Seorang Lelaki Tiba2 Datang Kat Mhkamah Sambil Jerit2. Ini Yg Dia Cakap Dan Sempat Dirakam

” Ini merupakan kali pertama lelaki itu muncul…”

Itu penjelasan penyokong NAJlB, Datuk Seri Said Nazar Abu Bakar susulan berlaku sedikit kekec0han di sekitar kompleks mhkamah selepas seorang lelaki bertndak berteriak dengan nada emosi pada jam 12.30 tengahari, Khamis.

Sebelum itu, lelaki tersebut dikatakan membuat kekec0han sekitar tingkat empat kompleks mhkamah tersebut.

Difahamkan dia bertndak melakukannya sekali lagi di bahagian lobi di hadapan para media yang sedang bertugas.

Khadiran pelbagai media ke kompleks mahkamah di sini bertujuan melaporkan hal mengenai perbicaraan NAJlB yang berlangsung pada Khamis.

NAJlB menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram.

Lelaki tersebut dibawa keluar pihak polis selepas lima minit membuat bising di lobi kompleks mahkamah itu.

Penyokong NAJlB, Datuk Seri Said Nazar Abu Bakar menafikan kehadiran lelaki tersebut merupakan dari kalangan mereka.

” Kita tidak mengenali dia. Sepanjang kami mengikuti kes Datuk Seri NAJlB selama empat tahun, ini merupakan kali pertama lelaki itu muncul.

” Kita tidak tahu apa motif lelaki itu berbuat kecoh di sini. Dia buat bising di atas sebab itu kita suruh dia turun ke sini.

Said Nazar berkata, beliau tidak pasti sama ada lelaki tersebut waras atau tidak.

Tambahnya, lelaki terbabit turut dibawa keluar oleh pihak polis.

” Selama lima minit, lelaki berkenaan mengeluarkan kata-kata mengenai Ahli Parlimen Pekan dan dirinya, hinggalah akhirnya dia dibawa keluar pihak polis.

” Bagaimanapun identiti lelaki tersebut tidak dapat dipastikan.” kata Nazar.

Tegasnya, beliau tidak mahu reputasi atau nama baik penyokong Ahli Parlimen Pekan itu tercalar disebabkan tndakan lelaki itu.

Sempat dirakam oleh wartawan

Sementara itu, berdasarkan rakaman vdeo, tidak jelas apa yang cuba disampaikan oleh lelaki tersebut. Namun beliau seolah-olah cuba mengatakan setiap individu tidak boleh mengatasi undang-undang.

” Saya tidak duduk atas kepentingan peribadi. Saya berdiri sebagai seorang warganegara yang memahami perlembagaan dan undang-undang.

” Kita kena tanya siapa Datuk Seri NAJlB, seorang bekas perdana menteri..apa maksud ‘bekas’?

” Kalau dibandingkan dengan Datuk Seri Ismail Sabri, mana lagi tinggi?” jerit lelaki tersebut yang tidak difahami apa yang sebenarnya dia cuba sampaikan.

Lihat rakaman di bawah

Dalam pada itu , anak kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri NAJlB Tun Razak menulis di Instagram berkongsi keadaan terkini bapanya pada malam pertama di pnjara.

Nooryana Najwa berkata, bapanya yang dipanggil ‘Daddy’ itu sedang membiasakan diri dengan rutin baharunya di Pnjara Kajang yang sama sekali berbeza dengan jadual terdahulu.

Menerusi aplikasi Instagram Story, Nooryana memberitahu bapanya dalam keadaan sihat, malah, semangat perjuangan juga masih kuat.

Katanya lagi, semalam wakil daripada barisan peguam dapat berjumpa bapanya di pnjara.

” Salam semua, saya pasti ramai menanti perkembangan terkini keadaan Bossku.”

” Hari ini, wakil dari barisan peguam dapat bertemu dengan Daddy di Pnjara Kajang. Alhamdulillah, Daddy dalam keadaan sihat dan semangat perjuangan Daddy masih kuat.

” Keperluan asas Daddy juga telah diberikan dan Daddy sedang membiasakan diri dengan rutin baru, berbeza dengan jadual harian Bossku yang sentiasa padat.

” Esok (hari ini) kami sekeluarga dapat bertemu, Daddy akan ke mhkamah untuk perbicaraan kes 1MDB.

” Yana rasa ini kali pertama kami menanti kehadiran Daddy di mhkamah kerana saya dan keluarga dapat meninjau keadaan Daddy walaupun dari jauh.

” Terima kasih kami ucapkan kepada pegawai dan pengawal di Pnjara Kajang kerana ambil berat keadaan Daddy.

” Kami sangat hargai keprihatinan mereka..” tulis Yana.

Sumber:sinarharian, k0smo