Pernah Popular Era 80an, Pelakon Veteran Fetty Dzul MeninggI Dnia Pagi Ini

PeIakon veteran Fetty Dzul, 63, meninggI dnia akibat COVlD-I9 taha.p lima di Hospital Selayang jam 7.30 pagi, hari ini.

Brita pemrgian Fetty atau nama sebenarnya, Fatimah Abd Rahim disampaikan anaknya dikenali sebagai Ijat kepada pelakon veteran, Isma Alif.

Fetty dimasukkan ke Unit Rwatan Rapi (lCU) hspital berkenaan sejak 7 November lalu.

” Inna lillahi wa inna ilayhi raji’un. Semoga Allah SWT mengampuni arwh Mamy dan mengurniakan Jannatul Firdaus kepadanya. Aamin!

” Terima kasih di atas semua ingatan yang ikhlas dan doa yang baik-baik terhadap arwh Mamy.

” Kami sekeluarga bagi pihak Mamy ingin memohon maaf sekiranya arwh ada salah silap sepanjang perkenalan dengan semua.

” Minta halalkan makan minum dan perbuatan serta tutur kata arwh Mamy Fetty Dzul. Dia sayang semua orang!,” kata anaknya menerusi mesej kepada Isma Alif.

Keadaan kesihatan Allahyrham semakin meros0t sejak malam tadi apabila buah pnggang dan paru-parunya gagal berfvngsi.

Keluarganya turut mengadakan majlis bacaan Yasin malam tadi yang disertai rakan-rakan penggiat seni.

Allahyrham Fetty begitu laris membintangi pelbagai drama dan wajahnya sering menghiasi akhbar dan majalah pada era 1970-an dan 1980-an.

Fetty dikenali peminat kerana sering tampil dengan watak jah4t dalam drama dan filem.

Selain pelbagai drama dan telefilem, Fetty turut berlakon dalam filem Boss, Pont1anak Bidan Gayah dan Hantu Bungkus Lawan Pont1anak.

Allahyrham juga pernah terbabit dalam filem Cinta Kita pada tahun 1995 yang turut dibintangi oleh Sofea Jane, Aman Graseka, Sharifah Shahirah dan Bell Ngasri.

Mungkin ramai juga yang sudah terlupa Fetty antara pelakon terawal terbabit dengan siri drama kepolisan terbitan Datuk Yusof Haslam iaitu Remang-Remang Kota Raya, Harimau Rimba dan Debu-Debu Kota pada 1980-an.

Pelakon ini kemudiannya meninggalkan Malaysia selama empat tahun pada awal 1990-an kerana mengikut Allahyrham suaminya bertugas di Amerika Syarikat.

Apabila pulang ke tanah air, dia menyaksikan kekosongan yang ditinggalkannya sudah diisi pelakon generasi baru ketika itu seperti Normah Damanhuri, Dian P Ramlee dan ramai lagi.

Al-fatihah buat Allahyrham Fetty Dzul semoga roh beliau dicucuri rahmat, ditempatkan dikalangan orang beriman dan juga beramal soleh. Aamiin…

Sumber:hmetr0