
” Luluh hati bila dapat keputusan itu..”
Itu luahan pelawak Shahrol Shiro yang berkongsi keadaan kesihatan anaknya iaitu Ismail Rifqi yang semakin membimbangkan apabila doktor memaklumkan buah pnggang bayi berusia lapan bulan itu mngaIami msaIah dan sudah berada di tahap kron1k.
Isteri Shahrol iaitu Nor Farhanah Syamimi atau lebih mesra disapa Anna berkata anak kedua mereka itu memerlukan rwatan segera selepas kedua-dua buah pnggangnya ros4k dan memb3ngkak.
” Pada Isnin lalu, hasil ujian dan pemeriksaan pakar mendapati buah pnggang Ismail belah kanan sudah tiada, manakala buah pnggang Ismail sebelah kiri pula sudah b3ngkak.
” Kata doktor Ismail perlu mendapatkan rwatan secepat mungkin memandangkan dia hanya ada satu buah pnggang dan buah pnggang yang ada pun b3ngkak.
” Memang terkejut dan sedih apabila mendapat keputusan itu. Luluh hati bila dapat tahu buah pnggang Ismail mengalami keros4kan dan sudah tervk,” katanya ketika dihubungi mStar.
Sementara itu, Anna berkata dia mula mengesan sesuatu yang tidak kena terhadap ksihatan anaknya apabila Ismail sering dem4m dan terdapat sesuatu yang tidak normaI pada air kncing.
Bimbang keadaan menjadi lebih tervk, Anna dan suami mengambil keputusan melakukan pmeriksaan lanjut di hspital.
” Dia selalu dem4m on off… kalau tengok secara fizikaI dia nampak macam sihat sahaja tapi naluri ibu kita rasa macam ada yang tak kena.
” Apabila tengok dia asyik tak sihat, kami bawa dia bertemu pakar dan buat pmeriksaan lebih menyeluruh.
” Sekarang ini Ismail dimasukkan ke sebuah hspital di Johor dan sedang menerima rwatan antib1otik,” ujarnya.
Dalam pada itu, Anna turut memohon orang ramai mendoakan agar anaknya itu segera sembuh dan diberikan kekuatan untuk terus meIawan pnyakit.
” Mohon jasa baik dari kalian untuk mendoakan kesihatan anak Anna. Doakan semoga Ismail cepat sihat dan dipermudahkan segala urusan kami.
” Mana tahu atas sebab doa kalian Allah angkat dan makbulkan untuk anak Anna.
” Selitkan nama anak Anna dalam setiap solat dan doa kalian… semoga Allah balas semua jasa baik kalian,” ujarnya.
Shahrol yang kini membuka francais SS Bubur Ayam dan menubuhkan “Aku Budak Kluang” untuk golongan belia di Kluang, Johor pernah berkahwin pada tahun 2008, namun berpisah selepas tiga tahun mendirikan rumah tangga.
Beliau kemudian telah mendirikan rumah tangga dengan Anna atau nama sebenarnya Nor Farhanah Syamimi, dengan mas kahwin senaskah kitab suci Al-Quran pada 17 March 2016.
Selain Ismail, pasangan ini dikurniakan anak sulung lelaki bernama Iskandar Rizqi berusia empat tahun.
Shahrol juga mempunyai seorang anak lelaki, Muhd Adam hasil perkahwinan terdahulu.
Shahrol yang bergelar pelawak, pelakon, pengacara dan penyanyi yang mula aktif dalam dunia hiburan sejak tahun 2012. Menganggotai kumpulan Shiro bersama rakannya, Ajak.
Antara filem dibintanginya seperti Berani Punya Budak, Sepah The Movie, Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang, Suatu Malam Kubur Berasap 2 dan Sekolahaha.
Shahrol kini bergiat aktif dalam bidang politik.
Sumber:mstar