‘Masyaallah Putih Melepak, Hidung Mncung Ikut Bapak’ – Dr. Amalina Kongsi Wajah Dan Nama Puteri Sulung

Pakar bedah kelahiran Malaysia yang bertugas di London, Dr Nur Amalina Che Bakri berkongsi wajah puteri sulungnya di Instagram, hari ini.

Menerusi hantaran itu, Nur Amalina, 35, dan suaminya menzahirkan syukur dan meraikan kehadiran cahaya mata itu yang diberi nama, Arabella Mia.

Kongsinya, Arabella dilahirkan minggu lalu di Hospital St Thomas.

” Kami menyayanginya dan menghargai setiap saat bersamanya. Kami teruja dengan apa akan berlaku di masa depan. Alhamdulillah,” kongsinya.

Perkongsian Dr Nur Amalina itu mendapat ribuan tanda suka dengan rata-rata pengikutnya mengucapkan tahniah dan berkongsi kegembiraan sama.

” MashaAllah comelnya Arabella, semoga membesar menjadi anak yang solehah inshaAllah..”

” MasyaAllah Arabella. Semoga membesar dengan sihat, sentiasa dalam rahmat dan redha Allah”

” MashaAllah sayang. Semoga jadi anak yang solehah lagi menyenangkan semua. Aunty doakan yang baik2 buat Arabella sayang.” demikian antara komen warganet.

Pada 31 Mac tahun lalu, pakar perubatan itu mengumumkan sudah berkahwin dengan jejaka pilihannya, Alexander Charles di London, United Kingdom (UK) dan mengesahkan hamil anak pertama pada 4 Jun lalu.

Biodata Dr. Amalina

Siapa sebenarnya doktor wanita berusia 33 tahun yang mengharumkan nama Malaysia di persada dunia ini. Mari kita sama-sama lihat profil Dr Amalina.

1) Nama sebenarnya, Nur Amalina Che Bakri atau lebih dikenali sebagai Dr Amalina lahir pada 7 Disember 1987 di Kota Bharu, Kelantan, namun membesar di Johor Bahru, Johor.

2) Dr. Amalina adalah anak tunggal pasangan Sabariah Hassan, seorang pengetua sekolah dan Che Bakri Che Mod yang berkhidmat sebagai jurutera Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

3) Namanya mencuri perhatian selepas mencipta sejarah dengan pencapaian keputusan 17A1 dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada 2004.

Beliau kemudian menyambung pelajaran di peringkat A-Level di The Cheitenham Ladies’ College, England dari tahun 2005 hingga 2007 dan seterusnya pengajian Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Sarjana Muda Pembedahan (MBChB) di Universiti Edinburgh, Scotland dari 2007 hingga 2013.

Menuntut di Universiti Edinburgh, Scotland dalam bidang Ijazah Sarjana Muda (BMedSc) Farmakologi dari 2009 hingga 2010.

4) Memulakan karier sebagai doktor selepas tamat pengajian di University of Edinburgh pada Julai 2013.

Fakta Menarik

1) Sewaktu di bangku sekolah, beliau aktif memegang pelbagai jawatan persatuan, selain gemar melibatkan diri dalam pertandingan sayembara puisi, lagu, pidato, syarahan, bercerita, kuiz, melukis dan bersajak. Diangkat sebagai Tokoh Nilam Peringkat Kebangsaan 2004 dam Johan Pidato Permodalan Nasional Berhad.

2) Seorang yang suka mengembara dengan sehingga kini sudah menjejakkan kaki ke 60 buah destinasi di seluruh pelusuk dunia.

3) Meminati dunia fesyen sehingga digelarkan sebagai ‘Dr Bling Bling’. Gemar ke gim untuk menjaga penampilan diri, selain merupakan peminat tegar filem adiwira Avengers keluaran Marvel Studios.

4) Mampu berkomunikasi dalam slanga British selepas 14 tahun berada di negara itu.

5) Pemegang biasiswa Kijang Emas daripada Bank Negara Malaysia yang membiayai pengajiannya di UK dalam bidang perubatan.

6) Merupakan antara 10 doktor pakar pelatih surgikal terbaik di United Kingdom (UK) dan menyimpan impian untuk bergelar pakar bdah knser p.ayudar.a dan onk0plastik.

7) Bertugas sebagai doktor pelatih bagi program Surgikal Onkologi dan Genekologi di Sekolah Perubatan Harvard, Universiti Harvard di Amerika Syarikat dari 2012 hingga 2013.

8) Memburu Ijazah Sarjana Falsafah dalam bidang penterjemah perubatan dan terapeutik di Universiti Cambridge dari 2013 hingga 2015.

9) Dari 2017 hingga kini, beliau menuntut dalam bidang pengajian doktor falsafah (PhD), selain berkhidmat sebagai pendaftar pembdahan umum di Penjagaan Kesihatan Kolej Imperial, London selepas tamatnya pengajian Ijazah Sarjana Penterjemah Perubatan dan Terapeutik di Universiti Cambridge.

10) Dr Amalina sekali lagi menjadi bualan rakyat negara ini selepas memulakan ikhtiar untuk membawa bayi berusia 10 bulan, Ainul Mardhiah Ahmad Safiuddin yang menghidapi ‘Ger.m CeII Tumou.r’ untuk dirwat di London, United Kingdom.

Sumber:hmetro, mstar dan iluminasi