‘Aku Tertekan Sgt Sekarang’ – Wanita Ceritakan Kjdian Sebenar Susulan Mrah PakGuard Tak Jaga Anak

Sejak semalam tular vdeo seorang pngawaI kseIamatan yang bertugas di sebuah kawasan perumahan did4kwa dimarahi dengan kata-kata k3sat oleh seorang lelaki a.kibat menolak untuk menjaga anak mereka.

Sementara di media sosial turut tular satu tangkap layar sebuah notis yang dikeluarkan oleh satu pengurusan sebuah kondominium di ibu kota yang memaklumkan ada seorang penyewa dikawasan mereka telah melakukan ins1den kcau anggu terhadap pngawal kseIamatan yang bertugas.

Notis asal yang dimuat naik Perbadanan Pengurusan Residensi Awani di Facebook mereka berserta tangkap layar ins1den yang diambil dari CCTV di lobi aparment itu kemudiannya dikongsikan portal MyNewsHub di Twitter sehingga menjadi perdebatan hngat ntizen.

Dipercayai lelaki tersebut b.erang kerana pngawaI kseIamatan di kawasan itu tidak menjaga anaknya yang ditinggalkan di pos pengawal kseIamatan kerana meronda kawasan perumahan itu.

https://www.youtube.com/watch?v=4Ql8w59KuEg

Menerusi perkongsian vdeo oleh Dobetter4Malaysia di laman sosial Facebook semalam, lelaki tersebut did4kwa bertndak sedemikian kerana disebabkan kecuaian sendiri yang meninggalkan anaknya di pos kseIamatan.

Berdasarkan vdeo di Facebook, lelaki tersebut mem.aki hamun dan bertindak meng.ugut untuk membuat Iaporan poIis kerana pngawaI kseIamatan menegur akan perbuatannya itu.

Susulan perkongsian vdeo itu, rata-rata orang ramai berasa mrah akan tndakan ibu bapa tersebut kerana tidak berfikir panjang dengan meninggalkan anak mereka di pos pngawaI.

” Kepimpinan melalui teladan, anak bagaikan kain putih untuk ibu dan ayah mewarnai, bagi mereka terutamanya di usia yang masih muda, setiap tingkah laku ibu dan ayah itu adalah betul dan berlandaskan ajaran agama,” kata Lua Ping.

” PngawaI itu di bayar gaji untuk jaga kawasan bukan untuk jaga anak orang, anak dengan isteri pun dia tinggalkan sebab nak kerja, ini kau pula yang lebih-lebih nak suruh dia jaga” jelas Kamarul Ariffin.

” PngawaI itu jalankan tugas untuk menjaga kseIamatan persekitaran bangunan dan penduduk bukan tugas menjaga anak awak, kita sebagai ibu bapa harus bertanggungjawab atas anak sendiri,” ujar Siti Aishah.

Pihak pengurusan di kawasan itu dipercayai telah membuat Iaporan poIis dan mengeluarkan satu poster memaklumkan seorang penyewa telah mem.aki hamun pngawaI kseIamatan serta membuat ugvtan selain cubaan melakukan kek.asaran fizikal pada pngawaI tersebut.

Ibu kanak-kanak terbabit tampil bersuara

Dalam pada itu, wanita yang dipercayai ibu kepada kanak-kanak terbabit tampil bersuara menjelaskan apa yang berlaku.

” Iye betul menjaga keamanan kawasan, sebab tu jangan tvduh melulu saya pun bukan orang b#doh, kerana ini saya kata emergency..

” Datang sini tengok jalan, tengok tempat orang hon2 bising waktu pagi.. kita pun nak bantu jangan bagi bising, tolong la ubah mentaliti, ftnah smua ini..” tulis wanita terbabit di Twitter.

Beliau turut menjelaskan dirinya kini dalam keadaan sangat tertekan susulan isu yang telah tular dan rata-rata ntizen menyalahkan dirinya.

Menggunakan ID bernama MasAmira92, beliau seakan cuba mengatakan hanya meninggalkan anak seketika sahaja kerana berlaku hal kcemasan.

Beliau juga meminta orang ramai agar tidak membuat kesimpulan sndiri dan dalam masa sama mngakui ksIahan suaminya terhadap pngawaI kseIamatan terbabit.

” Apabila ntizen tidak tahu cerita sebenar.. jangan ftnah, suami saya pun dah minta maaf dekat orang itu walaupun dia ada salah tapi dia tak senyum tak apa..” tulisnya

Sumber:trendingsangat