‘Ko Ingat Ko Sape. Meh Sini Kalau Nak RasaPenampar’ – Yusuf Azmi Bersuara, Siap Ajak Jumpa Klu Berani

” Bayangkan lah, maIu nya kau ni, kau ramai-ramai datang..dah tua-tua datang pergi Iawan budak-budak..ko tak maIu ke?

” Konon nak tunjuk kuat tapi b#doh bukan main..buat apa kau nak tunjuk hero dengan budak-budak..”

Demikian antara kata-kata Pengerusi Persatuan Pengguna Semboyan 1 Malaysia, Yusuf Azmi kepada lima orang lelaki yang bertndak menyer4ng serta memukvI pengajar dan pelajar di sebuah pusat tahfiz.

Yusuf Azmi berkata, tndakan lelaki terbabit bukan sekadar tidak menghormati rumah Allah, tetapi juga menunjukkan keb#dohan diri sendiri kerana cuba menjadi sam-seng tak bertempat.

Sambil meminta pihak polis agar segera mengambil tndakan, Yusuf juga beberapa kali menegur suspk selain mengajak mereka berjumpa sekiranya mahu tunjuk kuat sangat.

” Kau ingat kau macam gengster sangat, ko ingat ko sam-seng datang ke tempat macam tu..

” Kalau betullah ins1den itu berlaku kerana ada pelajar-pelajar yang bergaduh, seharusnya kita merujuk kepada mudir atau guru-guru di situ.

” Ini tak kau datang macam sam-seng, ko bedaInya ustaz tu, budak-budak tu.. ko umur dah berapa tahun? 40 tahun..ada 30 tahun, ada 20 tahun lebih pun ada..

” Korang semua ni macam takde otak, apa ko ingat ko kuat pastu suka-suka hati kau nak pergi bedaI orang.” luah Yusuf.

Justeru Yusuf meminta kepada pihak bewrwajib agar bertindak segera bukan sekadar menahan tetapi menghadapkan pesalah ke muka pengadilan.

Yusuf Azmi siap cabar kalau berani nak test

Selain itu Yusuf Azmi seakan tidak dapat menahan sabar apabila mengajak lelaki-lelaki terbabit agar datang berjumpa beliau sekiranya merasakan diri kuat.

” Saya nak bagitau kepada sam-seng2, kalau kau nak tunjuk kuat sangat, kau tunjuk dengan kitorang.

” Kitorang ni tak kuat, tapi kalau kau nak test boleh lah..” kata Yusuf Azmi.

Tambah Yusuf Azmi, perkara seperti itu tidak seharusnya berlaku kerana punca mgkin hanya disebabkan perkara kecil membabitkan pelajar-pelajar tahfiz disitu.

Namun tndakan lelaki-lelaki terbabit datang beramai-ramai menyerang seorang budak sesuatu yang tak masuk akal.

” Ini ke budaya yang kau nak bawak, kau nak tunjuk kepada siapa? Nak tunjuk kepada anak buah kau yang kau hebat, kau kuat?

” Dengan tak pakai bajunya..kau ingat kau sape, meh sini kalau nak rasa penampar macam mana..” kata Yusuf Azmi lagi.

Suspek sudah kena tahan

Dalam pada itu, susulan dari kjadian itu, dua daripada lima leIaki yang disyaki terlibat telah berjaya ditahan poIis hari ini.

Menurut Ketua PoIis Daerah Lipis, Superintendan Azli Mohd Noor, kedua-dua sus-pek berusia 30-an berkenaan ditahan dalam beberapa serbuan di sekitar Damak di Jerantut hari ini.

” Kedua-dua sus-pek ditahan rem4n selama empat hari bermula hari ini dan ke.s disiasat mengikut Seksyen 147 Kanun Kesksaan kerana meru-suh dan Sksyen 448 Knun Kesksaan kerana pencero-bohan kawasan.

” Tiga lagi sus-pek masih dikesan termasuk seorang sus-pek utama yang telah dikenal pasti butiran peribadi dan usaha menangkap sus-pek sedang dipergiatkan.

Katanya kedua-dua sus-pek yang ditahan didapati p0sitif dadh jenis meth4mphe-tamine dan turut dis1asat di bawah Sksyen 15 (1) (a) Akta Dadh Berbhaya 1952.

Tak puas hati soal pembayaran makanan

Dalam pada itu katanya, berdasarkan laporan kejadian dipercayai berpunca akibat sus-pek tidak berpuas hati terhadap penjaga pusat tahfiz berkenaan berkaitan pembayaran makanan di pusat tahfiz itu.

Katanya, berdasarkan maklumat awal pada pukul 5.10 petang semalam lima leIaki bersama seorang pelajar tahfiz pergi ke pusat tahfiz berkenaan menaiki sebuah pacuan empat roda sebelum tiga sus-pek bertindak menyer4ng mngsa.

” Dalam kejadian itu penjaga tahfiz mengalami kecderaan di bahagian mata sebelah kanan dan menerima empat jahitan, cdera di tangan dan lebam di badan, manakala pelajar tersebut sak1t di bahagian badan,” katanya.

Tular dalam media sosial hari ini beberapa rakaman video yang menunjukkan beberapa orang leIaki bertindak menyer4ng sebuah pusat tahfiz di Jalan Cheneras, di sini semalam.

Dalam satu vdeo berdurasi 2.51 minit menunjukkan seorang leIaki yang memakai seluar pendek memarahi seorang mngsa sebelum bertindak memukvInya.

Berdasarkan rakaman leIaki yang memakai kasut berkenaan menyatakan tidak berpuas hati apabila anak saudaranya dan pelajar lain dipukvI.

LeIaki tersebut berkenaan kemudiannya memukvI mngsa sebelum mengajaknya bergadvh.

Sumber:k0smo dan IG Yusuf Azmi