Semasa

Dengar Je Menantu TerIibat Dgn Aktiviti D4dah, Bapa Rosnazirah Mula Ceritakan Perkara Sebenar

” Saya hanya tahu menantu pernah terbabit perniagaan rok0k seIvdup, tetapi tapi kegiatan lain yang menyalahi undng-undng saya tidak tahu,”

Itu luahan bapa kepada Rosnazirah Mohd Naim, ejen jualan ksmetik yang diIarikan sekumpuIan leIaki di sini, petang kelmarin.

Menurut warga emas berusia 70 tahun itu, berat hatinya untuk mempercayai bahawa menantunya yang berusia 36 tahun itu terbabit sind1ket penyeIvdupan d4dah, kerana leIaki itu banyak menjalankan perniagaan termasuk memelihara haiwan ternakan.

” Yang saya tahu, dia (menantu) ada jual rok0k seIvdup sahaja, selain itu saya tak tahu, rasa susah nak percaya.

” Tapi kalau dia betul-betul terbabit, kenapa perlu libatkan anak saya, kenapa dia yang dicuIik,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Semat Jal, di sini, hari ini.

Dalam kjadian jam 5.10 petang kelmarin, ejen jualan ksmetik berusia 36 tahun diIarikan sekumpuIan leIaki dari kediamannya di Kampung Semat Jal, Wakaf Bharu, Kelantan.

Wanita itu diIarikan dengan menaiki kereta jenis Toyota Vios dan penduduk memaklumkan melihat mngsa dibawa menaiki bot ke Thailand, sebelum kereta terbabit ditemui jam 10 malam kelmarin di Kampung Kuala Jambu.

Sia-satan awal pihak polis mendapati suami kepada mngsa terbabit dalam aktiviti penyeIvdupan d4dah dan polis sudah menahan tiga individu berusia 25 hingga 47 tahun termasuk suami mngsa bagi membantu sia-satan

Warga emas itu berkata, sehingga hari ini dia masih terkilan kerana gagal menyelamatkan mngsa pada petang Selasa lalu ketika sedang bergelut dengan dua leIaki yang mengher3t anaknya itu masuk ke dalam kereta.

Katanya lagi, jika tidak difikirkan pist0I yang ditunjukkan penjenayah itu, sudah pasti dia akan cuba menyerang demi menyelamatkan anak keenam dari 12 beradik itu.

” Saya rela m4ti demi anak dan ketika kjadian, saya diacu sebilah pisau oleh leIaki itu, namun masih cuba melawan sebelum terpaksa berundur apabila mereka mengeluarkan pist0I,” katanya.

Ibu mngsa yang menghidap penyakit buah pinggang tahap lima pula berkata, sehingga kini rasa trauma masih dirasai dan sedikit sebanyak semakin menjejaskan tahap kesihatannya.

Sambil memohon orang ramai mendoakan keselamatan anaknya dan dipulangkan dengan selamat, dia merayu tidak ditularkan berita tidak benar mengenai keluarganya.

” Entah bagaimana nasib anak saya sekarang yang katanya sudah dibawa ke negara jiran, hidup atau mati kami tidak tahu…

” Tetapi jauh di sudut hati saya, mengharapkan anak ditemukan dengan selamat,” katanya.

Sind1ket d4dah dipercayai punca utama mngsa diIarikan

Terdahulu, perselisihan antara ahli sind1ket d4dah dipercayai punca utama seorang wanita yang juga ejen jualan ksmetik diIarikan sekumpuIan leIaki dari kediamannya di Wakaf Bharu, kelmarin.

Pemangku Ketua PoIis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun berkata, s1asatan awal pihaknya mendapati suami kepada mngsa dipercayai terbabit dalam aktiviti penyeIvdupan d4dah.

Susulan itu katanya, poIis sudah menahan tiga individu termasuk suami mngsa dan wanita, semalam bagi membantu s1asatan.

” Kita sudah memohon bantuan daripada pihak berkuasa Thailand bagi menyelamatkan mngsa berusia 36 tahun dan usaha ke arah itu giat dilakukan.

” PoIis juga percaya mngsa mengetahui aktiviti yang dilakukan suaminya selain mengenali sus-pek yang meIarikannya kelmarin,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Sementara itu, ibu Rosnazirah, Zahasnah Mohd Zain, 75 masih trauma dengan apa yang berlaku dan terngiang-ngiang lagi suara anaknya meminta tolong ketika diher3t sekumpuIan leIaki itu.

” Mak cik tak tahu apa sebenarnya berlaku kerana sehingga kini kami sekeluarga tidak terima sebarang panggilan, nak minta wang tebusan atau apa-apa.

” Mak cik sekarang terlalu sedih mengenangkan nasib anak kerana sehingga kini tidak mendapat sebarang khabar berita.

” Mak cik hanya mampu berdoa supaya Rosnazirah ditemui selamat dan menyerahkan kepada poIis untuk s1asatan lanjut,” katanya ketika ditemui di kediamannya, di sini, hari ini.

Menceritakan kjadian jam 5.10 petang semalam, Zahasnah berkata, dia baru selesai solat Asar sebelum didatangi sekumpuIan leIaki yang bertanya mengenai anaknya.

” Suami terus panggil anak yang ketika itu berada di dapur dan secara tiba-tiba, Rosnazirah diher3t, tak sempat pakai selipar dan tudung.

” Pak cik (suami) sempat bergelut beberapa minit walaupun leIaki itu mengeluarkan pisau, namun dia terpaksa mengalah sebaik leIaki itu mengeluarkan pist0I sambil mengeluarkan kata-kata ugutan.

” Ketika itu, ramai yang menyaksikan kjadian itu termasuk anak Rosnazirah yang mnangis minta tolong, namun tiada siapa berani kerana leIaki itu ada pist0I,” katanya.

Ketika kjadian, katanya, terdapat lima leIaki semuanya, iaitu seorang menunggang motosikal, manakala empat lagi menaiki kereta.

” Sebelum kjadian, saya perasan sebuah motosikal lalu lalang di kawasan rumah, mungkin dia datang memantau,” luahnya.

Sumber:bharian