Azhar Sulaiman Tak Setuju KeIab K0medi Ditutup. Tapi Ayat Contoh Yg Dia Bagi Macam Tak Kena Tempat

” Patutkah kelab Stand Up Comedy Crackh0use kena tutup sementara?”

Demikian kata-kata pelakon, Azhar Sulaiman yang dilihat tidak bersetuju dengan penutupan sementara Crackh0use Comedy Club di Taman Tun Dr Ismail (TTDI) selepas seorang gadis dikatakan menghiina lslam ketika membuat persembahan di kelab komedi terbabit.

Dalam satu hantaran di Facebook, Azhar, 51, melemparkan persoalan berhubung penutupan kelab itu selain mengutarakan beberapa pendapat peribadinya.

” KeIab di TTDI dah lama wujud dan tak ada isu pun sebelum ini sebab semua yang datang buat persembahan ikut garis panduan yang disediakan.

” Kalau anda nilai balik vdeo masa perempuan itu buka baju, anda boleh dengar suara atau bunyi penonton yang berasa janggal, pelik dan terkejut.

” Tak ada penonton pun yang suka dan terima persembahan ‘sewel’ mereka,” katanya.

Jelasnya, penonton seakan-akan terkejut melihat Iawak jenaka yang ditampilkan gadis itu dan turut menggesa agar pihak kelab dan stesen televisyen lebih peka dalam membuat tapisan terhadap artis jemputan yang akan membuat persembahan.

” Pasangan itu mengejutkan semua yang hadir termasuk pemilik kelab yang tengah makan capati.

” Crackh0use, stesen televisyen dan semua persembahan secara langsung kena hati-hati dengan persembahan artis jemputan mereka lepas ini sebab takut ada persembahan lagi ‘giiIa’ akan muncul dan memeranjatkan kita semua,” katanya.

Bagaimana pula awek-awek Melayu ma-buk di disk0?

Azhar turut menambah di ruangan komen dengan mengatakan penonton tidak boleh menilai kelab itu jika hanya menonton di media sosial sahaja.

” Kita semua tak pernah pergi sana. Kita nilai dan tentukan berdasarkan apa yang kita baca dan tengok menerusi media sosial. Cukup untuk hukum kelab ini?

” Agaknya kalau ada orang viral pula ‘awek-awek’ Melayu bertudung menari sakan dan ma-buk di disk0, adakah disk0 akan kena tutup juga?,” katanya.

Dalam pada itu, wanita yang tular di media sosial kerana menanggalkan baju kurung dan tudungnya di kelab komedi mengaku tidak bersaIah atas pertudvhan menyebabkan suasana tidak harmoni menggunakan agama di kalangan sesama lslam di Mhkamah Sesyen, di sini, hari ini.

Tertudvh, Siti Nuramira Abdullah, 26, yang bekerja sebagai eksekutif di syarikat teknologi maklumat (IT) mengaku tidak bersaIah selepas pertudvhan itu dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim Siti Aminah Ghazali.

Mengikut pertvduhan, tertudvh didak-wa mengaku seorang Muslim dan menghafal 15 juzuk al-Quran kemudian bertindak membuka tudung serta menanggalkan baju kurung ketika membuat persembahan di atas pentas.

Perbuatan itu dilakukan di Restoran Crack Comedy Club di Taman Tun Dr Ismail, di sini, kira-kira 6 petang pada 4 Jun lalu.

Berikutan itu, pertudvhan dikemukakan mengikut Seksyen 298A(1)(a) Kanun Keseksaan iaitu perbuatan berkenaan boleh menyebabkan suasana tidak harmoni atas alasan agama di antara orang menganut agama sama.

Ia memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang dua tahun dan tidak melebihi lima tahun.

Terdahulu, Timbalan Pendkwa Raya Najihah Farhana Che Awang tidak menawarkan sebarang jaminan kerana kesIahan terbabit tidak boleh dijamin.

Namun katanya, sekiranya mhkamah mahu menawarkan jaminan, pihak pendkwaan mencadangkan jaminan RM50,000 berserta syarat tambahan.

” Ini termasuk melapor diri di balai polis berhampiran, pasport diserahkan kepada mhkamah dan tertudvh dilarang memuat naik sebarang kenyataan di media sosial sepanjang prosiding kes ini,” katanya.

Bagaimanapun, peguam R Sivaraj dan Datuk Shaharudin Ali yang mewakili Siti Nuramira memohon mhkamah memberikan ikat jamin kerana tertudvh memberikan kerjasama baik kepada pihak polis sepanjang siasatan dijalankan.

Pihak peguam bela memohon ikat jamin yang rendah antara RM4,000 hingga RM5,000 selain mhkamah boleh mengenakan syarat-syarat tambahan terhadap tertudvh.

Selepas mendengar hujah dari kedua-dua pihak, mhkamah membenarkan Siti Nuramira diikat jamin RM20,000 berserta syarat tambahan.

Tertvduh perlu melapor diri di Balai Polis Brickfields sebulan sekali dan pasport diserahkan kepada mhkamah selain dilarang memuat naik di media sosial dan media cetak berhubung prosiding kes ini.

Terdahulu, media melaporkan, wanita itu ditahan di Petaling Jaya, Sabtu lalu dan direman selama empat hari hingga hari ini, manakala teman lelakinya ditahan keesokannya serta direman selama tiga hari.

Sementara itu, teman lelaki wanita berkenaan, 38, pula akan didak-wa di Mhkamah Sesyen Petaling Jaya, hari ini, mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Sumber:hemtr0