Ustaz Ahmad Dusuki Bagi Nasihat Kepada Puteri Sarah Tentang Minta Cerai. Sekali Puteri Sarah Balas Komen Dan Minta Ustaz Buat Ini

KEMELUT rumah tangga membabitkan pasangan selebriti Syamsul Yusof dan Puteri Sarah Liyana menarik perhatian ramai pihak termasuklah golongan agamawan.

Berkongsi pandangan mengenai isu poligami itu, pendakwah bebas iaitu Ustaz Ahmad Dusuki Abdul Rani berpendapat Puteri Sarah perlu menyelesaikan konflik rumah tangganya secara rasional dan tidak terlalu mengikut emosi.

Kata Dusuki, 47, penceraian bukanlah jalan terbaik dalam menamatkan segala kemelut ini.

“Rahmat Allah itu terlalu luas. Jalan damai pun terbuka luas selagi nyawa tidak sampai di halkum.

“Binalah kekeluargaan mukmin dgn kelapangan bukan dengan kesempitan, usah biarkan gangguan syaitan menganggu perasaan, jadilah kekeluargaan Rasulullah sebagai panduan dan ikutan.

“Usah dikuti perasaan dan kemahuan syaitan yang inginkan kekeluargaan mukmin hancur berantakkan,” katanya.

Dusuki berkongsi pandangannya itu menerus laman Instagram miliknya pada Sabtu.

Perkongsian Dusuki itu bukan sahaja mengundang reaksi netizen, malah turut menarik perhatian Sarah.

Tampil menulis di ruangan komen, Sarah meminta pendakwah itu bertemu suaminya dan memberikan nasihat secara bersemuka.

“Assalammualaikum ustaz, saya suggest ustaz berjumpa dengan Mohd Shamsul dan nasihat dia supaya minta maaf dan jadi suami yang bertanggungjawab sebab masalah itu datang dari dia.

Orang keliling dia semua xtaulah nasihat benda yang betul ke tidak sampaikan jadi macamni. Why not ustaz call/dm Mohd Shamsul. Sebab cakap mama dan papa dia pun dia tak dengar. Mane tau ustaz boleh bantukan” – Puteri Sarah

Kemelut antara Syamsul dan Sarah hangat diperkatakan selepas pengarah itu mengumumkan dia salah bergelar suami kepada Ira Kazar pada 6 Januari lalu.

Pasangan itu bernikah di Thailand dengan bersaksi walikam sendiri baba Ira iaitu pelakon Kazar Saisi.

Semenjak itu Syamsul dan Sarah saling berbalas kenyataan tentang isu rumah tangga mereka yang dikatakan sudah berlarutan sejak empat tahun lalu.

Sarah dalam satu kenyataan sebelum tegas dalam tindakan untuk memfailkan perceraian dengan Syamsul pada Isnin ini.

Syamsul dan Sarah bernikah pada 8 Mac 2014 dan hasil perkahwinan mereka dikurniakan dua cahaya mata iaitu Syaikhul Islam, 6, dan Sumayyah, 4.

Sumber : MSTAR ONLINE