‘Ada Satu Lembaga Mnjaga Nenek Painah’ – Individu Ini Ceritakan Apa Dia Nmpak Waktu Mula2 Jumpa Mngsa

” Masa jumpa nenek Painah Siwan di lopak air di kebun sawit berkenaan seperti ada satu Iembaga sedang menjaga dia sebelum hiIang selepas dilaungkan azan”

Itu kata-kata ahli paran0rmal, Mohd Fitri Abdul Razak, 32, individu terawal yang menjumpai warga emas, Painah Siwan, 79, yang hiIang ketika mencari daun sawit untuk dijadikan penyapu lidi.

Menurut Mohd Fitri, beliau berjaya menemui wanita warga emas itu kira-kira pada jarak 300 meter dikawasan berkenaan dan kelihatan mngsa seperti sebuah batu besar yang berada di tengah-tengah lopak.

Gambar:ahli paranormal bernama Jas menunjukkan kawasan air berlopak di mana mngsa ditemukan

Katanya, hati dia seperti diberikan firasat untuk datang lebih dekat bagi memastikan apa yang dilihatnya itu benar-benar batu atau wanita yang dicarinya itu.

” Selepas Iembaga berkenaan hiIang nenek Painah terus rebah sebelum saya dan sahabat bernama Jas berasal daripada Sabah mendapatkannya dan memberikan makan kerana kelihatannya terlalu lemah.

” Disebabkan tempat nenek itu ditemui berada di kawasan yang berpaya, saya terus mendukungnya ke kawasan lapang dan menyelimut menggunakan kain yang kami bawa,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Terkjut bangun pagi berada di atas tanah lapang

Mohd Fitri mendkwa, sebelum itu dia dan sahabatnya sudah bermalam di kawasan yang dikatakan sebagai tempat terakhir wanita warga emas berkenaan berada.

” Pada waktu malam, kami merasakan ada sesuatu yang aneh kerana selepas hampir dua jam berjalan namun masih berada di tempat yang sama.

” Lebih mengejutkan apabila bangun pagi kami berada di atas tanah lapang sedangkan pada malamnya kawasan tempat berehat penuh dengan pokok renek dan rimbun,” katanya.

Katanya, kejayaan menemukan nenek Painah adalah hasil daripada bantuan Allah apabila setiap langkah pencarian yang dilakukan diiringi dengan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran termasuk Ayat Kursi.

” Ianya juga hasil daripada doa yang tidak putus-putus daripada semua pihak yang terlibat secara langsung mahupun tidak agar nenek Painah ditemukan,” katanya.

Gambar:Jas dan sahabatnya memberikan makanan kepada nenek Painah.

Anak mngsa kcewa ada pihak tokok tambah

Terdahulu, keluarga warga emas yang ditemukan selamat semalam selepas enam hari hiIang di kebun kelapa sawit di Kampung Parit Sayang di sini, kesal dan terkilan dengan tindakan pihak tertentu menokok tambah cerita kejadian itu dengan niat meraih perhatian di media sosial.

Anak mngsa, Sadiah Mohari, 42, berkata keluarganya sedih apabila ada pihak mengambil kesempatan menokok tambah cerita yang tidak benar berhubung kehiIangan dan penemuan ibunya.

Katanya, semua yang dikongsikan pihak terbabit di media sosial dibuat tanpa pengetahuan dan keizinan dia sekeluarga.

” Tindakan berkenaan mengganggu privasi kami sekeluarga dan berharap pihak berkenaan dapat memadam serta tidak menyebarkan vdeo atau hantaran yang ditokok tambah itu di media sosial,” katanya ketika dihubungi.

Painah Siwan, 79, ditemukan dalam keadaan lemah berhampiran lopak air di kawasan kebun kelapa sawit di Kampung Parit Sayang, Senggarang pada jam 11.25 pagi semalam.

Painah dilaporkan hiIang oleh anaknya apabila tidak pulang ke rumah selepas keluar mencari daun kelapa sawit untuk dijadikan penyapu lidi di kebun kelapa sawit berhampiran rumahnya di Kampung Parit Sayang di sini, Rabu lalu.

Susulan itu, satu pasukan SAR dilancarkan membabitkan 187 anggota pasukan keselamatan terdiri daripada pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Batalion ke 10 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD), Angkatan Pertahanan Awam (APM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) dan penduduk setempat.

Sementara itu Sadiah berkata, ibunya kini dalam keadaan trauma dan masih dirawat di Hospital Sultanah Nora Ismail (HSNI) Batu Pahat.

” Alhamdulillah, keadaan kesihatan emak stabil namun di dalam mulutnya terdapat ulser yang menyukarkan emak untuk makan seperti biasa.

” Waktu ini emak hanya mampu makan bubur nasi dan kelihatan lemah kerana kekurangan tenaga,” katanya.

Sadiah berkata, doktor yang melakukan pemeriksaan kesihatan dan mendapati tidak menghidap sebarang penyakit kronik.

” Kami sekeluarga mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang sudi membantu mencari sepanjang tempoh pencarian emak ketika dia hiIang,” katanya.

Sumber:bharian