Dakwa FINAS Macam Tak Peduli Lngsung, Sekali Ini Respon CEO FINAS Yg Mungkin Buat Syamsul Yusof Terdiam

” FINAS tidak mempunyai kuasa perundangan tetapi…”

Itu penjelasan Ketua Pegawai Eksekutif FINAS, Profesor Dr Md Nasir Ibrahim sebagai maklum balas kepada luahan pengarah muda, Syamsul Yusof yang mendkwa FINAS seolah-olah berdiam diri dalam isu cetakRompak.

Menurut Md Nasir, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) tidak mempunyai kuasa perundangan untuk mengambil tndakan terhadap mana-mana individu melakukan ksaIahan cetakRompak.

Tambahnya, peraturan FINAS hanya tertakluk kepada pemegang lesen pemameran sahaja.

Bgaimanapun, kata Md Nasir, Jawatankuasa CetakRompak serta Jawatankuasa Teknikal FINAS boleh menangani isu itu dengan memainkan peranan membantu Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) mendapatkan borang khas bagi melaporkan salah laku berkenaan.

” FINAS tidak mempunyai kuasa perundangan, tetapi boleh membantu mendapatkan borang aduan salah laku secara ‘fast lane’ untuk mereka melakukan kegiatan memuat naik secara penuh sesebuah filem, drama ataupun apa-apa format tempatan tanpa kebenaran pemilik di mana-mana platform media sosial.

” Sekiranya disabit ksaIahan, FINAS boleh melaporkan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Sekuriti.

” Namun, pemilik filem ataupun drama perlu mengambil tndakan.

” FINAS menasihatkan mana-mana individu supaya mengelakkan daripada berkongsi apa-apa filem sebahagian atau secara keseluruhan kepada umum tanpa kebenaran pemilik harta intelek,” katanya.

Md Nasir berkata, perkara itu sudah banyak kali dimaklumkan menerusi media massa dan sosial sebagai peringatan kepada semua pihak, tetapi amaran masih diabaikan.

” Ada kala ksaIahan yang dilakukan terlepas kerana tiada aduan.

” Sekiranya produser filem atau drama mengetahui perkara itu, tetapi tidak mahu mengambil tndakan undang-undang, peIaku boleh terlepas hukuman.

” Namun, sekiranya tidak bernasib baik, peIaku bakal berdepan risiko diheret ke muka pengadilan.

” Jika peIaku melakukan ksaIahan secara berseorangan dan disabit ksaIahan, peIaku akan menanggung kerugian dari segi kewangan dan imej baik juga bakal terjejas,” katanya.

Kegiatan itu, katanya dikategori sebagai cetakRompak digital iaitu kegiatan menyalin dan berkongsi kandungan seperti filem, kreatif, buku digital, permainan video atau lain-lain tanpa kebenaran pemilik yang memegang hak cipta.

Tambahnya, produser boleh mengenakan tndakan di bawah bidang kuasa (KPDNHEP) ksaIahan berhubungan dengan Akta 322, Bahagian VIA Antirakaman Kamera.

Menurutnya, mengikut perkara 43A, individu yang disabitkan ksaIahan boleh dikenakan denda tidak kurang daripada RM10,000 dan tidak melebihi RM100,000 atau dipenjarakan bagi suatu tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-dua sekali.

Selain itu, katanya, undng-undng lain yang berkaitan adalah Sksyen 41 Akta Hak Cipta 1987; Sksyen 232 (b) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998; dan Sksyen 239 Akta Komunikasi & Multimedia 1998.

FINAS seolah-olah berdiam diri dan tidak mempedulikan langsung

Md Nasir mengulas kenyataan pengarah filem Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan, Syamsul Yusof yang kcewa apabila FINAS tidak memperjuangkan msaIah cetakRompak dan hak cipta kerana masih terdapat filem bocor dalam media sosial.

” Apabila ada filem dan drama bocor di TikTok, apa yang saya perasan, FINAS seolah-olah berdiam diri dan tidak mempedulikan langsung. Sebaliknya membiarkan sahaja nasib pembikin filem.

” Tidak membela, tidak berjuang dan berusaha bersama-sama menangani isu hak cipta.

” Ini sangat penting untuk industri, sebab itulah saya bercakap soal ini untuk jangka masa panjang.

” Jika FINAS maklumkan kepada kerajaan apa perlu dilakukan, apakah undng-undng yang perlu digubal semula, ia boleh mengubah sejarah. Jika tidak, kita akan terus berada pada tahap ini sahaja,” katanya.

Terdahulu, Syamsul dalam kenyataan kepada HarianMetro turut mempersoalkan kenapa pucuk pimpinan FINAS terdahulu tidak memperjuangkan isu besar yang berlaku dalam industri seni.

” Saya memang kcewa. Sebelum nak cakap msaIah cukai, msaIah nombor satu dalam industri perfileman kita adalah msaIah cetakRompak dan hak cipta.

” Seharusnya FINAS memberitahu kerajaan supaya menggubal undng-undng berkenaan hak cipta filem, TV dan macam-macam lagi,” katanya.

Sumber:bharian