‘Mainan Cucu Berjalan Sendiri Jam 3 Pagi’ – Punca Sebenar Kenapa Ustaz Kazim Tutup Wajah Masa Ceramah

” Saya maIu nak jumpa orang. Saya takut orang geIi dan ji-jik. Apabila pakai macam itu, tak adalah maIu sangat,”

Itu luahan pendakwah dan penceramah bebas, Datuk Mohd Kazim Elias atau Ustaz Kazim yang sekali lagi menarik perhatian warganet.

Ustaz Kazim memberi reaksi itu ketika diminta mengulas mengenai gambar tular menunjukkan wajahnya ditutup dengan topi dan hanya menampakkan bahagian mata saja ketika diundang menjadi penceramah pada satu majlis ilmu.

Penampilan terkini Ustaz Kazim itu mengundang tanda tanya dalam kalangan ntizen berhubung status kesihatan dan keadaan terkininya yang sebelum ini mendedahkan dirinya menderita ak1bat pnyakit msteri.

Berkongsi kisah sebenar, Ustaz Kazim berkata, dia terpaksa tampil dengan imej sebegitu ketika berada di khalayak umum kerana pnyakit kuIit yang dulunya menyerang kaki dan badan akhirnya mere-bak ke bahagian muka.

Menurut Ustaz Kazim, wajahnya bukan hanya berubah menjadi gelap tetapi ada luka dan kadang kala berd4rah dengan tiba-tiba.

Manakala, Iuka bahagian kaki dan badannya sudah beransur pulih sejak tiga bulan lalu.

” Saya menyedari perubahan itu dalam tiga ke empat minggu yang lalu apabila muka jadi semakin gelap seolah-olah terbakar.

” Melihat keadaan yang tidak terkawal itu membuatkan saya nekad bertemu pakar kuIit untuk mendapatkan kepastian.

” Hasil pertemuan itu, doktor mendapati saya ada pnyakit kuIit yang kr0-nik jadi menasihatkan untuk memakai krim pelindung tabir suria dan mengelak daripada terdedah dengan matahari,” katanya ketika dihubungi HarianMetro.

MaIu sangat nak bergambar

Menurut Ustaz Kazim, buat masa ini, dia masih mengambil dan memenuhi undangan sebagai penceramah.

Bagaimanapun, Ustaz Kazim mengakui tidak dapat meluangkan masa yang lama dalam satu-satu majlis atau program kerana jadi hilang keyakinan ketika berhadapan dengan orang ramai.

” Setakat ini, saya belum tolak lagi undangan cuma sebelum keluar rumah perlu pakai pelembab, pelindung matahari dan bedak asas selain biarkan bulu tumbuh supaya cela yang ada tidak nampak ketara.

” Kiranya, saya masih ceramah macam biasa cuma tidak tahu siapa sampai bila perlu ‘make up’ jadi agak tertekan di situ dan terganggu ketika berceramah hingga jadi tiada keyakinan sedangkan dulu seronok sangat.

” Disebabkan itu juga, saya datang ‘on time’ (tepat pada masanya), tidak lagi duduk di bilik menunggu dan segera lari pulang selepas habis ceramah.

” Jadi, saya mohon minta maaf jika terpaksa tolak pelawaan untuk makan dan minum atau bergambar kerana maIu sangat dengan keadaan muka dan tidak sedia duduk dekat dengan orang buat masa ini,” katanya.

Sudah belanja ribuan ringgit

Ustaz Kazim berkata, buat masa ini, dia bergantung dengan ubat dan krim dibekalkan oleh hspital sebagai ikhtiar untuk merawat wajahya selain terus menjalani rwatan Islam.

Katanya, ribuan ringgit juga sudah dibelanjakannya sejak menjalani rwatan bagi mengubati pnyakit m1sterinya dan sudah merujuk masalahnya dengan ramai dktor hospital kerajaan juga swasta.

” Bukan tidak usaha malah berapa pun dicaj, saya sanggup bayar janji muka elok dan terbaru, saya belanjakan RM5,OOO untuk rwatan pigmentasi.

” Kos rwatan itu agak mahal kerana gunakan krim yang terbaik dan dalam dua tiga hari lagi, saya akan ke sebuah negara di Timur Tengah pula bagi menjalani rwatan dengan pakar ke-15.

” Kekuatan saya adalah kerana ada tanggungjawab menguruskan sekolah pondok (pusat pendidikan) kerana kalau terbaring, macam mana nak tanggung mak cik dan pak cik di situ yang sak1t,” katanya.

Tak tolak mungkin angkara sih1r… Mainan cucu saya berjalan sendiri jam 3 pagi

Biarpun ia membabitkan msaIah kuIit, Ustaz Kazim tidak menolak kemungkinan pnyakitnya angkara perbuatan s1hir.

” Memang ada kjadian msteri berlaku di rumah salah satunya mainan cucu saya berjalan sendiri jam 3 pagi, sama seperti dalam filem seram.

” Kalau orang kata saya percaya bo-moh, benda itu berlaku depan mata saya jadi buat apa saya menipu.

” Kalau saya ada terlanjur kata, saya mohon maaf, kalau ada yang nak uji ilmu, saya mohon maaf kerana saya saya hanya insan biasa.

” Apa yang pasti, saya akan terus berdakwah dan andai satu hari nanti tidak boleh di khalayak ramai, mungkin di Facebook (Fb) saja seperti sekarang.

” Terima kasih juga saya ucapkan kepada semua rakyat Malaysia yang mendoakan, doktor dan kakitangan hspital, pengamal media, serta mereka yang sanggup hantar bekalan ubat di rumah,” katanya.

Pertengahan Mei lalu, Ustaz Kazim mengejutkan pengikutnya apabila memuat naik gambar wajah dan tangannya yang mengalami msaIah kuIit di media sosial dengan mendkwa ia akiibat perbuatan sih1r.

Beliau bagaimanapun menyangkal dakwaan melakukan gimik atau strategi pemasaran untuk filem lakonannya, Zim Zim Ala Kazim.

Sumber:hmetr0