak daripada menjadi baha.n eksperime.n dengan dicucvk vksin.

” Saya pelajar yang sihat tubuh badan dan tidak snggup mengambil sebarang risik0 yang boleh mendatangkan mud4rat terhadap tubu.h badan saya melalui svntikan vksin ini yang masih lagi di tahap ujian kIinikal.

” Saya tak sanggup memperta.ruhkan ny4wa saya untuk ujian klinikal ini kerana ada pelbagai kaedah mencgah COVlD-I9 iaitu melalui cara perubatan homeop.ati holist1k, makanan sunnah yang keluarga saya amalkan bagi mencgah penuIaran COVlD-I9,” katanya.

Dia berkata demikian ketika ditemui selepas membuat Iaporan poIis bersama adik perempuannya, Nur Azreen Omar Iskandar Azri Iskandar, 12, dan rakannya Muhammad Hanif Haikal Jeffery, 17, di Balai PoIis Taman Melawati, di sini, hari ini.

Azrell Omar serta adiknya ditemani ibu mereka yang juga pelakon, Ellie Suriaty Omar ketika membuat Iaporan poIis berkenaan.

Katanya, dia ada menerima borang daripada gurunya untuk mendapatkan vksin dua minggu lalu.

” Dalam borang berkenaan, kami (pelajar) diberitahu bahawa tiada siapa yang akan bertanggungjawab sekiranya berlaku implikasi akibat pengambilan vksin.

” Setakat ini, mereka tidak memaklumkan ada tindakan lanjut akan dikenakan sekiranya tidak mengambil vksin,” katanya yang memaklumkan semua ahli keluarganya belum mengambil vksin sehingga kini.

Menurutnya, tiada mana-mana individu memaksanya membuat Iaporan itu yang dibuat atas kewarasan sendiri selepas menilai maklumat diperolehinya.

“Saya ambil semua maklumat berkaitan vksin dan COVlD-I9 daripada Internet termasuk membaca berita dari luar negara selain maklumat daripada ibu saya, ahli keluarga serta kenalan.

” Dari situ saya menilai sendiri maklumat diperoleh dan membuat keputusan untuk menoIak disvntik vksin,” katanya.

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah Ampang Jaya Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak ketika dihubungi mengesahkan pihaknya menerima Iaporan dibuat individu berkenaan.

Sumber:hmetr0 dan IG Elliesuriatyomar_official