‘Alisha Bersalam Dan Memeluk Saya Dgn Lama’ – Nenek KongsiPetanda, Alisha Beritahu NakPergi Jauh

” Tak sangka ia petanda dia akan meninggalkan kami selama-lamanya,”

Itu kata-kata Mahani, 68, nenek kepada Nur Alisha Safiya Mohd, 7, murid Tahun Satu yang meninggI dnia selepas diI4nggar van sekolah dinaikinya di Taman Dahlia, Bandar Baru Salak Tinggi di sini, semalam.

DaIam kjdian 12.10 tengah hari, Nur Alisha Safiya cdera di kepala dan disahkan meninggI dnia ketika diraw4t di sebuah hspital swasta.

Nur Alisha Safiya, anak bongsu daripada tiga beradik kepada pasangan kakitangan kerajaan di Putrajaya, Mohd Azlin, 47, dan Mahani Saad, 43.

Mahani berkata, hujung minggu lalu, Nur Alisha Safiya pulang ke kampung di Felda Keratong 5, Bandar Tun Razak, Pahang bersama ibu bapanya.

Alisha bersalaman dan memeluk dengan lama

Menurutnya, ketika itu, semua lima anaknya bersama cucu berkumpul di kampung untuk menziarah suaminya,

” Menantu beritahu, arwh pernah maklumkan mahu pergi jauh meninggalkan keluarga.

” Ketika itu, Nur Alisha Safiya cukup ceria, berbeza dengan sebelum ini yang mana dia seorang yang pemalu serta pendiam.

” Pada malam pertama di kampung, Nur Alisha Safiya tidak tidur hingga pagi dan menghabiskan masa bermain bersama sepupunya.

” Ketika mahu pulang, Nur Alisha Safiya bersalaman dan memeluk saya dengan lama, berbeza sebelum ini,” katanya ditemui di kediaman keluarga arwh di Taman Intan Baiduri, Labu Lanjut, Salak Tinggi hari ini.

Sementara itu, abang sulung Nur Alisha Safiya, Muhammad Aiman Firdaus, 16, berkata ketika kjadian dia berada di rumah selepas tamat sesi persekolahan di Bandar Baru Salak Tinggi.

Menurutnya, dia dimaklumkan berkaitan kjadian oleh bapa saudaranya yang datang ke rumah.

” Nur Alisha Safiya sangat rapat dan manja dengan saya kerana saya sering membantunya menyiapkan kerja sekolah selain dijadikan rujukan jika dia berdepan masalah pembelajaran.

” Pemergian Nur Alisha Safiya cukup mengejutkan, rumah pasti sunyi selepas ini. Bagaimanapun, kami reda dengan ketentuan Allah SWT,” katanya.

Dalam pada itu, pemandu van sekolah yang ditah4n selepas dipercayai meInggar seorang kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun hingga m4ut di Taman Seroja, Sepang semalam dibebaskan dengan jaminan polis hari ini.

Timbalan Ketua Polis Daerah Sepang Supt Md Noor Aehwan Mohammad berkata pihaknya telah mengambil keterangan pemandu wanita berusia 31 tahun itu dan kertas si.asatan berhubung kemIangan tersebut telah dibuka.

” Si.asatan awal mendapati, van yang digunakan oleh pemandu tersebut juga mempunyai cukai jalan yang sah. Si.asatan lanjut masih lagi dijalankan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, kanak-kanak perempuan tersebut m4ut diI4nggar van sekolah ketika melintas di hadapan kenderaan itu untuk memasuki rumah transit di Taman Seroja kira-kira 12.10 tengah hari.

KemIangan dipercayai berlaku ketika pemandu van menghantar mngsa ke rumah transit sebelum ke Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (Kafa).

Berdasarkan rakaman vdeo yang tular, sebaik selesai menurunkan kesemua murid di tadika berkenaan, pemandu van tersebut terus bergerak ke hadapan.

Pada masa sama mgsa yang terakhir turun dari van melintas di bahagian hadapan van yang sedang bergerak itu lalu diI4nggar kenderaan terbabit.

Mngsa dibawa ke Pusat Perubatan Nilai, Negeri Sembilan namun meninggI dnia ketika menerima rawatan dan m4yat mngsa kemudiannya dibawa ke Hspital Putrajaya untuk bdah sia.sat.

Ke.s disia.sat di bawah Sksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987, kata Md Noor Aehwan.

Sumber:bharian