Rakan Kongsi Status Terakhir FB Kapten Affendi Bustamy, ‘Walaupun Ringkas Tapi..’

Sebuah p.esawat pejuang Hawk 1O8 terhmpas di Pangkalan Udara Butterworth Butterworth, Pulau Pinang pada Selasa, malam meng0.rbankan salah seorang juruterbang.

Allahyrham Kapten Mohamad Affendi Bustamy disahkan meninggIDnia semasa p.esawat terhmpas. Manakala seorang lagi, Mejar Mohd Fareez Omar pula mengalami kecderaan.

Pemrgian Kapten Mohamad Affendi meraih perhatian ramai terutamanya dalam kalangan rakan sejawat dan kenalan.

SaIah seorang rakan Allahyrham dikenali sebagai Aman Nazman berkongsi hantaran Facebook milik perajurit itu.

Menurutnya hantaran Affendi penuh motivasi dan dia tidak menyangka sahabatnya itu telah meninggIDnia.

” Ser4m sejuk dibuatnya mendapat perkhabaran Kapten Affendi Bustamy yang telah pergi buat selama-lamanya.

” Pemrgian pula ketika dalam melaksanakan tugas penerbangan pada malam hari, sungguh cemburu. Banyak kenangan yang terimbau sejak sama-sama melapor di Pangkalan Udara Butterworth.

” Terdetik nak tengok kembali status-status Tuan, walaupun ringkas tapi penuh motivasi.

” Semoga roh Tuan dicucuri Rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman. Al-Fatihah,” titipnya.

Antara status Facebook yang mendapat perhatian adalah kata-kata ringkas “Bintangku tinggi di atas” yang dikongsikan Allahyrham pada 10 Oktober.

Ia juga merupakan titipan terakhir sebelum juruterbang pergi buat selama-lamanya.

Bukan calang-calang juruterbang

Terdahulu, Kapten Mohamad Affendi Bustamy yang terk0.rban dalam n.ahas malam tadi merupakan pemenang Anugerah Green Endorsement menerusi Anugerah Inovasi Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Ia sebagai pengiktirafan di atas kepakaran beliau berjaya membolehkan p.esawat berhenti dengan selamat tanpa kemudaratan.

Anugerah itu disampaikan oleh Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Ackbal Abdul Samad di Auditorium AWC, Pangkalan Udara Subang, Selangor minggu lepas.

Saksi kjadian kongsi apa yang berlaku.

Dalam pada itu, seorang saksi kjadian telah menceritakan detik-detik sejurus p.esawat itu terhmpas.

” Semasa kjdian saya sedang tidur namun terjaga selepas terkjut terdengar bunyi dentvman yang amat kuat,” kata Anita Abdul Talib, 52.

Anita seorang daripada penduduk yang menetap di Kampung Benggali, Sungai Puyu, di sini yang lokasi kediamannya berdekatan dengan pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Menurutnya, dia yang tinggal di situ selama 30 tahun memang sudah biasa dengan bunyi deruman p.esawat TUDM yang keluar masuk membuat latihan.

” Tetapi ins1den malam tadi memang mengejutkan saya hingga terjaga dari tidur kerana bunyi dentuman sangat kuat dan masa itu memang syak ada sesuatu yang terhmpas.

” Apabila pandang di luar rumah, saya nampak percikan api di kawasan pangkalan dan pagi tadi baru saya dimaklumkan penduduk lain mengenai kjdian terbabit,” katanya ketika ditemui, di sini, hari ini.

Dalam kjdian jam 10.07 malam tadi, sebuah p.esawat Hawk 1O8 milik TUDM dilaporkan terhmpas ketika dua juruterbangnya mengadakan sesi latihan penerbangan.

Ins.iden menyebabkan Kapten Mohamad Affendi Bustamy m4ut manakala rakannya, Mejar Mohd Fareez Omar kini menerima rwatan di Hospital Seberang Jaya (HSJ) dan dilaporkan dalam keadaan selamat dan stabil.

Tinjauan yang dilakukan di luar kawasan pangkalan TUDM kira-kira jam 9 pagi mendapati kawalan keselamatan ketat di sekitar landasan, iaitu lokasi p.esawat berkenaan terhmpas.

Sekumpulan anggota TUDM juga dilihat berada di lokasi dipercayai bagi menjalankan s1asatan lanjut berhubung kjdian berkenaan.

Orang awam yang mendapat berita berhubung n.ahas p.esawat itu turut berlegar-legar di luar kawasan pangkalan kerana mahu melihat insiden itu dengan lebih dekat.

Jnzah juruterbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Kapten Mohamad Affendi Bustamy tiba di rumah ibu bapanya di Taman Redan Perdana di sini, jam 6.35 petang tadi.

Jnzah Allahyrham dibawa ke Masjid Al-Muadzam untuk disembahyangkan sebelum dikebvmikan di Tanah Perkubvran Islam Muadzam Shah.

Sumber:hmetr0