Tunggu Ibu Ambil Kat Sekolah Tp Tak Smpai2. Sekali Ibu Saudara Yg Dtg Jemput, Baru Tahu Kjdian Sebenar

” Biasanya setiap hari ibu datang awal untuk jemput saya, tetapi hari itu kelibatnya tidak kelihatan.”

Itu luahan Siti Rohmah Hayati Ahmad Hazli, 15, yang tidak senang duduk apabila ibunya, Habakhozah Azmi, 46, tidak muncul di sekolah ketika waktu pulang pada pukul 1.45 petang.

Rohmah yang juga pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Teluk Bayu berkata, dia terpaksa menunggu lebih sejam tidak dijemput ibu sebaik sesi persekolahan tamat.

Namun siapa sangka dia menerima khabar duka apabila ibu kesayangannya terIibat kmIangan m4ut, Rabu lalu.

” Ketika tunggu lebih satu jam itu saya tak senang duduk memikirkan pelbagai kemungkinan berlaku kepada ibu,” katanya ketika ditemui di Kampung Perlis, Simpor semalam.

Menurut Siti Rohmah, berita sedih kehiIangan ibunya itu hanya diketahui melalui ibu saudaranya, Faezah Azmi, 50, ketika menjemputnya di sekolah hampir pukul 3 petang pada hari kjdian.

” Selama ini ibu hantar dan jemput kami tiga beradik ke sekolah dan saya sedih kerana pemergian ibu ketika hendak ambil saya pulang.

” Kemat1an ibu menyebabkan saya cukup terasa kehiIangannya kerana selain titik beratkan pelajaran ibu juga seorang yang penyayang,” katanya.

Selain Siti Rohmah, dua adiknya yang masih bersekolah ialah Siti Rahmah Bayati, 12, dan Ahmad Amar Aiman, 8, yang masing-masing bersekolah di Sekolah Kebangsaan (SK) Darul Aman.

Abang sulungnya, Ahmad Amirul Ashrass, 25, bekerja sebagai tukang rumah dan abang keduanya Ahmad Ayzam Amirullah, 21, pula bekerja di sebuah kilang di Pulau Pinang.

Sementara itu, suami kepada Habakhozah, Ahmad Hazli Hassan, 45, berharap pemandu yang terlibat dalam kjdian itu menerima hukvman setimpal mengikut undng-undng.

” Walaupun reda dengan kemat1annya tetapi kami sedih kerana cara kemat1annya cukup trag1s.

” Svspek sanggup Iarikan diri dan tidak langsung membantu isteri saya ketika kjdian dan ini yang buatkan kami sekeluarga tidak dapat memaafkannya,” katanya yang turut bekerja di sebuah kilang di Pulau Pinang.

Akhbar ini keImarin meIaporkan, seorang suri rumah m4ut di lokasi kjdian selepas motosikal Honda EX5 ditunggangnya direm-puh sebuah kereta dari arah belakang dalam kjdian di Jalan Bukit Kechil, Tikam Batu di sini.

Selain direm-puh, mngsa juga turut digiI1s oleh kereta Honda Civic yang dipandu laju seorang lelaki berusia 23 tahun menyebabkan dia cede-ra p4rah di bahagian kepaIa.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Zaidy Che Hassan berkata, pemandu yang meInggar mngsa telah ditahan pada pukul 9.15 malam hari sama oleh anggota Balai PoIis Tikam Batu.

” Dia mengaku meInggar mngsa dan meIarikan diri kerana takut dan kini dalam proses untuk ditudvh di mhkamah di bawah Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987,” katanya.

Gambar- Ahmad Hazli Hassan (depan) ditemani anak-anaknya termasuk Siti Rohmah Hayati (belakang, dua kanan) ketika ditemui di rumah mereka di Kampung Perlis, Simpor, Tikam Batu.

Terdahulu, Zaidy turut memaklumkan, ketika kjdian mngsa dalam perjalanan ke Kampung Sungai Pasir dengan menunggang motosikal jenis Honda EX5.

” Mangsa dipercayai direm-puh sebuah kereta jenis Honda Civic yang dikatakan dipandu laju oleh seorang lelaki berusia 23 tahun di laluan sama.

” Akibat rempu-han kuat itu, mngsa terpeIan-ting ke tengah jalan dan digiI1s kereta sama menyebabkan mngsa meninggI dnia serta-merta,” katanya di sini hari ini.

Menurut Zaidy, pemandu kereta terbabit bertindak meIarikan diri sebelum kereta berkenaan ditemui ditinggalkan di Taman Teluk Baiduri kira-kira 1.5 kilometer dari lokasi kjdian.

” Semakan mendapati pemandu yang meIarikan diri itu dikenal pasti sebagai Muhamad Asraf Rosli yang merupakan seorang penganggur.

” Kita bertindak mengesan svspek di rumah ibu tirinya di Kampung Simpor, namun gagal menemuinya dan dimaklumkan dia tidak pulang ke rumah sejak lima hari lalu,” ujarnya.

Sumber:utusan dan k0smo